INSIDER

Orbán Viktor: a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése

Bár vasárnap 3149 új koronavírus-beteget jelentettek, Magyarország európai viszonylatban a járvány tekintetében továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. Orbán Viktor közölte: cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak koronavírus elleni, megbízható minőségű vakcinához. Ám addig döntő fontosságú a maszkviselés.
  • Szerző: Ripost

Miközben meredeken ível felfelé a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb intézkedések segítik a járvány megfékezését. Péntek óta kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken, ma pedig a képviselők 50 ezerről 150 ezer forintra emelhetik a karanténszabályokat megszegők bírságát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: ripost

Viseljük a maszkot!

Amíg nincs megbízható és elérhető koronavírus elleni vakcina, addig a megelőzés kulcsa a maszkviselés, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrum kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a közmédiában egy komoly veszélyre hívta fel a figyelmet. Azt mondta, egész Európában megfigyelhető, hogy az emberek belefáradtak az állandó korlátozásokba és a szigorú maszkhasználatba. Hangsúlyozta: „Ez ellen harcolni kell és elmagyarázni, hogy tartsanak ki még egy darabig, hiszen a védőoltás már karnyújtásnyi közelségbe került”.

Fotó: Ripost

Ezt szolgálja több kormányrendelet is: a tömegközlekedési eszközökön hetek óta kötelező a szájat és orrot is eltakaró maszk viselése, péntek óta pedig a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is hordani kell a maszkot.

Magyarország az összes európai beszerzési programban részt vesz

Világszerte számos kutatás és fejlesztés zajlik a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében, melyek közül több is a harmadik fázisban tart. „Az összes európai beszerzési programban részt veszünk, de utasítottam az operatív törzset, hogy egyidejűleg tájékozódjon az orosz és a kínai vakcinák előállításának és beszerzésének körülményeiről is. A cél az, hogy Magyarország polgárai minél hamarabb, megbízható minőségben, de az elsők között juthassanak koronavírus elleni vakcinához” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook oldalán közzétett videóban.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Több oltóanyag is célközelben jár

A brit The Sun úgy értesült, hogy a szigetországban december elején elindulhat a nemzeti oltásprogram. A lap szerint a brit kormány 100 millió adagot vásárolt az Oxford Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég koronavírus elleni oltóanyagából. A két részből álló injekciót 28 nap különbséggel kell beadni. Először a brit egészségügyi dolgozók, majd a 80 év felettiek kaphatnak belőle.

Sydney, 2020. augusztus 19.
Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyû gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetõen az ausztrál lakosok a világon az elsõk között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
MTI/AAP/Dan Himbrechts

Szintén ígéretesnek tűnik a wuhani vakcina, melynek sürgősségi felhasználását – a kedvező eredmények alapján – jóváhagyta az Egyesült Arab Emírségek.

Oroszország a Szputnyik V (Gam-Covid-Vac) vakcinával rukkolt elő, mellyel többek közt az orosz elnök, Putyin lányait is beoltották.

Szintén reményteliek a Karikó Katalin és amerikai kollégája, Drew Weismann szabadalmán alapuló oltóanyagok. Az egyiket a német BioNTech, az amerikai Pfizer és a kínai Fosun Pharma a másikat az amerikai Moderna fejleszti.

Ne találkozzanak a nagyszülők az unokákkal!

„Mivel a felnőttekhez képest a gyermekek nagyobb arányban hordozzák tünetmentesen a vírust, ezért az őszi szünetben „távol kell tartani” őket az idős és beteg rokonoktól” – tanácsolta dr. Szlávik János a közmédiában.

Negatív rekordok dőltek meg Európában

A 10,5 millió lakosú Csehországban pénteken 15 252 új fertőzöttet regisztráltak, az ország segítséget kért az Európai Uniótól. Hazánk 150 lélegeztetőgéppel támogatta a V4-es tagországot.

Szlovákiában kijárási tilalom lépett életbe a hétvégén, miután az 5,4 millió lakosú országban egy nap alatt 2890 új beteget jelentettek.

Két egymást követő nap is rekordszámú megbetegedést rögzítettek Bulgáriában a múlt héten, így Szófiában a járvány megfékezése érdekében két hétre bezártak a diszkók és az éjszakai szórakozóhelyek.

Az elmúlt napokban megdőlt a napi új betegszám Ausztriában, Olaszországban, Ukrajnában, Horvátországban és Romániában.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?