INSIDER

Nyitnak az iskolák, itt vannak a legfontosabb részletek

Április 15-én is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs. Maruzsa Zoltán részletesen ismertette az iskolák és óvádok nyitásának a rendjét.
  • Szerző: Ripost

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nyitotta meg az operatív törzs sajtótájékoztatóját. Fokozatosan fogják újraindítani az oktatást. Április 19-én az óvodák és az általános iskolák alsó tagozata nyithat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Május 10-én nyithatnak a középiskolások. A felső tagozatos általános iskolásoknak május 10-ig marad az online oktatás. Örömmel közölte: a regisztrált köznevelésben dolgozók oltása befejeződött.


MTI/kormany.hu

A nyitás kapcsán hozzátette a kisgyermekek kevésbé fogékonyak a vírusra, és az ő számukra a digitális oktatás kevésbé hatékony. Az óvodákban és az alsó tagozaton a korábbi protokollhoz térnek vissza, vagyis kötelező lesz a hőmérséklet mérés, a fertőtlenítés és a távolságtartás. Továbbá kérte, hogy az óvodásat az eddig megszokott csoportokba osszák, akkor is ha csak kevés gyerek tér vissza.

„A tanév még nem ért véget, tudom, hogy ellenszélben kell dolgozni, vannak, akik azon dolgoznak, hogy a nyitás ne sikerüljön, és vannak, akik egyszerűen félnek, ez teljesen rendben van. A hiányzást igazolt hiányzásként kell elismertetnie a szülőnek. Az oktatást ki kell nyitni, nem maradhat az ország örökké bezárva” – mondta Maruzsa Zoltán.

Ha egy szülő nem akarja intézménybe engedni a gyermekét, akkor az intézmény vezetője engedélyeztetheti a távolmaradást. Nem lehet elvárni a tanároktól a dupla munkát, így az alsó tagozaton nem lesz digitális oktatás. Felhívta a figyelmet, hogy azok a tanulók, akik 250 óránál többet hiányoznak, nem osztályozhatók, és osztályozó vizsgát kell tenniük.

„Nem azzal teszünk jót a gyerekkel, ha nem tanítunk neki semmit, és nem kérünk semmit számon” – mondta Maruzsa Zoltán.

Gál Kristóf elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 580 ember szegte meg a maszkviselést, 150 ember szegte meg a kijárási tilalmat.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője közölte a napi koronavírus adatokat. Ismételten felhívta a figyelmet, hogy minden Magyarországon használt vakcina biztonságos.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?