INSIDER

Orbán: nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első

A miniszterelnök a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón.
  • Szerző: Ripost

Nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz Magyarországon.

„A koronavírus egyszerre tud kárt tenni az emberéletben és a gazdaságban is: az első az emberélet, később pedig a gazdasági hatások felmérésével a pénzügyi szakemberek foglalkoznak majd” – közölte.

A kormányfő kiemelte: az operatív törzs az emberéletek védelmével foglalkozik. Hangsúlyozta azt is, hogy a hatékony védekezés mindenkitől követel erőfeszítést.

Fotó: MTI

„Magyarországon szinte mindenki bízik az orvosokban, ápolókban, a közegészségügyi szakemberek tekintélye nagy” – mondta, hozzátéve, hogy a hatósági emberekre meglehetősen nehéz hetek, de az is lehet, hogy hónapok várnak.
Az aktuális – szerda esti – adatokat ismertetve Orbán Viktor közölte: Magyarországon 2 fertőzött van, 24-en vannak karanténban, és 230 mintavétel van folyamatban.

A magyarországi védekezés most az egyedi esetekre összpontosít

– mondta, kifejtve: egyedi fertőzésekről akkor van szó, amikor gócpont még nincs. „Csoportos esetekről akkor lehet beszélni, amikor gócpontok vannak, továbbá a legrosszabb, amikor tömegessé válnak az esetek. A cél, hogy csak egyedi esetek legyenek” – tette hozzá.

Azt is mondta: a kormánytól azt követeli meg a helyzet, hogy biztosítsa a védekezési munkához szükséges forrásokat, és „a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja, akadálya nem lesz”.
Orbán Viktor a politikai pártoktól önmérsékletet kért, úgy fogalmazott: az emberek védelme nem pártpolitikai ügy. A miniszterelnök az emberektől együttműködést és megértést kért, ha azt tapasztalják, hogy a vírus elleni küzdelem kényelmetlenséggel is jár. Hozzátette: ne bagatellizálják a helyzetet, de ne is keltsenek pánikot.

És ezeket olvastad már?