Létrehozva: 2019.08.19.

Orbán Viktor: A migránsáradat nem ért véget, mi védjük Európa határait

30 évvel ezelőtt azért bontottuk le a falakat, hogy szabadon és biztonságban élhessünk, és most azért védjük a határokat, hogy továbbra is szabadon és biztonságban élhessünk – mondta Orbán Viktor Sopronban, miután megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján.

Ünnepelni jöttünk, de dolgoztunk is – mondta Orbán Viktor Sopronban, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral. A magyar kormányfő elmondta, a soproni piknik nagy pillanat volt Európa történetében, Európa újraegyesítésének kulcspillanata. „Innen keletről nézve, mi sohasem hittük el, hogy létezhet két Európa, és az újraegyesülés meg fog valósulni” – mondta.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök. MTI/Koszticsák Szilárd

A tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón a miniszterelnök azt mondta:

„nem látni olyan eseményeket, amelyek megzavarnák a magyar-német kapcsolatokat, viszont vannak olyan tényezők, amelyek kikényszerítik a gazdasági együttműködés erősítését”.

Kiemelte: a gazdasági kérdések álltak a tárgyalások súlypontjában, hiszen Németország elsőszámú kereskedelmi partnere és befektetője Magyarországnak.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom minden évben rekordot dönt, a német befektetők a legmodernebb gyárakat hozzák Magyarországra. Hatezer Magyarországon működő német vállalat 300 ezer magyarnak ad munkát, és augusztus közepéig 17 új nagy német beruházásról született döntés – közölte. Orbán Viktor megjegyezte: az elkövetkező időben újabb menetrendet állítanak össze a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről a szakminiszterek.

„A német haditechnika komoly szerepet játszik a magyar hadsereg újjáépítésében, és ez a jövőben is így lesz” -mondta a magyar kormányfő.

Magyarország jól használja fel a kohéziós pénzeket

Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy a piknik hozzájárult Európa egyesítéséhez. A kancellár ismételten köszönetet mondott Magyarországnak a 30 évvel ezelőtti történtekért. Elsősorban a jövőről beszéltünk a mögöttünk lévő tárgyalásokon. Olyan politikára van szükségünk, ami egyesíti az uniós országokat – mondta Merkel.

Merkel elmondta, hogy 55 milliárd eurós kereskedelmi kapcsolat van a két ország között.

A kohéziós alapok esetében jól fekteti be a pénzt Magyarország, mivel az ország fejlődikmondta a kancellár.

Közölte, hogy a kutatás-fejlesztés területén van lehetőség további együttműködésre. A német kancellár az uniós bővítésről azt mondta, hogy az egy fontos dolog, és csak a nyugat-balkáni országok csatlakozásával jöhet létre egy egységes Európa.

Angela Merkel kérdésre válaszolva közölte, hogy Németország minden uniós tagországgal szeretne jó kapcsolatokat ápolni. A következő költségvetési periódusban vannak közös uniós érdekek, és erre is figyelni kell.

Egyeztettek az EU bővítéséről

Orbán Viktor elmondta, hogy mindezek mellett az Európai Unió (EU) bővítéséről is egyeztettek, ugyanis Magyarországnak az az érdeke, hogy a Nyugat-Balkán mielőbb az unió része legyen. Magyarország szorgalmazza az EU további bővítését, ebben kulcsország Szerbia, amellyel a csatlakozási tárgyalások felgyorsítása Európa érdekét is szolgálja – tette hozzá.

A közép-európai régió felemelkedéséről beszélünk

Kérdésre a kormányfő elmondta: Közép-Európa országai sokakat, talán a nyugat-európaiakat is meglepő ütemben modernizálódnak és fejlődnek, mióta az EU tagjai lettek. A közép-európai régió felemelkedéséről lehet beszélni, és az európai egység jövője azon múlik, hogy levonják-e ennek konzekvenciáit – tette hozzá. Kiemelte: Közép-Európa most már hozzáad az európai gazdasági teljesítményhez, ezért a hagyományos német-francia tengely kiegészül a közép-európai népek érdekeinek figyelembe vételével.

„Ez egy új folyamat, amely most teljesedik ki, és Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: Németország érti ezt a folyamatot, ezért a német-közép-európai kapcsolatoknak kitüntetett jelentősége lesz az európai egység fenntartásában.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök .
MTI/Koszticsák Szilárd

Ezért áll a magyar kerítés

Angela Merkel kérdésre válaszolva elmondta, hogy üdvözli a migrációs politika területén a korábbi politika újragondolását. Az Európai Bizottság segíthet a migrációs politika területén a megoldások megtalálásában. Nagyon fontos a határvédelem biztosítása, és csak így lehet a schengeni övezetet megőrizni – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy az új bizottsági vezetés egy új vágányon indulhat el, és ez mindenképpen biztató és üdvözlendő.

30 évvel ezelőtt azért bontottuk le a falakat, hogy szabadon és biztonságban élhessünk, és most azért védjük a határokat, hogy továbbra is szabadon és biztonságban élhessünk. Mi védjük az uniós határokat, ezért szeretném elérni, hogy legalább az eddigi határvédelmi költségek 50 százalékát átvállalja Brüsszel – mondta a kormányfő.

Merkel egy másik kérdésre közölte, hogy meg kell állítani az embercsempészek munkáját. A német-magyar kétoldalú kapcsolatok jók, és kifelé akkor tudunk erőt mutatni, ha megoldást mutatunk.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a határvédelem kulcsfontosságú, a migránsáradat nem ért véget.

A délről jövő nyomást Magyarország tudja megállítani, és a jó védelem Ausztria és Németország érdeke is – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, a magyar demokráciát elmarasztaló vélemények politikailag elfogult vélemények, ténybeli állítást nem is tartalmaznak ezek.

„Megvan a saját magyar életünk, aminek az alapja a kereszténydemokrata kultúra és a keresztény szabadság. Mi szívesen ismertetjük bárkivel ezeket a megoldásokat” - zárta a sajtótájékoztatót a kormányfő, és hozzátette: egyre jobban teljesít Magyarország, ezért jó okunk van rá, hogy folytassuk, amit elkezdtünk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?

INSIDER

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!