INSIDER

Nincs mentség a tanár elleni erőszakra – videó

Minden hónapra jut egy tanárbántalmazás, ebből elég! – írta a Ripost tegnapi számában, felsorakoztatva az utóbbi időkben előforduló sajnálatos eseteket.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Négy diák ellen eljárást indított a Nagykátai Rendőrkapitányság, amiért részt vettek az egyik középiskola tanárjának megfenyegetésében. Hétfőn két 15 éves fiút gyanúsítottak meg közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal, mindketten elismerték és megbánták tettüket. A diákok azt mondták: nem gondolták, hogy ilyen nagy baj lehet ebből. Kedden további két diák ellen indult büntetőeljárás, ők mindketten tagadták, hogy fenyegették volna a tanárukat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kriminálpszichológus szerint ki kell szűrni és kiemelni a közösségből azokat a gyerekeket, akik speciális nevelési igényűek, a fejlesztőpedagógus szerint pedig meg kell tanítani a tanárokat az ilyen helyzetek kezelésére, és már az agresszivitás első megnyilvánulásánál lépni kell. Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), milyen lépéseket terveznek a tanárbántalmazások megelőzésére. A még a hónap elején írt a nagykátai esetről.

A kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy bizonyos iskolákban pedagógusokat erőszakkal fenyegetnek, terrorizálnak és bántalmaznak egyes diákok

– közölte a tárca a -tal.

„Az erőszak elfogadhatatlan, és erre nincs mentsége sem a diáknak, sem a szülőnek, függetlenül attól, hogy ki milyen szociális helyzetben van.”

Az EMMI vizsgálja, hogyan lehet megvédeni a pedagógusokat és megelőzni a bántalmazásokat, azok ellen fellépni, javaslatokat dolgoznak ki, egyelőre döntés nem született. Az iskolai rendészet működését, a kamerarendszer esetleges felállítását elsődlegesen megelőző intézkedésnek gondolják, ezek egyben bizonyítékot is szolgáltathatnak a tanórán történtekkel kapcsolatosan.

Fotó: Facebook

„Emellett fontos szerepe van a pedagógiai célú, személyiségformáló módszereknek, például a szülői hozzáállás alakításának, a pedagógusok továbbképzésének, kiemelten a stresszkezelési, konfliktuskezelési készségek fejlesztésének, a tanulók, szülők és pedagógusok közötti együttműködést elősegítő eszközök elterjesztésének”

– tette hozzá az EMMI.

címkék:
És ezeket olvastad már?