Létrehozva: 2021.01.28.

Orbán Viktor: ekkor kerülhet sor a nyitásra

Magyarország miniszterelnöke szerint ha lesz elég vakcinánk, akkor hamarosan jöhet az enyhítés is.

Több külföldi országban már a koronavírus harmadik hulláma tombol, de Magyarországon szerencsére továbbra is nő a gyógyultak száma.

Eddig 161 215 fő kapott oltást, közülük 26 293 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók oltása napokon belül lezárul, csütörtöktől pedig az idősotthonokra összpontosulnak az oltások.

Az a cél, hogy a következő napokban minden idősotthonba és bentlakásos szociális intézménybe eljussanak az oltócsapatok. A kormány döntéseit a védelmi intézkedésekről a mai Kormányinfón ismertetik.

„Az intézkedések feloldására akkor kerülhet sor, amikor befejezik az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, a 65 év fölötti krónikus betegek és a védelemben részt vevő személyek, illetve azon idősek az oltását, akik nem szenvednek krónikus betegségben. Eddig hamar eljutunk, ha lesz vakcina” – árulta el előzetesen Orbán Viktor miniszterelnök.

Az intézkedések feloldására akkor kerülhet sor, amikor befejezik az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, a... Közzétette: Magyarország Kormánya2021. január 27., szerda

Kiss Róbert alezredes úgy fogalmazott: a járvány elleni további védekezés és az intézkedések meghosszabbítása kettős célt szolgál. Egyrészt az eddigi eredmények megőrzését, másrészt a további járványhullámok elkerülését és a magyar emberek életének, egészségének védelmét – mondta. Ennek érdekében Kiss Róbert továbbra is a lakosság türelmét és együttműködését kérte. Az alezredes tájékoztatása szerint a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt szerdán 180-szor intézkedtek a rendőrök. Hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 21 836 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt. A maszkviseléssel kapcsolatos szerdai intézkedések közül 180 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott kötelezettségek be nem tartása miatt történt: 72 embert figyelmeztettek, 34 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 52 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és megállókban 5, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 17 ember ellen intézkedtek szerdán. A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 799 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 205 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 594-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vagy a vendéglátóhelyeken tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. Szerdán a fővárosban egy X. kerületi sörözőt zárattak be ideiglenesen a rendőrök 30 napra, mert bár kívülről zártnak tűnt, 4 vendég volt a vendéglátóhelyen és szeszes italt fogyasztott. A sörözőhöz lakossági bejelentésre mentek ki a rendőrök – mondta. Közölte: szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 337 ember ellen intézkedtek a rendőrök. A november 4-től hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-től felváltó kijárási tilalom idején már 30 539 esetben kellett fellépniük szabályszegőkkel szemben. Szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 66 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 536-szor intézkedtek. A hatósági házi karanténban lévőket szerdán 8123 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök és 2927 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ezzel jelenleg 19 131-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1834-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes. Beszámolt arról is, hogy tavaly március óta 521 büntetőeljárást rendeltek el a járvánnyal összefüggésben, ebből 163-at rémhírterjesztés, 31-et közveszéllyel fenyegetés, 146-ot csalás, 31-et járványügyi szabályszegés miatt. Az eljárásokkal összefüggésben 100 gyanúsítottat hallgattak ki eddig.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

life.hu

Ezek a legveszélyesebb csillagjegyek

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin