INSIDER

Nyálteszt jelezheti a koronavírus súlyosságát

Egy új kutatás összefüggést talált a nyálban található magas vírusszint és a későbbi kórházi kezelés vagy halál között. A kutatók szerint, ha az eredmények beigazolódnak, a nyálvizsgálatok segíthetnek az orvosoknak abban, hogy kik szorulnak sürgősebb kezelésre. Lapunk megkérdezte dr. Rusvai Miklós víruskutatót, hogy mi erről a véleménye.
  • Szerző: Ripost

A nyálvizsgálat jelezheti a közeljövőben a koronavírus súlyosságát. Erről egy elismert, tudományos, szakmai magazin, a Science számolt be. Ez azoknál a betegeknél lehet akár életmentő is, akiknek drasztikus tempóban romlik az állapota. Dr. Rusvai Miklós szerint ezek a kutatások még nagyon frissek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: TV2

A kezelés módját is meghatározhatja a vizsgálat

„Amennyiben ez az eredmény bizonyságot nyer, valóban segíteni fog a kezelés tervezésében. A vizsgálatot végző orvos ugyanis tudni fogja, hogy milyen kezelés szükséges a pácienseknek” – mondja a víruskutató, aki szerint ehhez az is kell, hogy nagyon gyorsan rendelkezésre álljanak a teszt eredmények. Ráadásul nem elég a pozitív eredményű teszt, mennyiségi vizsgálatra is szükség van Rusvai Miklós szerint. Ha a vírus jelenléte megfelelően magas szintű, akkor lehet tervezetten megkezdeni a gyógyszeres terápiát vagy a plazma felhasználásával történő kezelést.

Ha a nyálban kimutatható, akkor a véráramba is bekerült

Ez még csak egy PCR-teszt, amihez az orrüregből és a garatból veszik a mintát Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A professzor azt feltételezi, hogy ha a nyálban van több ebből a vírusból, az már azt jelezheti, hogy a felső légutakon túljutott, nem csak helyileg, az orrnyálkahártyán szaporodik, hanem már a véráramba is bekerülhetett a vírus, hiszen, ha a nyálban megjelenik, akkor az azt jelenti, hogy a tüdő és a nyálmirigyek is megfertőződtek. Az eredeti közlemény legalábbis ezt állítja.

A vírus mennyiségét is nézni kell

„Mivel az orrüreg és szájüreg egymással kapcsolatban van, ha a vírus az orrüregben szaporodik, akkor a szájban is jelen van – magyarázza a virológus, aki szerint ezért szükséges, hogy ne csak a vírus jelenlétét, hanem mennyiségét is vizsgáljuk.

Ez a vírus fertőzési útvonala

„A vírus elsőként a felső légutak nyálkahártyáján tapad meg és ott elszaporodik. Ezután a véráramba tör és a vérrel eljut a tüdőbe. Nem közvetlenül az orrüregből, hanem a vérrel más szervekbe is eljuthat, ahol el tud szaporodni és ezekben a szervekben (tüdő, szívizomzat, a vérerek falát alkotó sejtek stb.) történik a vírus másodlagos szaporodása, többek között a nyálmirigyben is” – mondja dr. Rusvai Miklós.

 

Fotó: Getty Images

 

„Mindenki oltassa be magát!”

Forradalmasítani nem fogja a vírus elleni harcot ez a felfedezés. Sokkal inkább azt reméljük, hogy a vakcina megteszi majd a hatását és akkor már nem lesz szükség arra, hogy az orvosok a nyálból kapott eredmények hatására előre kategorizálják a betegeket, hogy kinek, milyen kezelésre van szüksége. Ezért is kell, hogy mindenki beoltassa magát” – figyelmeztet a víruskutató.

 

És ezeket olvastad már?