Létrehozva: 2020.03.31.

Nővért szállít a villanyszerelő, ingyen visz ételt a kocsma

Elképesztő az összefogás és a segítőkészség, ami az egész országban tapasztalható a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások idején. Idegenek segítenek idegeneknek, néha egészen meglepő és megható felajánlások tömegével lehet találkozni…

Nővért, dokit szállít a villanyszerelő

Kerekes Attila villanyszerelő nemrég kezdte az önálló vállalkozását, de a járványügyi vészhelyzet miatt megrendelések nélkül maradt. Nem sokat teketóriázott: felajánlotta az egészségügyi dolgozóknak, hogy autójával szállítja őket, a rászorulóknak pedig azt, hogy bevásárol, ügyet intéz nekik, sőt apróbb villanyszerelési munkákat is elvégez.

Fotó: Olvasoi foto

„Januártól vagyok egyéni vállalkozó, akkor halt meg a főnököm. Érdekes egybeesés, hogy magas láza volt, köhögött és tüdőgyulladása volt, ráadásul a felesége egy olyan kínai étteremben dolgozik, amelynek vezetői rendszeresen utaztak Kínába. Már egész szépen alakultak a dolgaim, amikor Magyarországot is elérte a járvány, és megrendelések nélkül maradtam. Az én apukám még aktív, dolgozni is jár, másra sem kell gondot viselnem. Mivel sok szabadidőm maradt, gondoltam hasznosan töltöm el, ezért ajánlottam fel a segítségem” – fejtegette Attila.

Fotó: Olvasói fotó

„Egy nap alatt rengeteg hívást kaptam. Volt néhány olyan, akiknek kapásból nemet mondtam, például az a férfi, aki a teljes házát szerette volna felújíttatni velem ingyen, illetve az IKEÁ-ból se szállítottam haza ágyat. De egy zuglói anyuka bojlerét megjavítottam, skype-on megszereltem egy konnektort, és bevásároltam egy nyolcadik kerületi idős néninek. Ez az első napom mérlege.”

Összefogott a kocsma a taxisokkal

Tatabányán különleges összefogás született.

„Ismerősöktől, vendégektől kaptuk meg több itt élő idős, beteg, egyedülálló ember címét, s úgy döntöttünk a lányommal, hogy most mindennap nekik főzünk, és személyesen ki is visszük hozzájuk a finom, meleg ételt” – mondja Batics Ferenc a Harasta söröző tulajdonosa, akinek felajánlása barátait, a GP Taxi alapítóit is megérintette.

Balról jobbra Ekési Pál és Ormos Antal, a taxicég alapítói (Olvasói fotó)

„Mi is az ügy mellé álltunk” – mondja Ekési Pál, aki Ormos Antallal együtt alapította a taxitársaságot. „Beszállunk a házhoz szállításba. Ha pedig valamelyik utasunk vagy más helybéli szeretne élelmiszert, gyümölcsöt adományozni az egyedülálló, idős embereknek, akik most nem mozdulhatnak ki még a boltba sem a koronavírus miatt, akkor az jelezze a sofőrnek vagy intse le a kollégánkat, s ő eljuttatja a rászorulókhoz.”

Batics Ferenc és a lánya lelkesen és ingyen főznek a rászorulókra (Olvasói fotó)

Ingyen laptop a gyerekeknek

A lajosmizsei Telek Attila rászoruló családoknak ajánlotta fel laptopját ingyen, hogy segítsen, akinek gondot okoz az otthoni tanulás.

(Olvasói fotó)

„Pillanatok alatt 20 jelentkező akadt, nehéz volt a döntés. Nagy része igazán rászorult volna: egyedülálló anyukák 3-4 gyerekkel egyetlen okostelefonról próbálják követni a tananyagot... Aki megteheti, hogy másokon segítsen, az tegye meg most!”

Olvasói fotó

A takarítónő ételt visz a karanténba zárt időseknek

Pintér Mariann, a gyermekbántalmazás elleni küzdelem egyik élharcosa ezúttal a hatósági karanténban lévőknek nyújt segítséget. „Érden lakom, ahol szintén mindenki a koronavírusról beszél. Egy közeli házon van egy piros hatósági karanténra figyelmeztető papír. Nem ismerem az ott lakókat, de kiderült, hogy egy telken két család lakik, s az egyik hölgy azért van karanténban, mert külföldről jött haza és egyedül él, a másik lakásban egy néni lakik, aki otthon ápolja a 92 éves édesanyját. Miután felajánlottam, hogy bevásárolok nekik, szerintem átfutott az agyukon, hogy csaló lehetek” – mondta.

Olvasói fotó

„Aztán végül látták, hogy nem akarok rosszat. Adtak egy bevásárlólistát, amin a mindennapi élethez szükséges dolgok voltak. Elgondolkoztam, hogy hányan lehetnek még ugyanilyen helyzetben. Aki teheti, legalább a közvetlen szomszédjára figyeljen, hiszen sosem tudhatjuk kinek van szüksége segítségre!”

Ingyen gumicsere a közt szolgálóknak

Matticza Krisztián, a Matti Gumi szerviz vezetője egy hónapig, azaz április 20-ig minden mentősnek, tűzoltónak, rendőrnek és egészségügyben dolgozónak ingyenes gumicserét biztosít. „Bejött a felajánlás, minden nap jönnek az érintettek, s öröm számomra, hogy a magam módján viszonozhatom a szolgálatukat. Szerencsére senki nem élt vissza a helyzettel, és tényleg azok jönnek, akiket most maximális elismerés megillet” – mondta.

 

Kávéfőzőket vesznek a kórházi dolgozóknak

Egy édesapa és a lánya pénzt kezdett gyűjteni azért, hogy kávéfőzőket vehessenek kórházi dolgozóknak. Egy óra alatt összegyűlt 1 millió forint! Rögtön vettek 4 kapszulás kávéfőzőt sok ezer filterrel, és beküldték 4 budapesti kórházba.

 

Ingyen mentik a bajba került fuvarozókat

Kerekes Krisztián, a DLK-Transport Kft. ügyvezetője úgy döntött: cége dolgozói Győr-Moson-Sopron megyében és környékén ingyen kivonulnak és megjavítják a rossz kamiont vagy furgont, hogy ne álljon le az áruszállítás az országban. „Szárnyal a felajánlásunk híre, sokan hívnak, de nem akarják elhinni, hogy tényleg ingyen dolgozunk” – meséli. „Mindig megkérdezem, vigyünk-e valami ennivalót, vizet. Legutóbb este fél 11-kor értünk haza, de sikerült megoldanunk egy fékcserét. Az egészben az a legjobb, hogy tényleg fontos területen segítünk. Egytől egyig olyanok hívtak, akik fontos rakományt szállítottak, az egyikük például a most épülő mobilkórházhoz vitt áthidaló elemet” – árulta el a Ripost-nak Kerekes Krisztián.

Kerekes Krisztián és csapata önzetlenül segít a bajba került fuvarozóknak (Fotó: Bi-Ka Logisztikai Kft.)

5 ezer mosható maszkot küld a bútortervező és adománytaxis

Fotó: Olvasói fotó

„Maszkot a frontra!” – az Adománytaxi tulajdonosa, Horn Tamás és a designbútor-tervezéssel foglalkozó Hannabi tulajdonosa, Rácz Anikó minőségi, mosható maszkokra gyűjt pénzt az egészségügyben dolgozóknak.

Fotó: Olvasói fotó

Eddig 5000 maszkot sikerült már eljuttatniuk az ellátórendszerbe.

Fotó: Olvasói fotó

„Etesd a dokit, pihentesd a dokit, szépítsd a dokit!”

Teli az internet elképesztő és megható kezdeményezésekkel, amelyekben az egészségügyi dolgozókat segítik. Vannak, akik az egészségügyben dolgozóknak adják oda kihasználatlan airbnb-s vagy egyéb lakásukat, ingatlanjukat, vannak, akik szobát kínálnak nekik a pihenésre. Mások ételt küldenek a kórházakba, sok fodrászat és szépségszalon pedig ingyenes szolgáltatást nyújt az egészségügyi dolgozóknak. Sok ezer fős Facebook-csoportok alakultak (pl.: „Etesd a dokit!”, „Pihentesd a dokit!”, „Szépítsd a dokit!” ) az egészségügyben dolgozók megsegítésére.

 

Maszkokat adnak a borászok

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Összefogott a szőlész-borász közösség, hogy segítsék az egészségügyi dolgozókat. Azt kérik, hogy a permetezéshez használt, bontatlan növényvédelmi maszkokat adják át az egészségügyi dolgozóknak. Megindult a gyűjtés, amelyhez sok más szakma is csatlakozott: a kertészek, a gyümölcstermelők, sőt még sok autószerelő és szobafestő is jelezte, hogy maszkokat ajánl fel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

life.hu

Megdöbbentően néz ki Alain Delon – alig lehet felismerni a színészlegendát

vg.hu

Magyarországi bankot „zsákolt” a BYD

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

travelo.hu

Pizzafesztivállal és különleges ételekkel indul az idei Food Truck Show

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Megható: Közterület fogja viselni a 21 éves elhunyt hős rendőr nevét

INSIDER

Megdöbbentő: fiatalok karamboloztak Salgótarjánban, itt állt meg az autójuk – Fotók

INSIDER

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

INSIDER

Már látni a végét a rossz időnek, de nem örülhetünk önfeledten