INSIDER

Ezért ugrották át a soron következő két görög betűt az omikron elnevezésekor

Az új vírusvariánsnak a nevében is csavar van.
  • Szerző: Ripost

Minden különösebb ok nélkül, csupán csak „tapintatból” lett omikron az új variáns neve.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Két betűt is átugrott a görög ábécében a WHO, amikor a legújabb vírusmutánst elnevezte. Az Egészségügyi Világszervezet az omikron nevet adta a legújabb, aggodalomra okot adó koronavírus-variánsnak.

De miért nem találták megfelelőnek görög ábécé két soron következő két betűjét?

omikron

A legújabb variáns Dél-Afrikában jelent meg először, és hivatalosan a B.1.1.529 néven azonosították. Mivel a névadási gyakorlat legfőbb lényege az, hogy elkerüljék a kulturális, a társadalmi, a nemzeti, a regionális, a szakmai vagy az etnikai csoportok megsértését (pl. angol variáns, indiai mutáns), ezért a görög ábécé betűit használják egészen alfától elkezdve, amivel a legelső, Vuhanban megjelent SARS-CoV-2 vírust illették.

Most a görög ábécé 13. betűje, vagyis a „nű” következne, azonban az a WHO szerint nagyon hasonlít az angol „new” (magyarul: új) szóra, így, ezt az esetleges félreértések elkerülése érdekében inkább elvetették.

Az utána következő 14. betű, a „kszí” pedig újabb problémákat vetett fel. Ez ugyanis kiejtve kísértetiesen hasonlít a kínai miniszterelnök, Hszi Csin-ping (angolul: Xi Jinping) vezetéknevére.

Így a tudósok az új vírusvariáns elnevezésénél „tapintatból” átugrottak a görög ábécé 15. betűjére – írta meg a Telegraph.

Így lett omikron az új kórokozó megnevezése.

Magyarországon még nem detektálták az omikron variánst

Magyarországon a jelenlévő mintákban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még nem detektálta az omikron variánst – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az NNK sajtóhivatala. A lap azt követően kereste fel az NNK-t, hogy a hétvége folyamán Ausztriában, valamint Csehországban, Németországban és Olaszországban is felbukkant az omikron, amit először a dél-afrikai térségben fedeztek fel. Az omikron felfedezése óta a világ több állama is korlátozza a beutazást a dél-afrikai régió különböző országaiból – a légi közlekedés korlátozásához Magyarország is csatlakozott.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?