INSIDER

Orbán Viktor egy régi baráttal találkozott Budapesten – Fotó

A koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindításról és az európai politikai változásokról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Wolfgang Schüssel korábbi osztrák szövetségi kancellár. A miniszterelnök tájékoztatta vendégét a sikeres magyar járványügyi védekezés eredményeiről és a magyar oltási kampány sikeréről.
  • Szerző: Ripost

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról tájékoztatott, hogy a megbeszélésen, melyen részt vett Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is, a járvány utáni újraindításról folytattak eszmecserét; Orbán Viktor tájékoztatta osztrák néppárti vendégét a sikeres magyar járványügyi védekezés tapasztalatairól, az oltási terv végrehajtásáról.

Orbán Viktor és Wolfgang Schüssel az Európai Unióban végbemenő politikai változásokról, Közép-Európa szerepének felértékelődéséről és az európai pártviszonyok alakulásáról is egyeztettek.

A találkozóról Magyarország kormányfője is posztolt.

„Wolfgang Schüssel. Egy régi barát Budapesten” – írta a közös kép alá.

Felidézték Schüssel kancellár 2000 áprilisi magyarországi látogatását is:

Orbán Viktor miniszterelnök volt az első, aki nyilvánosan és határozottan kiállt az akkor uniós szankciókkal sújtott osztrák kormány és az osztrák kancellár mellett

- emlékeztetett Havasi Bertalan.

Hozzátette: Wolfgang Schüssel szerda délután beszédet mond Helmut Kohl halálának 4. évfordulóján Budapesten, a Károlyi-Csekonics Palotában, emlékezésképpen a német egység kancellárjára, Európa díszpolgárára, valamint Kohl szellemi örökségére, a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának rendezvényén.

Európa egyesítéséért végzett politikai munkája alapján Helmut Kohl igazi óriás, aki arra is kész volt, hogy e célok eléréséért sebeket is elviseljen – hangsúlyozta a 85 éves egykori német szövetségi kancellár tiszteletére rendezett budapesti konferencián Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellár.

Helmut Kohl „mindenkit komolyan vett, akinek mondanivalója volt, aki kérdezett is, aki kíváncsi volt a tanácsokra, az elemzésekre, és aki nem előre gyártott előítéletekkel jelent meg Németországban” – emlékezett vissza Wolfgang Schüssel.

„Kiváló emberhalásznak” írta le a volt kancellárt, aki a legjobbakkal dolgozott együtt, kifelé egységesen képviselve a nyílt belső vita eredményét, szükség esetén a korrekcióra is képesen.

Mint mondta, mindig megalapozta és elérte az aktuális és a következő posztja betöltéséhez szükséges bizalmat, eközben pártja helyi vezetőitől a világpolitika legnagyobb szereplőiig mindenkivel folyamatosan kommunikálva előzte meg a lehetséges problémákat.

Utalva arra, hogy az egykori NSZK ezermilliárd eurót fordított a volt NDK integrálására, a közép- és kelet-európai államokat pedig 400 milliárd eurós uniós támogatás segíti ebben, kijelentette: a szolidaritás a döntő tényező. Hozzátette, a szolidaritás a menekültekre is vonatkozik, hangsúlyozva, hogy másként kell ezt a csoportot kezelni, mint a bevándorlókat.

„Nem lehet, hogy mindenki előtt kitárjuk a kapuinkat” – jelentette ki. Menekültügyekben példaként Svájc eljárását említve, ahol a menekültkérelmek 48 órán belüli elbírálását gyors cselekvés követi.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?