INSIDER

Már 10 éve főzhetünk szabadon páleszt – Orbán Viktor is koccintott – képgaléria

Tíz éves a pálinkafőzés szabadsága – írta ki Facebook-oldalára Orbán Viktor is.
  • Szerző: Ripost

Szinte hihetetlen, de már 10 éve volt a pálinka-szabadságharc, azóta pedig Magyarországon szabadon főzhet bárki kedvére pálinkát. Ezt pedig meg is kellett ünnepelni, még Orbán Viktor is koccintott a magyarok italával.

Mint bizonyára sokan emlékeznek rá, sokáig titokban kellett főzni a magyarok kedvencét, és még Brüsszel is ellenünk fordult: az Európai Unió a szabad pálinkafőzés kapcsán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az Orbán-kormány azonban nem hagyta magát és az Európai Bírósághoz fordult, hogy végre kimondják: a pálinkához joga van a magyaroknak!

És sikerült is elérni, hogy végre minden magyar szabadon főzhessen akár otthon is pálinkát.

„Miközben az ország fontos átalakuláson megy keresztül, a tartós dolgok gondolata nem csak Budapesten születik meg, ennek egyik iskolapéldája a szabad pálinkafőzés megteremtésének lehetősége” – jelentette ki Orbán Viktor vasárnap a Zala megyei Becsehelyen.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő a magyarországi szabad pálinkafőzés tízéves évfordulóját ünneplő rendezvényen beszélt arról, hogy ennek a gondolata vidéken született meg 2010-ben, amikor „kétharmados alkotmányos forradalommal lehetőséget adtunk magunknak, hogy mindent megváltoztassunk, amit megváltoztatásra alkalmasnak vagy szükségesnek láttunk”.

A 2010 szeptemberi parlamenti bejelentésben „nagy dolgok szerepeltek” a bankadótól kezdve a multik megadóztatásáig, és ebbe a 29 pontos programba V. Németh Zsolt képviselő felvetésére került be a szabad pálinkafőzés megteremtésének lehetősége – jelezte a miniszterelnök.

Tíz éves a pálinkafőzés szabadsága

Közzétette: Orbán Viktor2020. szeptember 27., vasárnap

„Az a tartós és az a fontos, amit valahol a magyar életben a terepről hoznak fel, rögzítenek, ápolnak, visznek tovább” a döntéshozók elé – fogalmazott Orbán Viktor, aki arra biztatta a jelenlévőket, „ne várakozzanak arra, hogy megmondják felülről, hogy mikor, hogy és miképpen”.

Tíz éves a pálinkafőzés szabadsága

Tíz éves a pálinkafőzés szabadsága

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. szeptember 27., vasárnap

Mindent, ami fontos, „ami a helyi élet szempontjából nélkülözhetetlen, amit érdemes átvinni magunkkal a jövőbe, átadni a gyerekeinknek, annak a megőrzésével kapcsolatos összes dolgot gyűjtsék össze, adják oda a képviselőjüknek”, hogy legyen belőle jogszabály, „ami aztán garantálja, hogy szabadon élhessük az életünket úgy, ahogy a magyarok a saját életüket szeretik élni” – fejtette ki a miniszterelnök.

A szabad pálinkafőzés esetét iskolapéldának nevezte, amely nemcsak a múltnak egy példája, de egy minta a jövőre nézve is.

„Semmit sem ér a szabadságharc, ha csak egy tábornokunk van és nincsenek katonáink” – jelentette ki Orbán Viktor.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?