Létrehozva: 2021.01.21.

Orbán Viktor a vakcinákról egyeztetett a V4-ekkel, majd az EU-csúcson is ez a fő téma

A miniszterelnök Facebookon posztolt a V4-ekkel való egyeztetésről a maratoni EIT előtt és az EU-csúcsról is.

A 2008-ban létrehozott uniós szerv, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Európa innovációs képességét erősíti. Az EIT az Európai Unió Horizont 2020 elnevezésű, kutatási és innovációs keretprogramjának szerves része.

 

COVID 2/72. Maratoni EiT előtt. Egyeztetés a visegrádi négyekkel. Téma: vakcinák // Before a marathon EUCO meeting. V4 coordination. The topic: vaccines Közzétette: Orbán Viktor2021. január 21., csütörtök

Időközben az uniós csúcs is elkezdődött, melyen Orbán Viktor is azt az álláspontot képviseli, hogy fel kell gyorsítani az európai emberek beoltását biztonságos, hatékony, engedélyezett vakcinákkal.

COVID 2/72. Maratoni EiT // Marathon EUCO meeting Közzétette: Orbán Viktor2021. január 21., csütörtök

 

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: egyre több uniós tagország panaszkodik az oltóanyag-ellátás akadozására.

Az uniós csúcson Orbán Viktor is azt az álláspontot képviseli, hogy fel kell gyorsítani az európai emberek beoltását biztonságos, hatékony, engedélyezett vakcinákkal.

Magyarország azonban nem vár Brüsszelre; már folynak a tárgyalások több vakcina előállítójával, és így – az EU-ban elsőként – küszöbön áll a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik-V vakcina magyarországi felhasználása – mondta Havasi Bertalan, hozzátéve: biztatóan haladnak a tárgyalások és a hatósági vizsgálatok a kínai oltóanyag beszerzése ügyében is. Csak a biztonságos és hatékony vakcinák tömeges alkalmazásával kerülhet sor a járvány miatti korlátozások feloldására belátható időn belül – mondta a sajtófőnök az online uniós csúcstalálkozó megkezdése után.

Információk szerint elhúzódó vita várható arról, hogy egyes tagállamok a nem feltétlenül szükséges országok közötti utazások szigorú korlátozásának, vagy akár tiltásának uniós szintű bevezetését javasolják. Több tagállam, valamint az Európai Bizottság azonban a polgárok szabad mozgásának fenntartása mellett érvelnek majd.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek hétfőn küldött meghívólevelében a legsürgetőbb kérdések között az oltási kampányok folytatását említette. Utalt arra, hogy az oltások felgyorsításának elsődlegesnek kell lennie az egész unióban. Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők megvitatják majd a beoltást igazoló oltási könyv közös bevezetésének lehetőségét, és azt, hogy mely esetekben és körülmények között lehetne használni a vakcinaútlevélnek is nevezett igazolást.

Az Európai Tanács legutóbbi, decemberi ülésén a vezetők fontosnak nevezték a vakcinák időben történő bevezetését és elosztását annak érdekében, hogy az oltóanyagok időben és koordinált módon váljanak elérhetővé az Európai Unió egészében.

A koronavírus elleni oltás december 27-én kezdődött meg az EU egészében. Noha az unió eredeti tervei szerint az oltóanyagokat egyidejűleg és azonos feltételek mellett szállítják valamennyi tagállamba, több tagállam panaszkodott arra, hogy az ellátás akadozik.

Egyre több helyről éri bírálat Brüsszel koronavírus elleni vakcinabeszerzését, melyet az Európai Bizottság koordinál, mert nemhogy nem nő a szállított vakcinamennyiség, de az idő múlásával egyre kevesebb lesz. Ahogy megírtuk, az olaszok beperlik a Pfizert, és már a német egészségügyi miniszter is Brüsszelt kritizálja. A V4NA nemzetközi hírügynökség levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben kikéri a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket.

Egyre több tagállam bírálja az Európai Unió közös koronavírus elleni vakcina beszerzését, miután a tagállamok átoltottsága messze elmarad Izraelhez, az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz képest. A közös beszerzést lebonyolító Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kitart amellett, hogy a döntés a közös beszerzésről jó döntés volt, ugyanakkor szerdán arra is felhívta a figyelmet, hogy fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinációkat. Ehhez viszont elegendő mennyiségű vakcinára lenne szükség, ami azonban nem áll rendelkezésre. A szűk keresztmetszet a globális gyártókapacitás, nem pedig a megrendelt vakcinák száma, magyarázkodott Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos. Ez azonban nem magyarázza meg azt, hogy más országok, például az Egyesült Királyság miért kap több adagot a már legyártott vakcinákból. Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Babis cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő is kritikával illette az Európai Bizottságot a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, és bírálták az uniós intézmények lassú engedélyeztetési eljárását. Andrej Babis azt is kijelentette, hogy az uniós közös beszerzés csak hátrányt jelent a csehek számára. Markus Söder bajor miniszterelnök a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság kudarcot vallott feladatában, képtelen volt elegendő vakcinát lefoglalni. Szerinte a Bizottság beszerzési eljárása nem volt megfelelő, túl bürokratikusan terveztek, túl kevés vakcinát rendeltek azokból, amelyek valóban megfelelők lennének, és túl sokáig tartottak a tárgyalások az oltóanyag áráról. A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, akitől tájékoztatást kértek a vakcinabeszerzésekről, és kikérték a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket. Arról is kérdezték az elnököt, hogy kik és mikor tárgyaltak a vakcinabeszerzésekről, kik írták alá a szerződéseket a gyártókkal, és pontosan mikor és milyen mennyiségben rendeltek vakcinát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Annyit nyert a lottón, amiből élete végéig hetente vehet magának egy Lamborghinit

magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Az orosz hadiflotta is megjelent a Vörös-tengeren

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Húsvéti sonkás-sajtos párnácskák, amiből egy tepsi biztosan nem lesz elég

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast