INSIDER

Órákig üldögélt a vonatsínek mellett az eltűnt fiú

Hatalmas a feszültség az iskoláskorú gyermekeken, különösen, aki új suliban kezd. Fél éve nem járnak iskolába, ráadásul bizonytalan helyzetben kezdik meg a tanévet. Az elmúlt hetekben több kiskorú eltűnt, van, akit még mindig keresnek. Egy 14 éves fiú órákig üldögélt a vasúti sínek mellett, mielőtt ráleltek.
  • Szerző: Ripost

A 14 éves A. N. Bence hétfőn délben biciklizni indult a Normafára, de nem ment haza. Miután édesapja bejelentette eltűnését, a rendőrök is nagy erőkkel keresték a fiút, kutyákat is bevetettek. Számos híresség, így például Majka is megosztotta a kamaszfiú képét és személyleírását, hogy mielőbb megtalálják. Kedd reggel a szülei adták hírül: a kamasz épségben előkerült, egy járókelő felismerte az utcán. „Egy felvételi előkészítője sikerült rosszul, nem merte elmondani. Egész éjjel a kamaraerdei vonatsín mellett ült” – írta édesapja egy nyílt levélben. „A következő napokban egy kis magányt szeretnénk, amíg megbeszéljük, hogyan kezeljük ezt a helyzetet” – tette hozzá, ezért nem is kerestük személyesen.

„Az iskolába készülő gyerekek különösen nagy figyelmet igényelnek most” – hívja fel a figyelmet Makai Gábor klinikai szakpszichológus. A -nak azt mondta, minden változás megterhelő, a serdülőkor azonban tovább nehezíti ezt. A tinédzserekben eleve sok a kérdőjel, még inkább nekifeszülnek a szabályoknak és identitásválságban is vannak, keresik, hogy kik ők, mi a szerepük a világban. A koronavírus-járvány számukra is nagy kihívás, mert megszűnt a rutin, és ez a biztonságérzetüket ássa alá.

„Fontos, hogy erről nem szeptember elsején, az utolsó pillanatban kell velük beszélgetni, hanem folyamatosan, érdemes feltárni, milyen bizonytalanságok, feszültségek vannak a gyermekben” – hívta fel a figyelmet a szakember. „Amennyiben ez nem történik meg, akkor megjelenhet a fejében egy téves gondolat, az szorongássá válhat, és ez az oka, hogy végül megszökik otthonról. Fontos, hogy a gyerek kibeszélhesse a félelmeit, hogy kiderüljön, mennyire valósak azok, és milyen megoldást lehet találni, ebben segíthetnek a szülők. Minél kiszámíthatóbb az új helyzet, minél több szó esik róla, annál kevésbé ijesztő a kamasz számára.”

A napokban több kamasz is elszökött otthonról

* A 14 éves Roland Csepelről tűnt el augusztus 21-én, később édesanyja közölte, hogy épségben megkerült.

* A 15 éves Katalin Székesfehérvárról tűnt el, őt jelenleg is keresi a rendőrség és a családja, nagynénje. A kislány zöld pólót, farmert, fekete bőrkabátot és fehér edzőcipőt viselt eltűnésekor.

Fotó: police

* A 18 éves Márk Veszprémben bulizott a szüleivel hétvégén, de hajnalban elvált tőlük, és azóta nem tért haza. A rendőrség egyelőre nem körözi, mivel már nagykorú, de a fiú családja jelezte, hogy már folyamatban van eltűntté nyilvánítása.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?