Létrehozva: 2021.09.24.

Orbán Viktor elárulta, mire készüljünk, ha újabb járványügyi korlátozás lép életbe

A miniszterelnök a Kossuth rádióban a koronavírus-járvány kapcsán egy esetleges újabb korlátozásról is beszélt..

Az elmúlt napokban 500 körül van az új fertőzöttek száma, a koronavírus negyedik hullámában vagyunk, és itt lehet figyelmeztető példa, a szerb példa. Ők nagyon ügyesen és gyorsan el tudták kezdeni az oltások beadását és aztán valahogy lemaradtak, vagy elment az oltakozási hajlandóság és most nagyon rossz helyzetben vannak, napi ezer, 1500 fertőzött van. Nem tartanak ettől, hogy nálunk is előáll ez a helyzet?

„Előállhat, és lesz is negyedik hullám, az kérdés, hogy mit tehetünk. Ugye ha van egy ellenfeled – igaz ez a politikában, a gazdasági versenyben , a sportban meg biztosan –, akkor az a kérdés, hogy ki ismeri jobban a másikat. Most az a helyzet, hogy hosszú ideig a vírus jobban ismert bennünket, ezért állt nyerésre, de most már kezdjük kiismerni és majdnem olyan jól ismerjük a vírust, mint ő bennünket. Azt már megtanultuk, hogy csak az oltás segít!” – mondta Orbán Viktor.

Majd így folytatta:

„A probléma az, hogy van olyan magyar, aki ezt elhiszi és van, aki nem! Akik elhiszik, azok beoltatják magukat, ők biztonságban is vannak, ha el is éri őket a negyedik hullám, sokkal kevésbé fogja meggyötörni, mintha nem lettek volna beoltva és kisebb veszélyt jelent az életükre – mert ebbe bele lehet halni –, mintha nem oltották volna be magukat. A baj azokkal van, – ha szabad így fogalmazni –, akik nem oltatták be magukat, mert ők életveszélyben vannak, de legalábbis egy súlyos betegségnek vannak kitéve! A magyar egy bátor fajta és egész addig, míg be nem kopogtat a baj az ajtón, addig nem veszi komolyan. Én mindenkit arra kérek, hogy vegye komolyan és higgye el, hogy veszélyben van: kockáztat egy súlyos kórházi ellátással járó betegséget, a körülöttük élők egészségét is, így oltassa be magát! Itt azonban véget ér az én lehetőségem, mert már csak egy lépés maradna, hogy kötelezővé tesszük az oltást, viszont ahogy korábban is mondtam, szerintem ez Magyarországon ellenállásba ütközik” – vélekedett a miniszterelnök. Hozzátette: azt talán elfogadják az emberek, sőt, úgy látom, hogy támogatják, hogy mondjuk az egészségügyben legyen kötelező az oltás a dolgozóknak, mivel mindennap beteg vagy potenciálisan beteg emberekkel találkoznak. Nem lehet, hogy ők legyenek a kockázat, miközben ők kéne, hogy legyenek a segítség!

Kiemelte: „Nekünk annyi felelősségünk volt, hogy legyen vakcina és legyen oltópont. Az év végéig raktáron lesz kb. 17-18 millió adag oltóanyag, bárkit be tudunk oltani elsőre, másodjára, harmadjára. A harmadik oltást felvevők száma már meghaladja a 600 ezret… Ez egy színes ország, van egy olyan része amelyik nem oltatja be magát és van amelyik, gondos és felelősségteljes és már harmadjára is beoltatta.”

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban
Fotó: MTI

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan napi fertőzésszám, aminél korlátozásokat vetnének be, a következőket mondta Orbán Viktor:

„Szerintem méltányosnak kell lenni! Nem szabad olyan korlátozást bevezetni, amit bárki igazságtalannak érez… Az mégsem lenne helyes, hogy az ország 2/3-a, 6 millió ember be van oltva és őket kezdenénk el korlátozni azért, mert a kisebb része az országnak nem akarja magát beoltatni. Azért nem vagyok híve a lezárásoknak, meg a korlátozásoknak, mert ez igazságtalanság azokkal szemben, akik mindent megtettek azért, hogy szabadon élhessenek. Nem lehet, hogy azok legyenek a vesztesek, akik mindent megtettek, amit megtehettek és a lezárás őket érintené leginkább. Az utolsó pillanatig a lezárás ellen érvelek, ameddig csak lehet! Igaz, hogy ez egy járványügyi kérdés, nem a miniszterelnöknek kell eldönteni, de egész addig, míg nem alakul ki olyan helyzet, hogy a szakemberek számára egyértelmű, hogy korlátozás kell, addig nem is lesz. Ha lesz bármilyen szabályozás, korlátozás, akkor is a védettségi igazolványhoz való visszatérést javaslom, ami különbséget tesz azok között, akik vállalták a felsősséget és akik nem.”

A delta vírusmutáns terjed, de mindenkinek van elegendő vakcina

Orbán Viktor – a vakcina felvételére biztatva – arról beszélt: ellenállásba ütközik az oltás kötelezővé tétele, legfeljebb az egészségügyben dolgozók esetében fogadják el azt el az emberek vagy oly módon, hogy a munkáltatók terelhessék az oltás felé alkalmazottaikat. Ezen túl a magyar nem tűri el, hogy beleavatkozzanak az életébe, és ezt a kormánynak tudomásul kell vennie – tette hozzá a miniszterelnök.

Jelezte: év végéig 17-18 millió dózisnyi oltóanyag lesz raktáron, bárki beolttathatja magát. Orbán Viktor annak a vélemények adott hangot, hogy nem korlátozható az oltató többség a nem oltató kisebbség miatt, hiszen az előbbiek mindent megtettek, amit lehet, hogy szabadon élhessenek.

A lezárás ellen érvelek, az utolsó pillanatig, ameddig lehet – fogalmazott, hozzátéve, ha a negyedik járványhullám során lesz korlátozás, akkor is inkább a védettségi igazolványhoz való visszatérést fogja javasolni.

 

Harcolni kell a 13. havi nyugdíj gyorsabb visszaállításáért

 

Harcolni kell azért, hogy gyorsabban megtörténjen a tizenharmadik havi nyugdíj visszaállítása és a nyugdíjasok jövőre ne csak a második heti, hanem a harmadik, esetleg a negyedik heti többletet is megkaphassák – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő aláhúzta, azért kell harcolni, mert „hitelből, meg hozomra nem szabad sem bért, sem nyugdíjat emelni, a mögött teljesítménynek kell lennie”.

„Harcolok azért (...), hogy én úgy tudjak odaállni a következő választásra az emberek elé, hogy amit a Gyurcsány-Bajnai-kormány elvett a nyugdíjasoktól, azt mi az utolsó fillérig odaadtuk” – mondta.

A kormány feladatai között említette, hogy jóvá téve elődeik hibáját, adjanak vissza legalább egyhavi fizetést és legalább egyhavi nyugdíjat.

Jövő január elsején magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai korszakban az átlagbér volt.

A kormány tárgyal a minimálbér 200 ezer forintra emeléséről, és készül a 13. havi nyugdíj visszaépítésének folytatására.

 

Jövőre magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány-korszakban az átlagbér volt

 

Orbán Viktor úgy nyilatkozott: „elég példátlan a modern nyugat-európai gazdaságokban” a jövő évre tervezett, majdnem 20 százalékos minimálbér-emelés, amelynek hatásait a kis- és középvállalkozásoknál adócsökkentéssel ellensúlyozzák.

A miniszterelnök végeredményként azt említette, hogy jövő január elsején magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai korszakban az átlagbér volt.

 

Az újraindítás eredményes, ezért a kormány már dolgozik a családi adó-visszatérítés szabályain

Orbán Viktor megemlítette: a gazdaság újraindítása minden várakozást felülmúlóan sikerült, komoly esély van 5,5 százalék fölötti növekedésre, így el kell dönteni, mi legyen a többlettel. A legigazságosabb visszaadni a befizetett szja-t a gyermeket nevelő családoknak, köztük a kisvállalkozóknak – mondta.

 

A Budapesti Demográfiai Csúcsról és a családok támogatásáról

A miniszterelnök szólt arról is, a kormány mindent megtesz azért, hogy gazdasági előnnyel is járjon a családalapítás, és akinek gyereke van, jobban éljen annál, mint akinek nincs.

A Budapesti Demográfiai Csúcsra „eljöttek a barátaink”, megindult egy vita Európa sorsáról, aminek a legfontosabb pontja az, lesz-e jövő, vagyis gyerek. Európa jövője nem az iparban, nem a zöldítésben, nem a digitalizációban van, ezek, persze, mind fontos dolgok, a jövő a gyerekekben van – jelentette ki a kormányfő. Ezért nem szabad elfogadni, hogy munkaerőimporttal és migránsokkal pótolják a következő nemzedék hiányzó tagjait – emelte ki.

Ha a saját országunkat és a saját világunkat akarjuk látni Európa jövőjeként is, akkor család és gyermekek kellenek – tette hozzá Orbán Viktor, megjegyezve, „a Nyugat ebben a pillanatban nem képes saját magát fenntartani”.

A miniszterelnök szerint egy, de inkább két évtized folyamatossága mutatja majd meg, sikeres-e az Európában példátlan magyar családpolitika, ám az adatok alapján „még csak félúton vagyunk, de a jelek biztatóak”.

 

Ez a kormány azon dolgozik, hogy a gyermekvállalás egy család számára anyagilag is előny legyen

A kormány családpolitikai céljairól szólva a miniszterelnök kiemelte: a fő gondolat az, hogy – akárcsak a modern kort megelőzően – akinek gyereke van, az jobban éljen, mint akinek nincsen. Márpedig ha a kormány nem segít adó és támogatási rendszerrel, munkaerőpiaci szabályozással, ami segíti a gyermeket vállaló nők jobb életét, a család és a gyermekvállalás mögötti gazdasági motívum el fog tűnni.

Kell gazdasági motiváció is ahhoz, hogy a fiatalok korán, kellő komolysággal elkötelezzék magukat a családi élet mellett. Ehhez a kormánynak kell segítséget adnia – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, ha sikerül a mély emberi meggyőződést összekapcsolni egy anyagival, akkor „Magyarország jövője biztosítva van”.

Az LMBTQ-emberekről szólva a miniszterelnök úgy nyilatkozott, megérti őket, „nekik is kell hely a nap alatt”, de „a csekély számú kivétel nem lehet az általános szabályozás alapja”. Azt nem fogadjuk el, hogy ők akarják a mi gyerekeinket nevelni; hát azokat majd mi neveljük – fogalmazott Orbán Viktor.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő dolog derült ki Deutsch Anita és Kinizsi Ottó házasságáról – videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Újra szól a hatlövetű: jó híreket hozott Orbán Viktor + videó

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin