INSIDER

Nincs többet szabadság: így figyelik a magyar medvét

Szabadon engedték, ám már nem lesz olyan szabad, mint korábban volt a magyar medve. Nyomkövetőt kapott, ami e-mailen küldi az adatokat: megfigyelői pontosan tudják, merre jár...
  • Szerző: Ripost

Öt nap fogság után a szlovák határnál engedték szabadon a hazánkon végigkóborló medvét. Az állat kicsit gondolkodott, hogy kilépjen-e a ládájából, aztán komótosan kisétált, majd fél pillanat alatt eltűnt az erdőben.

Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy a korábban hároméves hímnek hitt medve valójában egy tízéves nőstény. A Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai nyomkövetővel látták el, ők végzik majd a megfigyelését is. Folyamatosan nyomon követik a mozgását, és ha újra lakott területre lépne, azonnal közbeavatkoznak. A nyomkövető egy speciális nyakörv, ami beállított időpontokon adja a jelet, az információ e-mailben érkezik.

Szin János medveszakértő szkeptikus a nyomkövetővel kapcsolatban. A Borsnak azt mondta, ha a nyakörv tudományos célokat szolgál, akkor jó törekvésről van szó, ám ha nem, akkor nem érti, mi értelme van zaklatni az állatot. A férfi szerint nem kizárt, hogy a medve visszajön Magyarországra.

És ezeket olvastad már?