Létrehozva: 2017.06.09.

Nem tudják hazahozni a négy magyar árvát Egyiptomból

Tragikus hirtelenséggel halt meg egy magyar édesanya Egyiptomban. Bár a gyámügy hónapokkal ezelõtt a magyar nagynéninek ítélte az árván maradt gyerekeket, a négy kicsi azóta sem térhetett haza.

Kozák Zita kétségbeesett levelet írt Szijjártó Péter külügyminiszternek: tőle remél segítséget, hogy a két hónapja tartó huzavona után hazahozhassa Egyiptomból nővére, Hajnalka gyerekeit. A 39 éves édesanya április 4-én hunyt el teljesen váratlanul, a hivatalos értesítés szerint tüdőbetegség és szívmegállás következtében. Az apuka már korábban meghalt, ezért Egyiptomban az apai nagybácsik nevelik a gyerekeket, Zita szerint méltatlan és veszélyes körülmények között.

Õk magyar gyerekek!

Hajnalka Magyarországon ismerte meg egyiptomi férjét, évekig itt éltek, itt születtek meg sorra a gyermekeik is. A négy kicsi itthon járt óvodába, iskolába. A magyar nagyszülők és nagynéni napi kapcsolatban voltak velük, és azóta is szoros kapcsolatot tartottak, hogy Hajnalkáék kiköltöztek Kairóba a férj munkája miatt.  Miután a férfi tavaly meghalt, Hajnalka meggyászolta, majd úgy tervezte, hazaköltözteti családját. Ám április 4-én váratlanul ő is meghalt, árván hagyva a 4, 9 és 12 éves lányát és 11 éves kisfiát.

Õk magyar gyerekek, a kinti rokonságnak csak a terhére vannak

– mondja elcsukló hangon Zita. Õ és a szülei imádják a kicsiket, a nagyszülők már fel is újították a házukat, hogy elég hely legyen az unokáknak.

Rosszak az egyiptomi körülmények

A kicsik felügyeletéről április 13-án rendelkezett a magyar gyámhatóság: Zitára bízta a nevelésüket. Az egyiptomi rokonság viszont magának követeli őket: testvére halála óta Zita alig beszélhet velük, megfenyegették, hogy ne merjen értük menni. Az egyiptomi magyar konzulátushoz fordult segítségért. Testvére holttestét hazahozatták a baptisták közbenjárásával, itt temették el.

A temetésén nem lehettek ott a tulajdon gyermekei!

– sír Zita. "Azóta is hiába próbálkozunk, nem történik semmi. Pedig a kicsik nincsenek biztonságban Egyiptomban: egyiküket többször el is akarták rabolni az utcán, mivel kék szemű és szőke. A politikai helyzet sem kedvez a külföldieknek: amíg élt, Hajnalkát rendszeresen igazoltatták az utcán."

A helyettes konzul járt a rokonoknál, ahol egy aprócska, zsúfolt szobában, mindössze két ágyban helyezték el a négy gyereket. A lakás olyan rossz levegőjű, hogy az egész család tüdőproblémákkal küzd, szerinte a testvére is emiatt lett beteg. Ráadásul a rokonok konzervatív muszlimok, most van a ramadán, amit a gyerekeknek nem kellene tartaniuk, de a család a legkisebb kivételével rájuk kényszeríti a böjtöt, napkeltétől napnyugtáig egy falatot sem ehetnek! Zita telefonon is csak úgy beszélhet velük, ha közben folyamatosan fordítják arabra a kihangosított beszélgetést. Attól fél, hogy minél több idő telik el, annál inkább agymosáson mennek át, és a végén majd nem akarnak hazajönni.

Ki segít nekik?

Zita minden követ megmozgat, hogy hazahozassa a gyerekeket, ügyvédet is fogadott. Nemrég kiderült, hogy az egyiptomi gyámhatóság az apa testvéreinek ítélte a gyerekeket, ez a döntés viszont öt nappal a magyar után született. Berecz Sándor ügyvéd szerint a nemzetközi jogban az az általános szabály, hogy a korábban született döntés az érvényes. Emellett a gyerekek elhelyezésénél az édesanya rokonsága élvez előnyt, emiatt is Zitánál lenne az árvák helye.

Kiemelt ügyként kezelik

Az üggyel a konzuli és állampolgársági főosztály, valamint a Kairói Magyar Nagykövetség kiemelten foglalkozik – közölte a %Ripost%-tal a Külügyminisztérium. A konzuli szolgálat folyamatosan közvetít a magyar hatóságok, a segélyszervezetek és az egyiptomi hatóságok között, hatáskörét is meghaladóan egyeztetett egyiptomi hivatalokkal és kormányzati szervekkel, többek közt biztosította a közvetlen kapcsolat létrejöttét Zita és az egyiptomi ügyvéd között.


A magyar döntés ellenére az egyiptomi hatóság a gyerekek nagybátyját nevezte meg gyámnak. Ezzel egy jogi patthelyzet jött létre. A magyar konzul meglátogatta a családot, beszélt a gyerekek nagybátyjával is, aki nem volt együttműködő. Mivel családi ügyről van szó, a konzulátus nem rendelkezik hatáskörrel, ezért is segített abban, hogy a magyar család egyiptomi jogi képviselőt találjon. A külügy továbbra is minden lehetséges segítséget megad, de nem terjeszkedhet túl hatáskörén - tették hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Félelmetes fejlemények: megvannak az oroszok lengyel célpontjai

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.