Létrehozva: 2021.10.05.

Novák Katalin: 1,9 millió szülő kapja vissza az szja-t

Novák Katalin bejelentette, 600 milliárd forintot adnak vissza a szülőknek, és azok a kismamák is visszakapják az szja-t, akik 2021 végéig betöltik a várandósságuk harmadik hónapját.

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette: a személyi jövedelemadó visszatérítése miatt, 600 milliárd forintot ad vissza a kormány a magyar családoknak. 1,9 millió szülő részesülhet a visszatérítésben, többek között azok a kismamák is, akik 2021 végéig betöltik a várandósságuk harmadik hónapját.

Fotó: MTI

„600 milliárd forintot adunk vissza a személyi jövedelemadó visszatérítése miatt. Ez azt jelenti, hogy jövő év februárjában az a körülbelül 1,9 millió szülő, aki legalább egy gyermeket nevel, visszakapja a befizetett személyi jövedelemadóját 2021-ről. Azok a kismamák is jogosultak a visszatérítésre, akik az idei év december 31-éig betöltik a várandósságuk harmadik hónapját” – mondta el Novák Katalin, aki hozzátette: a szülőknek nincs dolga ezzel kapcsolatban, a főszabály szerint automatikusan megkapják a visszatérítést.

 

Minden jogosult, 2,5 millió nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember maximális, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kap novemberben a megemelt összegű ellátása mellett – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter az Idősek Tanácsának ülése után.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy ez 200 milliárdnyi többletbevételt jelent az érintetteknek.

Még a legalacsonyabb összegű nyugdíjban részesülők is jogosultak a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumra. Egy átlagos nyugdíjat kapó ember nagyjából 100 ezer forint többletbevételre számíthat novemberben, hiszen nyugdíj-kiegészítést is fizetnek – hangsúlyozta a miniszter.

Elmondta, kettős vállalásuknak feleltek meg. Egyrészt azt ígérték, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét, másrészt azt tűzték ki célul, hogy a gazdaság növekvő teljesítményéből minél többet érezzenek a nyugdíjasok.

Az első vállalást azzal tudták teljesíteni, hogy a nyugdíjak emelése mindig követi az inflációt. Az elmúlt évtizedben nominálisan 44,7 százalékkal, vásárlóértéken pedig 10 százalékkal nőtt az ellátások összege – közölte. Megjegyezte, kiegészítő nyugdíjemelést is adnak idén.

A másik vállalással kapcsolatban jelezte: nyugdíjprémiumot fizetnek, amely minden eddiginél magasabb lesz.

Felidézte, hogy tavaly a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt nem tudtak nyugdíjprémiumot adni, korábban viszont már háromszor biztosították a juttatást, amelynek maximális összege 2017-ben 12 ezer, 2018-ban 18 ezer, 2019-ben pedig 22 ezer forint volt.

Novák Katalin kitért rá: vállalták a baloldali kormányok által megszüntetett tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítését. Idén már adtak egyhetit a juttatásból, jövőre pedig legalább kéthetit fizetnek, de akár három- vagy négyheti összeg is elképzelhető – közölte.

Kijelentette, a baloldal 2009-ben azért vezette be a nyugdíjprémiumot, hogy az ellátás „sebtapaszként” szolgáljon a tizenharmadik havi nyugdíj megszüntetése után. A baloldal azonban soha nem fizetett nyugdíjprémiumot, mert a gazdasági teljesítmény sosem volt olyan, hogy ezt lehetővé tette volna – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: nyugdíjprémium akkor esedékes, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot.

A polgári kormány úgy ad nyugdíjprémiumot, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjat is biztosítja, tehát nem helyettesíti egymást a két juttatás – mondta.

Novák Katalin arra is rámutatott, hogy míg a baloldal mind a tizenharmadik havi nyugdíjat, mind a nyugdíjprémiumot csupán az öregségi nyugdíjasoknak szánta, a mostani kabinet a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre is kiterjesztette a szabályozást.

Már csak három hónap van a nagy adócsökkentésig: januártól havi több tízezer forinttal nő a 25 év alatti fiatalok keresete – mondta Szentkirályi Alexandra közösségi oldalára feltöltött videójában.

A kormányszóvivő megjegyezte: a 25 év alatti fiataloknak jövőre már egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. „Ilyen Magyarország történetében még soha nem volt” – jelentette ki.

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott, „már lehet tervezgetni, hogy ki mire költi” a pluszpénzt, ami „egy átlagfizetés esetén a havi plusz 40 ezer forintot is eléri”, vagyis „ennyivel több marad majd a fizetésből”. Hozzátette: az adómentesség a diákmunkára és a gyakornoki állásokra is vonatkozik.

„A fiatalok adómentessége, az egyre több munkalehetőség, a növekvő bérek, a széleskörű otthonteremtési- és családtámogatások olyan bőkezű támogatási rendszert és jövőképet nyújtanak a magyar fiataloknak, amely sok, előttük járó generációnak nem adatott meg” – jegyezte meg a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a kormány számít a fiatalokra és a fiatalok is számíthatnak a magyar kormányra.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen Magyar Péter mellett tüntetőket!

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Az életem értelme veszik el” – kilátástalan helyzetbe került az Eltűntkereső Laci

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét