Létrehozva: 2021.04.30.

Kiderült, mennyire biztonságosak az mRNS vakcinák a várandósoknak

Vizsgálták azokat a várandós nőket, akiket a Pfizer és a Moderna vakcinákkal oltottak be, a tapasztalatokat tanulmányban foglalták össze.

Az oltás a várandósoknak is fontos, a koronavírus-fertőzés veszélyezteti a terhességet és a kismama állapotát.

A várandósok első és második oltása utáni mellékhatások nem különböznek lényegesen a nem terhesek oltásánál tapasztaltaktól – derült ki a New England Journal of Medicine tanulmányából.

Fotó: shutterstock

A terhesség kimenetelét illetően sem tapasztaltak káros hatást az oltottak körében.

A kutatásban 35.691 ember vett részt. A CDC vizsgálatához olyan önkéntesek szolgáltatták az adatokat, akik 2020. december közepe és február vége között kapták meg a Moderna vagy a Pfizer-BioNTech vakcináját, egyúttal vállalták, hogy bekapcsolódnak egy okostelefon-alapú oltási megfigyelő rendszerbe.

A V-safe egy új CDC okostelefon-alapú aktív megfigyelő rendszer, amelyet a Covid-19 oltási programhoz fejlesztettek ki, a felvétel önkéntes. A V-safe webes linkekkel küld SMS-eket a résztvevőknek olyan online adatgyűjtéshez, amelyek felmérik a mellékhatásokat és az egészségi állapotot az oltás utáni időszakban. A nyomon követés 12 hónappal a Covid-19 vakcina utolsó adagját követően folytatódik. A Covid-19 vakcina bármilyen dózisával történő oltást követő első héten a résztvevőt arra kérik, hogy a napi adatgyűjtés során jelentse a helyi és szisztémás tüneteket, és enyhe, közepes vagy súlyos kategóriába sorolja őket; az adatgyűjtés során felmérik az egészségre káros hatásokat. Ha a résztvevők bármikor jelzik, hogy orvosi ellátást igényelnek, felkérést kapnak, hogy aktív telefonos tájékoztatás útján töltsenek ki jelentést a VAERS-hez.

Az mRNS COVID-19 vakcinát kapott terhesek és csecsemőik betegségének aránya hasonló volt a pandémiát megelőző időszakhoz.

A tanulmányban 16 és 54 év közötti terhes nőket vizsgálták, akik a Pfizer-BioNTech vagy Moderna oltást kapták, és az adatelemzés idején befejeződött a terhességük.

Megtudtuk: az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalomról gyakrabban számoltak be a várandós nők, mint a nem terhesek, míg fejfájásról, izomfájdalomról, hidegrázásról és lázról ritkábban számoltak be a terhes nők.

Az újszülöttek nemkívánatos eredményei között szerepelt a koraszülés (9,4% -ban) és a kisebb születési súly (3,2%-ban), de egy újszülött sem halt meg.

Sajnos az viszont egyre több esetben fordul elő, hogy fiatal, várandós nők kerülnek súlyos állapotba a Covid-fertőzés miatt: többüknél császármetszést kellett végrehajtani, hogy a babát megmentsék, ők maguk pedig nem egy esetben még hetekig vívtak élet-halál harcot – és sajnos van, aki alul maradt a koronavírussal szemben. Éppen ezért volt sürgető, hogy soron kívül beoltsák a kismamákat és ezért különösen fontos az oltás a várandósoknak.

Bár terhes nőket nem vontak be a védőoltások sürgősségi engedélyezését megelőző harmadik fázisú klinikai vizsgálatokba, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy azoknál sem járt negatív egészségügyi hatással a Pfizer-BionTech-, vagy a Moderna-vakcina, akik tudtukon kívül már várandósok voltak, amikor megkapták azt. Ennek ellenére a beoltott kismamák állapotának folyamatos ellenőrzésére, nyomon követésére szükség van, beleértve azok vizsgálatát is, akik terhességük korai szakaszában kaptak védőoltást – hangsúlyozta a CDC. Minden esetben egyéni mérlegelés szükséges az oltás beadásáról, amelyhez Magyarországon is a Pfizer és a Moderna vakcináját alkalmazzák. Nálunk is van ezzel kapcsolatosan szakmai ajánlás. Ez a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának és a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére a Szakmai Kollégium Szülészet, Nőgyógyászat Tagozat egyetértésével jött létre, amelyet eljárásrend formájában az egészségügyi szolgáltatók – tehát az oltópontként működő háziorvosok és kórházak – is megkaptak.

Az ajánlás szerint az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni. Az oltást kérő várandós nő a vakicinainfo.gov.hu honlapon történt regisztrációja után a háziorvosánál jelentkezzen, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Farkast bukkant fel egy hazai városi erdőben

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban