INSIDER

Operatív törzs: ezt kell tudni az idősotthonokról

Müller Cecília elmondta, mit lehet tudni az idősotthonokról, többek között az újranyitás is szóba került.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos arra az újságírói kérdésre, hogy mit lehet tudni az idősotthonokról, azt mondta, jelenleg 33 idősotthonban jelent meg a koronavírus, összesen 846 gondozott lett pozitív, és 139 ápoló. Összesen 110 ember hunyt el, míg 298-an meggyógyultak. Van, ahol csak egy-egy eset van, és van, ahol sokkal nagyobb számban van pozitivitás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Arra, hogy újranyitják-e az idősotthonokat, Müller Cecília azt felelte, nagy a várakozás e felé, főleg a lakók szeretnék már ezt, és mindenki azon van, hogy teljesen újranyithassanak. Mint mondta, a gyermekotthonokban például már szabad a látogatás. Fogyatékosok és pszichiátriai kezeltek otthonai elhagyhatóak az otthon fenntartója által szervezett közös programra. Indokolt esetben, ha az intézmény vezetője indokoltnak látja a felvételt, akkor a felvételi zárlat feloldása bizonyos körülmények között lehetséges.

Fontos, hogy a beköltöző lakónak két negatív koronavírus tesztet kell felmutatnia, és a két vizsgálat 48 óránál nem lehet régebbi. A végleges nyitásra Müller Cecília azt mondta, nem tud még biztosat mondani, de azon dolgoznak, hogy ez mielőbb megtörténhessen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?