INSIDER

Nemzet Sportolója: Monspart Sarolta hivatalosan is tag lett

Monspart Sarolta hivatalosan is tagja lett a Nemzet Sportolói társaságnak – olvasható a kedden kiadott Magyar Közlönyben.
  • Szerző: Ripost

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg, hogy a kormány a sporttörvény alapján – megismerve és tudomásul véve a Nemzet Sportolóinak javaslatát – Monspart Sarolta tájékozódási futó részére a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot adományozza.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

A nagybeteg egykori tájfutó klasszis betegségéről és a Nemzet Sportolója címről így vallott korábban a nak:

„Különös fintora a sorsnak, hogy én, aki egész életemben az egészségmegőrzés egyik élharcosa voltam, három éve harcolok a rákkal… Jelenleg jól vagyok, amihez nagyban hozzájárul, hogy engem jelöltek a Nemzet Sportolója címre. Ez hatalmas megtiszteltetés, hiszen nem gondoltam volna, hogy erre egy olyan sportolót is érdemesnek találhatnak, aki nem olimpiai sportágban ért el sikereket. Minden- esetre nagyon boldog vagyok, és ez a boldogságérzet sokat javított a fizikai állapotomon is”

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből – írja a Nemzeti Sport.

A nemzet sportolói jelenleg: Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János, valamint a most bekerült Monspart Sarolta.

A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?