Létrehozva: 2020.10.21.

Novák Katalin: az egygyermekeseknek is érdemes csokkal ingatlant vásárolniuk

Ők is visszaigényelhetik az áfát és mentesülnek az illetékfizetés alól.

Az egygyermekeseknek is érdemes családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolniuk ingatlant, mivel – bár a nagycsaládosokéhoz képest a támogatás összege alacsonyabb - januártól nem kell illetéket fizeniük, és visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Novák Katalin hangsúlyozta: ez a két lehetőség milliós nagyságrendű segítséget nyújt.

Fotó: Shutterstock

Az otthonteremtési program új elemei január 1-jén lépnek életbe, és a következő két évben biztosan igénybe vehetők – tette hozzá. Nem kell tehát kapkodni, mindenkinek jut a családvédelmi támogatásból, aki arra jogosult és kéri.

A miniszter beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt nem csökkent az érdeklődés a családtámogatások iránt, és a jövő évi költségvetésből több mint 2000 milliárd forint jut erre a célra.

Januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten.

Novák Katalin azt mondta, hogy ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg. Az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük – emelte ki.

Hozzátette: mivel a csokot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes. A miniszter arra a kérdésre, hogy mennyi forrást biztosít a kormány erre, azt felelte: a program felülről nyitott, annyi pénzt nyújtanak, amennyire igény lesz.

Novák Katalin az otthonfelújítási programot érintő kérdésekkel kapcsolatban elmondta: januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel – ismertette.

Hangsúlyozta: a programért a Magyar Államkincstár lesz a felelős, mert az képes nagy érdeklődés esetén is a tömeges igények kielégítésére. A cél az, hogy a visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lehessen megvalósítani – fűzte hozzá.

A program a nagy népszerűség miatt munkahelyeket is teremthet, előreláthatóan várni kell majd a jó szakemberekre, de emiatt senki nem esik el a támogatásról – emelte ki a miniszter. Szintén kérdésre válaszolva tudatta: az otthonteremtési program egy elemmel még biztosan bővül.

Januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant. Novák Katalin azt mondta, hogy ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”