INSIDER

Novák Katalin: örömteli látni, hogy nőtt a gyermekvállalási kedv

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádiónak azt is kiemelte: 40 éve nem volt ilyen magas a házasságkötések száma.
  • Szerző: Ripost

„Minden demográfiai mutató jó irányba mozdult az elmúlt években, az elmúlt évtizedben, egyre többen élhetik meg azt, hogy mit jelent édesanyának vagy édesapának lenni” – emelte ki Novák Katalin a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára örömtelinek nevezte, hogy egyre többen vállalnak gyermeket, és reményét fejezte ki, hogy egyre több gyermek köszöntheti édesanyját május első vasárnapján.

Kitért arra is, hogy a házasságkötések száma negyven éve nem volt olyan magas, mint most, míg a válások száma hatvanéves mélyponton van. Talán a párkapcsolatok is stabilabbá válnak, amiben szerepet játszhat, hogy a családok anyagi helyzete is javult – emelte ki.

Hozzátette: a kormány számos módon próbál az élet minden területén segíteni. Példaként említette a családokat támogató adórendszert, az otthonteremtési programot, a babaváró támogatást, valamint a bölcsődei rendszer fejlesztését.

A 2010-es kormányváltás idején majdnem 12 százalék volt a munkanélküliség, és az egyik legnagyobb eredmény Novák Katalin szerint az, hogy a kormány visszaadta a munka becsületét. Tisztességesen lehet dolgozni, és nemcsak névleg, hanem érdemi munkát tudnak végezni a magyar emberek úgy, hogy érzik azt, hogy az országot előbbre viszik a munkájukkal – hangsúlyozta. A koronavírus-járvány kapcsán azt is kiemelte: sokak munkája kerülhet veszélybe, és vannak olyanok is, akik már elveszítették a munkájukat, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen vállalt garanciát arra, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, ahány megszűnik a járvány miatt.
A műsorban az államtitkár arról is beszélt, hogy a babaváró támogatásra a járvány ellenére is fennmaradt az érdeklődés. Kiemelte: a babaváró támogatásnál és a csoknál is figyelnek arra, hogy például azoknak, akik ideiglenesen elveszítik a munkájukat, a társadalombiztosítási jogviszony megszakítását nem kell figyelembe venni, ha pedig újra elhelyezkednek, nem kezdődik elölről a számítás. Arra is gondoltak, hogy a kismamák egy meghatalmazással a férjüket is megbízhassák, hogy a nevükben felvehesse a bankban a babaváró támogatást – tette hozzá.

Illusztráció / Fotó: pixabay

Novák Katalin az idei ünnepet az egyik legnehezebb anyák napjának nevezte. Mint mondta, számára is nehéz, hogy nem adhatja át a csokrot édesanyjának és nem ölelheti meg, de el kell fogadni azt, hogy most mindenki azzal segít a legtöbbet ennek a korosztálynak, ha megvédi őket.

„Ahhoz, hogy még „nagyon sok anyák napját ünnepelhessünk együtt”, most ezt az Anyák napját valahogy máshogy kell megtartani, mint ahogy szoktuk” – mondta. Hozzátette: a magyar kreatív nép, mindannyian megtaláljuk a módját annak, hogyan tudjuk a megszokottól eltérő formában felköszönteni az édesanyáinkat, nagymamáinkat.

 

És ezeket olvastad már?