Létrehozva: 2021.10.10.

Orbán Viktor: Béremelés

A magyar miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújának egyik részletét osztotta meg a Facebook-oldalán.

Orbán Viktor a következő évi béremelésekről és a fiatalok szja-mentességéről beszélt a Kossuth Rádióban még pénteken reggel. A magyar miniszterelnök ennek az interjúnak az egyik részletét osztotta meg most a Facebook-oldalán.

„A 2022-es évben:

21 százalékkal emelkedik az ápolók,

20 százalékkal a bölcsődei dolgozók,

20 százalékkal a szociális dolgozók,

20 százalékkal a kulturális dolgozók bére.

A pedagógusokét bére pedig 10 százalékkal növekedhet”

– mondta el Orbán Viktor.

Január elsejétől 20 százalékkal emelkedik a szociális szektorban dolgozók fizetése – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A közlemény szerint a 20 százalékos béremelés fenntartótól függetlenül minden állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális, illetve gyermekvédelmi intézmény vagy szolgáltató dolgozójának jár 2022. január 1-jétől.

A szociális területen az átlagbér 2010-ben 137 372 forint volt, az idei esztendőben pedig 306 073 forintra nőtt – közölték, hozzátéve: a 20 százalékos béremeléssel a jövő évben ezen a területen az átlagbér összege 370 ezer forint lesz.

Ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest csaknem háromszorosára nő jövőre a szociális dolgozók bére – írta az Emmi.

Minden eddiginél magasabb nyugdíjprémiumot kap idén a 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin emlékeztetett: a nyugdíjprémiumot 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés esetén fizeti a kormány, hogy éreztesse a nyugdíjasokkal, az ő munkájuk is benne van a javuló gazdasági mutatókban.

A jelenlegi kormány 2017-ben tudott először nyugdíjprémiumot adni a nyugdíjasoknak – mondta, hozzátéve: idén mindenki 80 ezer forintot kap majd novemberben a kiegészítő nyugdíjemelés mellett.

A miniszter a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítésével kapcsolatban arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt a családok nehéz helyzetbe kerültek, ezt szeretné a kormány kompenzálni azzal, hogy visszaadja nekik a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

A támogatás minden gyermeket nevelő szülőt érint, és azokat a kismamákat is, akik még idén betöltik várandósságukat 12. hetét – mondta.

Kiemelte: az szja-visszatérítés összege maximum 809 ezer forint lehet, egy család így két dolgozó szülő esetén 1,6 millió forintot is visszakaphat jövő februárban.

A visszatérítés főszabály szerint automatikus, de abban az esetben, ha az adóhatóság nem tud arról, hogy egy szülőnek gyermeke van, előfordulhat, hogy jelezni kell a tényt és adatot kell egyeztetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal – tudatta.

Novák Katalin kitért arra is, hogy a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs kedden tartotta utolsó ülését. Az indulás óta eltelt 112 napban több mint harminc döntés született több mint 100 milliárd forint értékű támogatásról, beruházásról – mondta.

Az utolsó ülés döntései között említette, hogy az örökbefogadás minél gyorsabbá tételéért 56-tal növelik az örökbefogadási szakemberek számát, és a 14 év alattiak esetén január elsejéig türelmi időt vezetnek be az okmányolvasó rendszerrel kapcsolatban, így nekik addig nem kell bemutatniuk személyi igazolványukat a szálláshelyeken.

A magyar emberek és vállalkozások energiaárait máig védi a kormány, mert ez a kormány a rezsicsökkentés kormánya – jelentette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, szerdán a növekvő európai energiaárakkal kapcsolatban. Az európai árrobbanás az uniós kormányfők találkozóján is téma. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Brüsszel hibája is, hogy egekbe vannak az energia árak. Ráadásul egy klímavédelmi javaslatnak álcázott javaslat keretében Brüsszel további adókat akar kivetni a gépkocsi- és lakástulajdonosokra. A kormányfő egyértelművé tette, azon fog dolgozni, hogy Brüsszel ne emelje az energiaárakat.

Az energiaárak történelmi csúcsokat értek el az EU-ban, a földgáz és az áram világpiaci ára többszörösére nőtt az elmúlt hónapokban. Mindez a rezsidíjak jelentős mértékű megemelkedéséhez vezetett számos uniós tagállamban, ugyanis az energiaszolgáltatók rögtön a lakosságra hárították a terheket.

A növekvő energiaárakkal kapcsolatban Schanda Tamás az ITM államtitkára kijelentette, hogy a magyar emberek és vállalkozások energiaárait máig védi a kormány, mert ez a kormány a rezsicsökkentés kormánya. Kifejtette, azt is, hogy a kormány beavatkozásának köszönhetően Európában ma is a magyar lakosság fizeti a legolcsóbb gáz árat és a második legolcsóbb áram árat, ellentétben a 2010 előtti időszakkal, amikor háromszorosára emelték a gáz árát, az áramét pedig a duplájára. 2013-14-ben 25%-kal csökkentettük a gáz, az áram és a távhő árát. A rezsicsökkentést azonban nem volt elég egyszer meglépni, az alacsony árakat, azóta is több fronton védeni kell. Védeni kell a világpiaci árak emelkedésétől és védeni kell a brüsszeli próbálkozásoktól is. A kormány által bevezetett rezsicsökkentéssel a családok minden évben átlagosan körülbelül 200 ezer forintot spórolnak.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy Brüsszel a klímaváltozásra hivatkozva olyan új adókat akar ránk kényszeríteni, ami a magyar családok rezsijét emelné meg, mindez számunkra elfogadhatatlan. A kormány szerint most, a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindítás során sem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekre hárítsák a brüsszeli klímavédelmi javaslatok és az energiapiacokon bekövetkezett változások árát.

A járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációban válaszadók 99%-a nyilatkozott úgy, hogy a környezetszennyezés árát a környezetromboló nagyvállalatokkal kell megfizettetni nem a magyar családokkal, ezért a kormány ezt az álláspontot képviseli a brüsszeli vitákban.

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Brdóban az európai uniós tagországok és a nyugat-balkáni térséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját megelőzően. A kormányfő úgy véli, legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek. Meg kell változtatni bizonyos szabályozásokat, különben mindenki hátrányt fog szenvedni – fogalmazott.

Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti, mert az árak nem emelkedhetnek a megszabott felső határnál magasabbra. Az Európai Bizottság javasolta, úgynevezett zöld megállapodás azonban közvetett adózást rejt magában a lakástulajdonosok és az autótulajdonosok számára, ez Magyarország számára elfogadhatatlan – tette hozzá.

Az EU-tagországok vezetői kedd esti munkavacsorájukon kitértek az emelkedő energiaárak kérdésére is, és uniós részről jelezték, hogy a következő hetekben behatóbban is foglalkoznak ezzel a témával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy sztárcsapat már kedd este kiesik a BL-ből - élő

origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

borsonline.hu

Mi történt? Balázs Andrea nem jelent meg a Nemzeti Színházban

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

magyarnemzet.hu

Bizarr szemszögből látta NatCon körüli eseményeket a Politico

origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

mindmegette.hu

Így lesz csodásan dús a leander - íme az olasz trükk!

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

"Megb@szlak!" - Kilométereken át üldözte a rémült tinit a dorogi rém

INSIDER

Cigarettáért indult Norbert, később már csak a holttestét találták meg

INSIDER

"Semmijük nem maradt" - cigicsikk miatt éghetett le egy házaspár lakása Kaposváron

INSIDER

Orbán: mindenkinek az uniós határokon kívül kell maradnia, amíg menekültügyi kérelmét elbírálják