Létrehozva: 2021.11.10.

Novák Katalin: A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő

A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő január elsejétől – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldalán.

Novák Katalin a videóban azt mondta: a gyermekek otthongondozási díja (gyod) a minimálbér szintjére, 200 ezer forintra emelkedik, ami az ápolási díj korábbi összegéhez képest jelentős növekedés.

A gyermekgondozási díj (gyed) és a nagyszülői gyed maximális összege bruttó 280 ezer forintra nő – tudatta.

Novák Katalin (Fotó: Facebook)

A miniszter bejegyzése szerint a diplomás gyed összege is emelkedik: az alapképzésben résztvevők akár havi 140 ezer forintot, a mesterképzésben résztvevők pedig 182 ezer forintot is kaphatnak.

Egyes betegségekben – például laktóz intoleranciában, cukorbetegségben vagy cöliákiában – szenvedők a minimálbér 5 százalékának megfelelő adókedvezményre jogosultak – írta, ismertetve: jövőre ez havonta 10 ezer forint kedvezményt jelent az érintetteknek.

Novák Katalin hozzátette: az álláskeresési járadék összegének felső határa bruttó 200 ezer forintra nő.

A miniszter közlése szerint 3500 milliárd forintot különítenek el a családok részére, amely a magyar GDP nagyjából 6 százalékának megfelelő összeget jelent. Ebbe az összegbe beleértendő a 600 milliárd forintos SZJA-visszatérítés, amelyet a gyermeket nevelő családok vehetnek igénybe, a nyugdíjjal kapcsolatos juttatások azonban nem.

A támogatások alapja a miniszter közlése szerint a gazdasági teljesítmény-növekmény, illetve a Magyarország által végrehajtott saját kötvénykibocsátási-program, utóbbiból származó bevételt azonban csak fejlesztési és nem támogatási célokra tervezik fordítani.

A miniszter kitért a nyugdíjprémiumra, amelyet a novemberi nyugdíjfizetéskor kaphatnak meg a jogosultak köre. Ebbe az öregségi nyugdíjasokon felül a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is beleértendők. A nyugdíjprémium összege idén minden erre jogosult esetében 80 ezer forint lesz. Szóba került a 13. havi nyugdíj visszavezetésének kérdésköre is, Novák szerint azonban ennek összegéről csak év végén fog dönteni a kormány.

Ami a családoknak járó SZJA-visszatérítést illeti, a miniszter hangsúlyozta, hogy 600 milliárd forintról van szó, amelyet azon családok vehetnek igénybe, ahol legalább egy gyermeket nevelnek. Ennek maximális összege szülőnként 800 ezer forint lehet, azaz két szülő esetén akár az 1,6 millió forintot is elérheti. Novák kiemelte, hogy a visszatérítés a családi pótlékra, illetve a családi adókedvezményre jogosultaknak jár, így ha valamelyik szülő nincs bejelentve munkavállalójánál ilyen jogcímen – például abban az esetben, ha a másik szülő miatt a családi pótlék vagy az adókedvezmény mértékét már kimerítették – érdemes ezt mielőbb jelezni, amelyhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgálhat iránymutatással. Ettől eltekintve a visszatérítés automatikus módon történik majd a miniszter közlése szerint.

A CSOK, illetve az otthonfelújítási támogatás vonatkozásában Novák Katalin elmondta, hogy emelkedik az igénylők száma. Utóbbi esetében ugyanakkor ez szerinte még kevésbé látványos, mivel az otthonfelújítási támogatás egyfajta utófinanszírozási jellegű támogatásnak minősül, amelyet egyszer lehet igénybe venni, így többen kivárnak a lehívásával.

A babaváró támogatások kapcsán a miniszter kijelentette, hogy a külföldön végzett munkát is beleszámítják majd a juttatásba, ennek azonban feltétele, hogy az igénylő Magyarországon dolgozzon az elkövetkező időszakban.

A miniszter kitért az 50 milliárd forint értékben meghirdetett bölcsődeépítési pályázatra is, amelyet önkormányzati, családi és egyházi bölcsődék is igénybe vehetnek, illetve külön hangsúlyozta a munkahelyi bölcsődék építésének fontosságát.

Szóba került az egyszülős családok helyzete, amelyen a miniszter szerint az árvaellátás növelésére és a tartásdíj szabályainak módosítására tett lépések tudnak javítani. A fiatalok esetében pedig a 25 év alattiak SZJA-mentességét emelte ki Novák Katalin.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Magunkhoz láncolnánk: élethosszig tartó szerződést kötött Marco Rossi Csányi Sándorral?

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Prostik miatt áll a bál Nyírbátorban: házak között árulják magukat a lányok

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára