Létrehozva: 2021.11.20.

Nyitrai Zsolt: Ha a baloldal alakítana kormányt, a nyugdíjprémium is megszűnne

A baloldal egy gazdasági válság időszakában vette el az idősektől a 13. havi járandóságot.

Szerző Ripost

Jövő héttől kezdődik el a JóKor nyugdíjasoknak szóló magazin terjesztése, és több mint kétmillió idős honfitásunkhoz fog eljutni – mondta Nyitrai Zsolt az Origónak. A kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott felidézte, hogy az Idősek Tanácsa, a nyugdíjasok legfőbb érdekképviseleti szervezete fogalmazta meg, hogy legyen egy kiadvány, amely rendszeresen eljut minden nyugdíjashoz, és az őket érintő legfontosabb kérdésekben tájékoztatást tud adni.

Pontosan a vírushelyzet mutatta meg, milyen fontos ennek az újságnak a létezése, mivel az idősek akkor nem tudtak közösségbe menni, társaságba menni, és akkor érkezett az otthonukba egy ilyen tájékoztató kiadvány – tette hozzá.

MTI/Soós Lajos

A mostani lapszámban elsőként Orbán Viktor miniszterelnök köszönti majd a nyugdíjasokat. Novák Katalin miniszterasszony a nyugdíjasok juttatásairól beszél majd. Müller Cecília országos tisztifőorvos karácsonyi receptet oszt majd meg. Gubás Gabi színművésznővel is van interjú, míg Szijjártó Péter arról beszél majd, hogy a gyerekei hogyan várják a Jézuskát, és még nyereményjáték is van a lapban – ismertette Nyitrai Zsolt.

A mostani magazin sok jó hírt tartalmaz, mivel többek között szerepel benne az, hogy minden nyugdíjas megkapta az egységes 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot. Ez rekordnagyságú összeg, és ennek a feltétele az volt, hogy a magyar gazdaság sokkal jobban teljesített a vártnál.

Most egyébként 2010 óta már negyedik alkalommal kaptak az idősek nyugdíjprémiumot – hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő. A baloldal idején ugyanez a szabály életben volt, de mivel a gazdaságot tönkretették, így egyszer sem fizettek nyugdíjprémiumot. Ha a baloldal alakítana kormányt, akkor szinte biztos, hogy a nyugdíjprémium megszűnne, mert képtelenek jól kezelni a gazdaságot és az idősek megbecsülése se volt soha fontos számukra – tette hozzá.

Egyekbe emelte a rezsiárakat a baloldal

A magazinban szóba kerül a 13. havi nyugdíj is. Ezt jövő év februárjában teljes összegben megkapják a nyugdíjasok – mondta Nyitrai Zsolt. Ez az a nyugdíj, amit a baloldal teljes összegben elvett, és a polgári kormány most visszaad.

Míg a baloldal egy gazdasági válság időszakában vette el az idősektől ezt a járandóságot, addig most az Orbán-kormány egy vírushelyzetben nem megszorít, hanem segítő kezet nyújt a rászorulóknak – tette hozzá.

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje azt mondta, nincs szükség a 13. havi nyugdíj visszaépítésére, a kormányzatnak nem a nyugdíjasokat kell támogatni – hívta fel a figyelmet. Amikor a baloldal kormányon volt, akkor nemcsak a 13. havi nyugdíjat vette el, hanem az egekbe emelte a rezsiárakat, és bevezette a fizetős egészségügyet.

Nyitrai emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány még 2010-ben kötött egy megállapodást a nyugdíjasokkal, és ebben azt vállalták, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét. Most valóban van egy világszintű inflációs helyzet a járvány és az energiárak megemelkedése miatt.

A nyugdíjasok juttatásait összességében kell nézni: van a rekordösszegű nyugdíjprémium, a nyugdíjkorrekció, a jövő februári 13. havi nyugdíj, a benzinárak hatósági rögzítése, és a korábbi rezsicsökkentést máig védi a kormány.

Ez a nyugdíjasoknak különösen fontos, havi több tízezer forintot spórolnak meg. A baloldal a rezsicsökkentést is veszélyezteti, világpiaci árakat akarnak megint fizettetni az idősekkel, és Márki-Zay cinikusan azt üzenik nekik, hogy fűtsenek, főzzenek és fürödjenek kevesebbet. A politikus arra is emlékeztetett, hogy míg Horvátországban 550 forintban, nálunk 480 forintban maximalizálták a benzinárat. Mindezek mellett, ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor egy átlagos család 32 ezer forinttal fizetne többet havonta, ez éves szinten 400 ezer forintos pluszkiadást jelentene – tette hozzá.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

origo.hu

Kizuhant a kórház harmadik emeletéről egy beteg

metropol.hu

Házasság első látásra: Enikő döntést hozott

mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

vg.hu

Arany: egyszer az életben adódik olyan lehetőség, amit az iráni támadás hozhat

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

Cigarettáért indult Norbert, később már csak a holttestét találták meg

INSIDER

"Semmijük nem maradt" - cigicsikk miatt éghetett le egy házaspár lakása Kaposváron

INSIDER

Orbán: mindenkinek az uniós határokon kívül kell maradnia, amíg menekültügyi kérelmét elbírálják

INSIDER

Megdöbbentő, mit mondott a karambolozó autós a földön fekvő, sérült egri motorosnak