INSIDER

Orbán-Morawiecki: „Az országok egységét és szuverenitását is védjük”

Magyarország miniszterelnöke és a lengyel kormányfő november 26-án találkozót tartott, majd egy sajtótájékoztató keretei között számoltak be a megszületett egyezményről.
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostorban tartott találkozott november 26-én.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nagyszerű dolgokról beszéltünk, hiszen a hazáink szuverenitásáról beszéltünk – mondta Orbán Viktor. Ami némi felhőt csalt az égre, hogy van egy jelentős vita az Európai Bizottság és az Európai Parlament között – írja az Origo.

A júliusi csúcson hosszas vita után létrejött egy megállapodás, és felhatalmaztuk a német elnökséget, hogy az év végére legyen egy összhang. Ezt az összhangot nem sikerült megteremteni – tette hozzá.

Budapest, 2020. november 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ találkozója a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Továbbra is napirenden van az a javaslat, ami kezelni próbálja a joguralmi kérdéseket és a gazdasági válságkezelést, ez az álláspont nem egyezik a magyar kormány álláspontjával – mondta a kormányfő. Létrejött egy magyar-lengyel közös nyilatkozat – mondta Orbán Viktor. Egyesíteni fogjuk az erőinket és érveinket ebben a vitában, Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan.

A magyar vétó egy törvényes eszköz, az unió alapszerződése megadja a jogot minden tagállamnak – mondta Orbán Viktor. Nemcsak lehetőségem, hanem egyszerűen hazafias kötelességem, ha úgy látom, hogy a magyar érdekek veszélyben vannak, akkor lépnem kell – mondta a kormányfő.

Elsősorban a migráció-, a nemzeti szuverenitás- és a genderkérdésben is vitás kérdések vannak az unióval, és ezért kell élni a vétóval. Tévednek, ha azt hiszik, hogy ez egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani – mondta Orbán. A válságkezeléshez szükséges forrásokat az unió hitelből veszi fel, ráadásul más kockázatát is futni kell – tette hozzá.

Budapest, 2020. november 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ találkozója a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. A tárgyalás napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepel, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik az országnak abból, ha nem jön létre a válságkezelő alap.”

„Felelőtlen az, aki a joguralmi és válságkezelési kérdéseket összetolja” – mondta Orbán Viktor.

A jogállamisággal kapcsolatos jogszabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez. A költségvetéshez szükséges szavazataink nélkülözhetetlenek és megkerülhetetlenek – tette hozzá.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult. Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az unió, és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész EU is széteshet. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik, miközben egyéb eszközöket behoz – tette hozzá. Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje – mondta a kormányfő.

Budapest, 2020. november 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel (b) és Orbán Viktor magyar kormányfõ tárgyal a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. Tárgyalásuk napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepelt, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megfogalmazott alkuhoz – mondta Morawiecki. 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik, és ezt értékelni kell – tette hozzá. A vétó joga benne van a szerződésekben, és ez azt szolgálja, hogy tudjunk foglalkozni a saját érdekeinkkel. Bár ma Magyarországot és Lengyelországot támadják, de holnap újabb ország kerülhet napirendre – mondta Morawiecki. Arról is beszélt, hogy egy soha véget nem érő vita lehet a jogállamisági ügyekből, az ilyen feltételrendszer egy eszköz lehet országok megtámadására.

Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani. Nincs szükség a kétsebességes unióra, a szerződések alapján kell eljárni – tette hozzá. Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás.

Budapest, 2020. november 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. Tárgyalásuk napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepelt, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Az országok egységét és szuverenitását is védjük.”

Morawiecki szerint képesek lesznek meggyőzni az igazukról egyre több uniós országot. A volt portugál külügyminiszter szerint is lehet, hogy igaza van Lengyelországnak és Magyarországnak. Abba az unióba kell visszatérni, ami gazdasági unió és jól szolgálhat a gazdasági problémák megoldására – tette hozzá.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?