INSIDER

Kiderült: ez segíthet az otthon lábadozó koronavírusos betegek állapotán

Az operatív törzs megtartotta szerdai tájékoztatóját. A friss információkkal jelentkeztek!
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy továbbra is a legfeszesebb tempót diktálja az ország Európában. A mai adatok szerint több mint 2,53 millió ember kapott oltást, azaz minden negyedik ember megkapta az oltást. Messze előzzük az uniós átlagot, és a kétszer beoltottak száma is meghaladja az egymilliót.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az operatív törzs megtartotta tájékoztatóját

Fotó: M1

György István közölte, hogy az oltások folytatódnak. Már több mint 100 ezer pedagógus kapta meg az oltást, és több mint 100 ezer újabb oktató kapott behívót. Minden egyes beoltottal közelebb kerülünk ahhoz, hogy az életünk visszatérjen a normális kerékvágásba. Az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói körében jelentősen csökkent a fertőzések száma.

Közel 526 ezer első oltást, és a másodikkal közösen több mint 720 ezret adtak be a múlt héten. Ez kimagasló teljesítmény – mondta György István, aki hozzátette, hogy 1,6 millióan még mindig várnak az oltásra, így továbbra is a vakcinák mennyisége határozza meg az oltás ütemét.

A szolgáltatásokra nem vonatkozik

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette a nyitási intézkedéseket, amiről korábban már írtunk.

Ezután arról beszélt, hogy a szolgáltatások esetében nincsen négyzetméter-alapú szabályozás, rájuk nem vonatkozik.

Nem mindenkinél van alapbetegség

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a fiatalok közül is sokan kerülnek kórházba. Minden alapbetegség nélkül továbbra is csak 3-4 százalékban vannak jelen a fertőzöttek a kórházban. A szakember elmondta, hogy az elhízás, a cukorbetegség a legfőbb rizikó továbbra is.

Adattorlódás következtében alakult ki a mai 311-es áldozati szám – árulta el Müller Cecília.

Mi segíthet a favipiravir mellett?

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a favipiravir mellett milyen módszerek segítenek a gyógyulásban, ám először kiemelte, hogy tünetek észlelésénél azonnal fel kell hívni a háziorvost. Ha kiderül a pozitivitás, felírhatják a favipiravirt, de emellett más óvintézkedéseket is tehetünk, amik segíthetnek a koronavírusos betegek állapotán és egyben átvészelni a betegséget:

  • Fizikai kíméletet javasol az országos tisztifőorvos.
  • Tartózkodjunk ágymelegben.
  • A testhelyzet sem mindegy: félig hasra vagy félig oldalra kell feküdni.
  • Ajánlott a vitaminok szedése.
  • Nagyon fontos a folyadékfogyasztás, minimum 2 liter naponta.
  • Könnyű étkezés javasolt sok gyümölccsel, zöldséggel.
  • Legyen otthon lázcsillapító.
  • Fontos a szellőztetés, nyissunk ablakot, ha hideg van, akkor is.
  • Ha rosszabbodnak a tüneteink, akkor ismételten fel kell venni a kapcsolatot a háziorvossal. Ha nehézlégzés vagy rendkívüli rosszullét adódnak, értesíteni kell a mentőszolgálatot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?