Létrehozva: 2020.03.26.

Nem bírják a bezártságot a fiatalok! Napi 100-an hívják a krízisvonalat

Aggódnak a szakemberek, hogy ez a szám idővel még magasabb lesz.

„Aggódunk, mert még csak alig egy hete indult az online iskola és kényszerültek otthonlétre az emberek, de már sokan hívják a krízisvonalakat. A legtöbben a vírus és a bezártság miatt szoronganak, de több fiatal kér segítséget családi attrocitások miatt is”

– mondta el a Ripost-nak Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, szakmai vezető Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

Napi 80-100 fiatal és szülő fordul a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz különféle lelki problémákkal, a koronavírus pedig még rátett erre egy lapáttal: az elmúlt időszakban már kifejezetten a járvány miatt is sokan, mintegy százan keresték meg a szakembereket tanácsért. A pszichológus hozzátette: még több lelki problémához fog vezetni a munkahelyek, így a fizetések elvesztése, vagy az, ha esetleg a fiatal nem tudja felvenni az online oktatás fonalát.

„Sajnos sok olyan család is van, ahol eddig sem volt biztonságos a légkör, a szülők italoznak, agresszívek. A fiataloknak eddig általában volt „menekülési útvonaluk”: ha otthon gond volt, átmentek a barátokhoz, barátnőhöz, nagyihoz. De most, a kényszerű bezártság idején ezt nem tehetik meg. Itt nő meg a mi felelősségünk”

– emelte ki Csekeő Borbála. Találkoznak olyan súlyos esetekkel is, amikor már azt kell tanácsolniuk, hogy hívjanak mentőt vagy rendőrt.

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay)

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány tagja két pszichológus, egy pedagógus és egy szociális munkás, rajtuk kívül folyamatosan dolgozik egy 10 fős ügyeletvezetői stáb, valamint 60 önkéntes, utóbbiak természetesen folyamatosan egyeztetnek a szakemberekkel.

A járvány miatt most a pszichológusi ellátások, a Pedagógiai Szakszolgálat, illetve a különböző, mentálhigiénés központok is nehezebben elérhetők.

„Arra is készülünk, hogy a pszichés betegek, akik eddig ezeket vették igénybe, szintén bennünket hívnak majd”

– emelte ki Csekeő Borbála.

Itt kérhet telefonos segítséget Ha úgy érzi Ön, gyermeke, vagy bárki a közvetlen környezetében nem tud megküzdeni a kialakult helyzet okozta lelki problémákkal, vagy tanácsra, támogatásra van szüksége, hívja a 116-111 (gyermekeknek szánt) vagy a 116-000 (aggódó szülőknek, felnőtteknek szánt) lelkisegély-vonalakat! Nincs egyedül a bajban!

A koronavírussal kapcsolatosan is sok kérdést kapnak, sokan aggódnak a járvány és a kialakult helyzet miatt. Az alapítvány munkatársai igyekeznek hiteles információkkal segíteni, és abban is, hogyan tudják megkülönböztetni az álhíreket a valós információktól. De több kamasz fordul hozzájuk azért is, mert nehezen bírják a bezártságot, azt, hogy nem találkozhatnak a barátaikkal, vagy küzdenek az „online suliban”, nehezebben értik meg a tananyagot. Ahhoz, hogy számukra megfelelő tanácsokkal tudjanak szolgálni, a Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testülettel is tartják a kapcsolatot, amely fiatal középiskolásokból áll – ők könnyebben tudnak segíteni a saját kortársaiknak.

A diáksegítők tippjei kortársaiknak: 1. Keress otthonról is működő kikapcsolódást: kezdj új sorozatot nézni, regényt olvasni. Filmeket, sorozatokat, könyveket ajánlhattok egymásnak is. Próbálj ki valami új hobbit, amihez nem kell kimozdulni! 2. Tervezz! Ne engedd összefolyni a napokat, legyen egy napi rutinod és egy heti rendszered! Maradjon valami különbség a hétköznapok és a hétvége között! 3. Próbáld időnként valamilyen más nézőpontból nézni a helyzetedet: mit fognak erről írni a törikönyvek, mit mesélhetsz majd az unokáknak? 4. Csinálj meg régen halogatott dolgokat: selejtezést, nagytakarítást. Lehetőség szerint alakítsd ki úgy a szobádat (már ha van saját szobád), hogy hosszabb távon is jól érezd benne magad, és ha szükségét érzed, szívesen vonulj oda vissza. 5. Tartsd online fórumokon a kapcsolatot a barátaiddal! Tanulni is könnyebb, ha nem egyedül csinálod. Alakítsatok tanulócsoportokat, melyek tagjaival skype-on tudtok együtt tanulni, egymást támogatni. 6. Próbálj megszabadulni valamilyen rossz, káros szokásodtól és vigyázz, hogy ne alakuljon ki új függőség: Internet, mobil, online játék... 7. Mindig maradj naprakész az iskolai feladatokkal, mert nagyon hamar „elhavazódhatsz”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlanul megszűnik egy hazai tévécsatorna

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

life.hu

Vilmos herceg nagy bejelentést tett, és ezzel Katalin hercegné állapotára is utalt

magyarnemzet.hu

A bukott szocialista kormányfő Zamárdiban tölti a nyugdíjas éveit

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra