Létrehozva: 2021.05.03.

Kötelező lehet a Covid-elleni oltás? Meglepő kijelentést tett dr. Novák Hunor

Bár szabadon választható, nem kizárt, hogy idővel kötelező lehet a Covid-elleni oltás – többek közt erről is beszélt dr. Novák Hunor gyermekorvos.

A gyermekorvos ahogy mindig, úgy a koronavírus idején is kiáll az észérvek és a tudomány mellett, s dr. Novák Hunor többek közt arról is mesélt, hogy szerinte kötelező lehet Covid-elleni oltás. Ez azonban nem mindenkinek tetszik, a szakember őszintén mesélt a Metropolnak a Gődény György híveitől kapott támadásokról, az emberekben felgyűlt agresszióról, és az oltás lehetséges kötelezővé válásáról.

Dr. Novák Hunor nap mint nap oszt meg hasznos és fontos információkat a koronavírussal kapcsolatban, legyen szó a betegség elkerüléséről vagy éppen az oltásról. A gyermekgyógyász mint mondja, ez egy misszió, hisz csak így lehet felvenni a harcot a vadabbnál is vadabb összeesküvés-elméletek ellen.

„Sokan hisznek az őrültségekben”

Az emberi butaság nem ismer határokat

– jelentette ki a Metropolnak dr. Novák Hunor annak kapcsán, hogy habár a járvány már több mint egy éve az életünk része, még mindig sokan vannak, akik nem hisznek a vírusban, míg mások szentül megvannak győződve arról, hogy az oltással Bill Gates akar chipet ültetni belénk.

„Erről mindig az a mém jut eszembe, amikor megkérdezik Bill Gates-et, hogy mire gondolt akkor, amikor megalapította a Microsoftot, mire ő azt feleli, hogy „chipet akartam ültetni a máriapócsi Kovács Bélánéba.” Már kimondva is abszurd, mégis sokan hisznek ezekben az őrültségekben, főként Gődény hívei közül, akiktől támadásokat kaptam, szimplán azért, mert elmondtam az igazat. Félelmetes, ahogy az emberekben fokozódik az agresszió, emlékezzünk vissza, hogy már azoknak a mentősöknek is a halálát kívánták, akik szimplán a józan érvekre hagyatkozva beoltatták magukat ” – mondta Novák Hunor.

Novák Hunort szerint akár az oltások kötelezővé tétele lehet a vírus elleni küzdelem következő lépcsőfoka. (Fotó: Ripost)

Kötelező lesz az oltás?

A gyermekgyógyász szerint összeesküvés-elméletek ide vagy oda, még az is lehetséges, hogy valamilyen szinten „kikényszerítik” az oltások beadását.

„Ez sokak számára elsőre ijesztő lehet, de ha egyszer újra tombolni fog a járvány, és rossz lesz az oltási hajlandóság, miközben rengeteg vakcina áll a raktárban, akkor bizony akár kötelezővé is tehetik, vagy hozhatnak olyan intézkedéseket, mint a védettségi igazolvány, amihez már látjuk is, hogy egyre több kedvezmény kapcsolódik, vagy bizonyos dolgokat csak akkor tehetünk majd meg, ha be vagyunk oltva. Ez nem újdonság: Amerika egyes államaiban például nem mehet állami iskolába, óvodába az a gyerek, aki nincs beoltva bárányhimlő ellen, Magyarországon pedig nem dolgozhat orvosként az, aki nincs beoltva Hepatitis B vírus ellen. Ha úgy tetszik, ezekkel a módszerekkel jelenleg is kényszerítenek egyes oltások beadására egyes rétegeket”

Mellékhatások és normális oltási reakciók

Sokan rettegnek a vakcina utáni mellékhatásoktól, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez teljesen alaptalan.

„Láz, fejfájás, végtagfájdalom, gyengeség – ezek a tünetek jelentkeznek leggyakrabban az oltást követően, és várhatóan ez a gyerekeknél sem lesz másképp, ezek normális oltási reakciók. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy nagyon sok oltottnál semmi ilyen normális oltási reakció nem jelentkezik, a mellékhatás vagy szövődmény kialakulása pedig extrém ritka. Bár a gyerekek sokkal könnyebben vészelik át a vírust, mint a felnőttek, a nyájimmunitás kialakulásához nekik is védetté kell válniuk” – mondta az orvos, aki bár megúszta a fertőzést, de beoltatta magát, és mindenkit erre buzdít.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 073 149 fő, közülük 2 077 160 fő már a második oltását is megkapta. 1219 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 908 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 228 002 főre csökkent. 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen. A magyar lakosság 42%-a már megkapta az oltást szemben az uniós 24%-kal. Miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Számos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak oltást foglalni. Már a 16-18 éveseket is lehet regisztrálni oltásra. Védelmi intézkedések mellett ma megkezdődtek az érettségi vizsgák.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára szombattól megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Az online időpontfoglalón jelenleg Sinopharm és AstraZeneca oltásokra tudnak foglalni a regisztráltak. Időpontfoglaló: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Tájékoztató a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/tajekoztato_a_vedettsegi_igazolvanyrol_-_2021.04.12.pdf

Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa illetve oltóorvosa rögzítette-e az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/igy-ellenorizheti-hogy-rogzitve-van-e-az-oltasa

Felhívjuk a figyelmet, hogy a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását.

Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipusa-es-mennyisege-13

Nyolcadik körben, már a 60 év alatti regisztráltakat is oltják. A háziorvosok szakmai vezetői ehhez szakmai ajánlást dolgoztak ki, hogy mely kockázati betegséggel rendelkezőknek javasolt elsőbbséget adni.

A szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.hu

honlapon, majd a regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna).

Kilencedik körben április végén megkezdődött a fogvatartottak oltása is.

Tizedik körben május közepén megkezdődik a 16-18 évesek oltása is. Őket is már lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Kérjük az oltandókat, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék! Továbbá kérjük az oltandókat, hogy ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt. Hozzájáruló nyilatkozat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hozzajarulo-nyilatkozat-nyomtassa-ki-toltse-ki-es-vigye-magaval-az-oltasra

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elárulta, milyen nőre vágyik a TV2 sztárja

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

magyarnemzet.hu

Akkora a baj Pécsett, hogy a rendőrség engedélyezte a vadászatot a belvárosban

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

magyarnemzet.hu

Kocsis Máté tiszta vizet öntött a pohárba Magyar Péter kijelentésével kapcsolatban

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz