INSIDER

Müller Cecília fontos szabályokra hívta fel az iskolás gyerekek figyelmét

Az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján új információkat közöltek a hétfői enyhítéssel kapcsolatosan az iskolákról és a vendéglátóhelyekről is.
  • Szerző: ripost

Péntek délelőtt az Operatív törzs megtartotta a szokásos napi sajtótájékoztatóját.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A napi új fertőzöttek száma 5216, ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt az azonosított betegek száma. Meghalt 241 többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 24 762 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 445 920 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 516 fő.

Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján

Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján
Fotó: M1 – YouTube

A jó hír, hogy folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma már 3 145 592 fő.

A következő hat hétben pedig – ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta péntek reggel a Kossuth Rádióban – meg tudjuk duplázni a beoltottak számát.

Kiss Róbert alezredes bejelentette, hogy április 19-től kezdődik a védelmi intézkedések felfüggesztésének második szakasza.

Április 19-től érvényben maradnak a maszkviselési szabályok, a rendezvények tilalma, a kijárási tilalom szabályai, valamint a távoktatás.

A vendéglátóüzletek esetében a teraszok kinyithatnak reggel 5-től fél tízig, a teraszokon nem kell viselni maszkot, de a belső helyeken maszkot kell viselni, és nem lehet fogyasztani. A vendéglátóüzlet munkatársai mindenhol kötelesek maszkot viselni.

Müller Cecília elmondta, hogy bár a járványügyi adatok egy hete stagnálnak, és egy picit csökkenek, a szennyvízadatokból ezt nem lehet még értékelni.

„Még bizonyosan egy hétig számítani kell arra, hogy ezen a szinten marad a fertőzöttek száma” – fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Az viszont örvendetes, hogy egyre kevesebb beteg szorul kórházi ellátásra, már tízezer fő alatt van az intézményekben fekvők száma, köztük 1117-en vannak lélegeztetőgépen.

Miután a regisztrált iskolai dolgozók 80%-át már beoltották, az iskolák hétfőtől újra kinyithatnak, azonban fontos betartania a gyerekeknek és a pedagógusoknak néhány alapszabályt!

Nagyon fontos a gyakori kézmosás, senki ne egyen a másik uzsonnájából, és csak egészséges gyermek menjen iskolába, óvodába.

Továbbá szükséges gyakorta szellőztetni a tantermekben, és a szokásosnál többször szabad levegőre vinni a gyerekeket.

Kiemelte, hogy a vírus reprodukciós rátája egy alá csökkent az elmúlt napokban, és ha ez a ráta egy alá csökken, akkor a fertőzöttek száma is csökkenni kezd majd.

Óvatosan és fokozatosan kell nyitni az oktatásban is – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán hozzátette, hogy az eredeti tervekhez képest lassabban és szűkebb körben történik a nyitás.
Felidézte, hogy április 19-én az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán indul el a jelenléti oktatás, a felső tagozaton és a középiskolákban pedig május 10-től.
A fokozatos nyitásra több okot is megjelölt Maruzsa Zoltán: egyrészt jól halad a lakosság oltása, javulnak a járványügyi adatok, másrészt a regisztrált pedagógusokat beoltották.
A pedagógusok oltásáról elmondta, hogy vasárnapig 155 306 embert oltottak be, a szakképzéssel és a bölcsődei dolgozókkal együtt pedig kétszázezer a beoltottak száma.
Április 1-től két körben, mindenkit behívtak, akik az oltást igényelte. Akik nem tudtak megjelenni, vagy hibás adatot adtak meg a regisztráció során, azokat pót időpontokban hívták be – tette hozzá.
Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a köznevelés fokozatos nyitásának érvei közé tartozik az is, hogy a március 8-tól nyitva lévő bölcsődék esetében jók a tapasztalatok, járványgócok nem alakultak ki.
A jelenléti oktatás azért az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán kezdődik, mert a nyitási folyamattal egyre több szülő tér vissza a munkahelyre, amellyel a jelenleg gyermekfelügyeletet ellátó intézményekben is nő a gyermekek száma – mondta, hozzátéve, hogy szerdán a gyermekek 11 százaléka volt jelen az óvodákban.
Kiemelte azt is, hogy az óvodások jelenleg vegyes csoportokban, jellemzően naponta más-más óvodapedagógus felügyelete alatt vannak. A visszaállástól azt várják, hogy minden óvodás a saját csoportjába kerül, saját óvodapedagógusa mellé, amely növeli a biztonságot.
A korábbi tapasztalatok szerint a gyermekek fele, kétharmada tér vissza első körben az intézményekbe – mondta Maruzsa Zoltán.
Ezzel kapcsolatban arra kérte a nevelés szervezőit, hogy lehetőség szerint ne vegyes csoportokat alakítsanak ki április 19-től, még akkor sem, ha kevesebb gyermeket visznek vissza az óvodákba.
Az általános iskolák alsó tagozatán elinduló jelenléti oktatásról azt mondta: amellett, hogy a szaktanári rendszer hiánya miatt a tanulók egy osztályban vannak, jelentős érv az is, hogy a digitális oktatás ebben a korosztályban hatékony a legkevésbé.
Emellett a gyermekek továbbra is kevésbé fogékonyak a vírusra, az adatok alapján az óvodás és alsó tagozatos gyermekeknél még alacsonyabb a fertőzés aránya: alsó tagozaton fele, harmada volt, mint a felső tagozaton – mondta, hozzáfűzve, hogy a középiskolákban a tavaly novemberi adatok szerint három-négyszeres volt a fertőzés aránya.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?