Létrehozva: 2019.12.05.

Orbán Viktor: a magyarok bebizonyítják, a világnak szüksége van rájuk

A miniszterelnök csütörtökön Japánban nyitott meg egy magyar alkotásokból álló kiállítást, ahol nemzetünk küldetéséről is beszélt.

Magyar művekből rendezett kiállítást nyitott meg a tokiói Szépművészeti Múzeumban Orbán Viktor csütörtökön, az eseményen a miniszterelnök kiemelte: a magyaroknak bizonyítaniuk kell, hogy a világ jól jár, ha vannak magyarok – írja az MTI.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából címmel megrendezett tárlat megnyitóján a kormányfő hangsúlyozta: a magyar egy kisebb nemzet, mint a japán, ezért az a gondolat motoszkál bennünk, hogy a világot, az emberiséget Magyarország és a magyarok nélkül is el lehet képzelni. „Visszatérő rémálmunk”, hogy egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon, megkérdez minket, mi végre vagyunk a világon, és ha mi nem tudunk válaszolni, kihúz minket a nagy könyvből, ahova a nemzetek vannak felírva – fogalmazott.

Úgy vélte, a magyarok azért innovatívak, azért képesek olyan világszínvonalú alkotásokra, mint amilyeneket itt is látni, mert bizonyítaniuk kell, hogy a világnak szüksége van rájuk, a világ jól jár, ha vannak magyarok. Ezért van olyan sok magyar Nobel-díjas, olyan sok magyar olimpiai aranyérem, ezért vannak ilyen művészeti alkotások, ez mind arról szól, hogy „a magyarok helyet követelnek maguknak a Nap alatt” – jelentette ki.

Orbán Viktor kifejtette: amikor Magyarországon japánokkal beszél, az a benyomása, hogy több dolog köt össze minket, mint amennyi elválaszt. „A szellem, az érzelmek és az erények közös metszetét” azonnal felismerik, ha egy magyar beszél egy japánnal – vélekedett.

Arról is beszélt, hogy kiemelkedő kulturális beruházás és fejlesztés zajlik most Budapesten, „fantasztikus múzeumi negyedet építünk”, és egy nemzetközi tervpályázat kiírása után két épületet japán építészek terveznek.

A magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének évfordulójáról elmondta: 150 év kerek évforduló, sok módon lehet megünnepelni, mi egy kiállítással ünnepelünk, kultúrával, mert ez méltó két olyan ősi kultúrnemzethez, mint a magyar és a japán.

Közölte: több mint tízezer kilométert tett meg, hogy itt lehessen ma. Magyarország távoli, furcsa ország, furcsa emberek vannak ott, akiknek lelkülete látható majd a kiállításon – jegyezte meg.

A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, akinek munkája által a műalkotások eljuthattak Tokióba, és külön megköszönte Szuzuki Oszamunak (a Suzuki Motor Corporation elnökének), „Magyarország régi barátjának”, aki sokat tett, hogy a kiállítás létrejöhessen.

A tárlat látogatóinak azt kívánta, hogy legyen a művek megtekintése izgalmas időtöltés nekik. Ha pedig tetszett, amit láttak, jöjjenek el Magyarországra, szeretettel várjuk önöket – tette hozzá. Orbán Viktor végül megköszönte a 150 éves barátságot. „Isten óvja Japánt és a magyarokat” – zárta szavait.

Takamado Tsuguko hercegnő felidézte: 2008-ban járt utoljára Magyarországon, és máig emlékszik a főváros Duna-partjára, a Halászbástyára, a Lánchídra és a múzeumokra. A most megnyíló kiállításon Magyarországot képviselő művek lesznek láthatók, olyan alkotások, amelyeket Japánban még nem láttak – közölte. Hozzáfűzte: a tárlat tovább erősíti a magyar-japán kapcsolatokat.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: Magyarország egyik legvirágzóbb időszaka akkor kezdődött, amikor Japán is új, prosperáló korba lépett, a 19. század közepén. Ekkor, 1869-ben vették fel a diplomáciai kapcsolatokat, amivel Magyarország és Japán olyan közel került egymáshoz, mint korábban sosem – közölte. Emlékeztetett: a Szépművészeti Múzeum építését a XIX. század végén rendelték el, gyűjteményét jelentős állami vásárlásokkal és adományokkal gyarapították, így vívta ki máig megőrzött magas rangját. Ebből a gyűjteményből hoztak most el egy átfogó válogatást, amelynek révén nemcsak kiemelkedő európai művészek alkotásaival találkozhatnak a látogatók, hanem jelentős magyar művekkel is – mondta.

Ószaka Eriko, a tokiói Szépművészeti Múzeum főigazgatója arról beszélt: két nagy magyar múzeum fogott össze, hogy különleges műveket hozzanak Tokióba a japán közönségnek. A magyar intézmény lenyűgöző kollekciója érkezett ide, hasonló összeállítás még nem volt Japánban – mondta. Hozzátette: gazdag élményeket kínál a kiállítás a művészetkedvelő múzeumlátogatóknak.

A kiállítás 2020. március közepéig látható Japánban, a tárlaton 130 mű tekinthető meg, a darabok a művészettörténet 400 évét ölelik fel. A kiállítást a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából rendezik meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

life.hu

Tojásfestés akkor és most– hagyományos és modern technikák

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Baleset érte az Ázsia Expressz stábját a Fülöp-szigeteken

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast