Létrehozva: 2021.07.16.

Nem gondoltad volna: Rusvai Miklós egy tanyán él, birkát nyír és méhészkedik – Exkluzív fotók

Médiasztárt csinált a koronavírus dr. Rusvai Miklós virológusból, aki naponta több nyilatkozatot is ad a járvány fejleményeiről. A professzor egy tanyán él feleségével, a szintén kutató Violával, aki vele ellentétben nem szeret szerepelni. Most azonban kivételt tettek és beengedtek minket az otthonukba.

Nem messze a fővárostól, távol a világ zajától van egy inárcsi tanya. Mikor megérkezünk, a távolban legelésző birkák, frissen kaszált legelő és egy takaros parasztház képe tárul elénk. A látvány idilli, ez itt maga a béke szigete. A csendet tényleg csak a madárcsicsergés, a baromfi kotkodálása, a birkák bégetése, és egy kiskutya csaholása töri meg, ahogy a kerítéshez szaladva jelzi: vendég jött a házhoz.

Dr. Rusvai Miklós otthonában fogadta a Ripostot (Fotó: Ripost)

A birtok gazdája nyitja is a kaput. Szélesre tárt karral és mosolygós arccal invitál be bennünket az árnyas terasz alá a tikkasztó hőségben.

Rusvai Miklós, hazánk egyik legismertebb virológusa vendégei voltunk. A professzor élete egy olyan részét mutatta meg most nekünk, aminek semmi köze vírusokhoz, kutatáshoz vagy a közszerepléshez.

„Én jász vagyok, és büszke erre”

Rusvai Miklós 1953-ban, Budapesten született. Szülei mindketten Jászapátiból származnak. A professzor büszke a származására, Jászapátit Inárcs mellett szűkebb hazájának tekinti.

„Én jász vagyok. Édesapám első generációs értelmiségi, a szolnoki Hetényi Géza kórház főorvosa, édesanyám gyógyszerész volt. Nagyszüleim mindkét ágon földművesek voltak” – mesél családjáról a híres virológus.

Rusvai Miklós szülei (Fotó: dr. Rusvai Miklós)

„A nagyszüleim tanyáján nőttem fel, megszerettem a tanyasi életet”

„Amikor édesapám orvosként szolgálati lakásban lakott a Bajcsy-Zsilinszky kórházban, a nővérem tbc-s lett. A szüleim feltételezték, hogy a kórházban kapta el, ezért, hogy engem megvédjenek a fertőzéstől, leküldtek a nagyszüleimhez Jászapátiba. Az ő tanyájukon nőttem fel, iskolás koromig ott voltam, ott szerettem meg a tanyasi életet. Nagyapámnak lovai voltak, nagyon megszerettem én is őket. Szerettem ülni rajtuk, szerettem a lószagot, hajtani őket, bánni velük. Úgy gondoltam, ha felnövök, velük fogok foglalkozni, ezért kocsis leszek” – nosztalgiázik a professzor.

Nagyszülei tanyáján, amint a kútból iszik. A hattérben az édesapja, mellette nővére
(Fotó: dr. Rusvai Miklós)

„Feleségemmel vettünk egy tanyát és 5 hektár földet”

Maga eteti, körmöli és nyírja a birkáit (Fotó: Ripost)

A tanyán töltött gyermekkorból jött a vonzódás a tanyasi élet iránt. „Amikor a nyolcvanas években eljöttünk feleségemmel, Violával egy madarásztáborba, megtetszett a környék. Kerestünk egy megfelelő tanyát és megvettük. A 90-es évek elején, a kárpótlás idején megnyílt a lehetőség, hogy termőföldet vásároljunk hozzá, így lett még 5 hektárunk a tanya körül. Van azonban egy olyan kötelezettség, hogy ha valakinek legelőterülete van, akkor egy bizonyos számú állatot kell tartani. A tanyán jelenleg baromfi, méhek és 10-20 birka van” – árulta el a professzor. Utóbbiakat ő maga gondozza, elleti, körmöli és évente egyszer nyírja is, a gyapjút pedig eladja.

Modernizálják, felújítják a tanyát

A napelemek is nemrégiben kerültek fel a tetőre, de még most is zajlik az építkezés
(Fotó: Ripost)

„A tanyát 1985-ben vásároltuk, azóta itt élünk Violával. Miután ő tavaly nyugdíjba ment, elkezdtük felújítani a házat, amelynek bizonyos részeit elbontottuk, mást hozzátettünk. Napelemek is kerültek rá”.

A tanyán minden munkát feleségével, Violával együtt végez
(Fotó: Ripost / Markovics Gábor)

 

A traktort is saját kezűleg javítja

Fotó: Ripost A tanyán mindenhez érteni kell, és ahhoz, hogy az ember az alapműveleteket elvégezze, gépek kellenek, amik néha el is romlanak. Ilyenkor a professzor saját kezűleg javítja meg őket. „A mezőgazdaságnak legalább a fele szerelés. Főleg, ha valakinek olyan öreg gépei vannak, mint nekem, de nem ebből élek, ezért nem akartam túl sokat belefektetni. Viszont ez a géppark, ami itt van, szükséges a tanyán adódó munkák elvégzéséhez” – mondja a virológus.

 

A mézelő méhek vírusai a szakterülete

A Járványtani és Mikrobiológiai Tanszéken több mint két évtizedig dolgozott, nyugdíjba vonulása óta pedig ismét. Amiben iskolateremtő lett, és amivel Magyarországon csak az ő laboratóriumuk foglalkozik, az a mézelő méh vírusai. Ebben világviszonylatban is éveken keresztül élen járók voltak. Európában mindenképpen és Magyarországon is sok új felfedezés fűződik a nevükhöz.

A vírusok miatt kezdett el méhészkedni

Fotó: Ripost Méhészkedni is a vírusok miatt kezdett el húsz évvel ezelőtt a tanyáján. „Szükség volt rájuk, hogy bizonyos vizsgálatokat elvégezhessek. A sajátjaim mindig kéznél voltak, ha olyan kutatást csináltunk, amikhez kellettek. Mindig kijöttem a tanyára, fogtam a méheimből néhányat és akkor bent el tudtuk végezni a laboratóriumban a szükséges vizsgálatokat a vírusokkal”.

 

Ha még több érdekességre és fényképre vagy kíváncsi Rusvai professzor életéből, keresd a kedden megjelent Ripost7 hetilapot az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Házasság első látásra sztárja meglepő titkot árult el a férjéről - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

vg.hu

Brutális felvételek kerültek elő a moszkvai terrortámadás megkínzott vádlottjairól

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő adat érkezett a magyar születésszámról

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Hosszú lesz a húsvét: íme néhány programötlet, ha unatkoznál

INSIDER

„Az életem értelme veszik el” – kilátástalan helyzetbe került az Eltűntkereső Laci

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó