INSIDER

Ön melyik bűnözőt bocsátaná feltételes szabadságra?

Hétvégén mindenkinek van ideje átböngészni az Igazságügyi Minisztérium javaslatait a feltételes szabadságra bocsátás szigorításával kapcsolatban: január 27. hétfőig várja az emberek véleményét a tárca. A tervezet még bármiben változhat, hiszen azt a kormány még nem tárgyalta meg.
  • Szerző: Ripost

A tavaly szeptemberben számolt be róla, hogy H. Gábor bestiálisan meggyilkolta két gyermekét Győrben. A férfi a legkisebb lányát életben hagyta, majd lakásában felakasztotta magát. A történtek után hatalmas felháborodás tört ki. Senki nem értette, miként lehetséges, hogy egy olyan ember, aki korábban kalapáccsal támadt feleségére és gyilkossági kísérlet miatt ült, kiszabadulhatott és nála lehettek a gyermekei, akiknek a veszélyeztetése miatt is elítélték.

Fotó: police.hu

A győri gyilkosságot követően elrendelt átfogó kormányzati vizsgálat eredményeként készült jelentés alapján most az Igazságügyi Minisztérium javaslatot tesz a jogszabályok módosítására. A cél az, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani olyan elítéltet, aki szándékosan más életére tört.

Varga Judit miniszter azt is bejelentette, hogy társadalmi egyeztetést kezdeményez a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról. Ezt most megtette, érdemes a javaslatot elolvasni és hozzászólni.

Fotó: MTI

A tervezet szerint nem bocsátható feltételesen szabadságra, akit népirtás, emberölés, emberrablás, fogolyzendülés, terrorcselekmény miatt tettesként végrehajtandó börtönre ítéltek. Az sem szabadulhat, aki a hozzátartozója ellen követett el olyan erőszakos bűncselekményt, amely miatt 8 évre vagy ennél hosszabb időre kerülhet rács mögé.

Fontos eleme a tervezetnek, hogy ha valaki elmúlt 16 éves a bűncselekmény elkövetésekor és a fent felsoroltak valamelyike miatt elítélik, a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizárhatja.

Fotó: MTI

A jövőben a feltételes szabadságra bocsátás feltétele lehet a pártfogó felügyelet. A szabadulásra való felkészítés kiterjed a befogadó környezetre, más személyek és szervezetek bevonására is. Ezen kívül a kötelező gyógykezelés elrendelésére az ügyész tesz javaslatot. A feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének elbírálásához meghatározott esetekben be kell szerezni a mentális állapotra vonatkozó szakorvosi és pszichológusi véleményt, valamint az elítélt kiskorú gyermekével kapcsolatban a gyámhatóság véleményét is.

Már tavasszal elfogadhatják

A törvényjavaslatot az Országgyűlés várhatóan már a tavaszi ülésszakán megtárgyalja, de addig a beérkező vélemények alapján még átdolgozzák. Most Ön is elmondhatja álláspontját: a tervezethez kapcsolódó véleményeket január 27-ig a [email protected] címre várják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?