Létrehozva: 2020.11.18.

Orbán Viktor ellenőrzést tartott a belvárosi rendőrkapitányságon – videó

Előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést tartott Orbán Viktor miniszterelnök az V. kerületi rendőrkapitányságon.

Előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést tartott Orbán Viktor miniszterelnök az V. kerületi rendőrkapitányságon szerdán reggel, a szemléről videót is megosztott a közösségi oldalán.

Az operatív törzs kora reggeli ülése után a kormányfő Balogh János országos rendőrfőkapitánnyal indult az ellenőrzésre, melynek során Paál Péter György kapitányságvezetőtől jelentést hallgattak meg a kijárási tilalom és a maszkviselés szabályainak betartásával kapcsolatban.

A videóban elhangzik, hogy a megelőző éjszaka több, mint száz főt ellenőriztek a belvárosi rendőrök, „több mint 10 ember” sértette meg a kijárási tilalmat, a maszkhasználat szabályainak megsértése miatt pedig egy feljelentést tettek. A rendőrkapitány arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy tapasztalatai szerint egyre többen betartják a szabályokat. Orbán Viktornak a videóban hallható összegzése szerint a magyarok önképe az, hogy sok a fegyelmezetlen ember, meg az egyénieskedés, „de most nem ezt látjuk”.

Indul a gyógyszergyártás Magyarországon! „Reményeink szerint néhány hét múlva elkezdődhet a magyar gyártású koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir klinikai vizsgálata„ – nyilatkozta Keserű György Miklós akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője, gyógyszerkutató. Az első gyártási tétel már elkészült, most az engedélyezési eljárás van folyamatban, hogy elindulhasson a vizsgálat. A magyarországi gyártás elindulásával a magyar gyártású favipiravir elláthatná a hazai betegeket, sőt, akár exportcikké is válhat. Interjú Keserű György Miklóssal.

A koronavírus elleni gyógyszer hatóanyagát, a favipiravirt tavasz óta ismerjük – használják is a magyar kórházakban, de külföldről kell a gyógyszert megvásárolni. A hatóanyag gyártásfejlesztése viszont Magyarországon is elkezdődött már tavasszal. Hol tart a fejlesztés? A feladattal megbízott konzorcium áprilisban kezdte el a favipiravir magyarországi fejlesztését – a munkát az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja. A folyamat több lépésből áll. A hatóanyag előállítása jelenleg tíz kilogrammos tételben a Richter Gedeon Nyrt. nél valósul meg – egy úgynevezett félüzemi gyártás során. Ma már odáig jutottunk, hogy a hatóanyagból a Meditop Kft. kapszulákat gyártott. Most az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyét várjuk, hogy elkezdhessük a klinikai vizsgálatokat. Miért van szükség klinikai vizsgálatra, amikor a favipiravir ismert hatóanyag? Egy ismert hatóanyag esetében kétféle módon lehet eljárni, amikor egy új betegség kezelésére szeretnénk használni. A favipiravirt eredetileg Japánban az influenza kezelésére fejlesztették ki. Most több országban is a koronavírus elleni szerként alkalmazzák az orvosok – biztató eredménnyel. Ez viszont egy új betegség, vagyis más szabályok vonatkoznak a gyógyszer használatára. Az egyik lehetőség az úgynevezett indikáción kívüli használat – ezt más néven off label használatnak nevezzük. Ebben az esetben a rendelkezésre álló gyakorlati tapasztalatok alapján használják az új betegségre, jelen esetben a koronavírus-fertőzés kezelésére az orvosok. Ez teszi lehetővé, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel a japán és a kínai favipiravir Magyarországon jelenleg is elérhető a kórházakban. A rendelkezésre álló információk pedig az eddig befejezett klinikai vizsgálatokból származnak. Ezek ugyan többségükben vészhelyzeti forgatókönyv alapján zajlottak, tehát a tudományos bizonyítottság nem minden kritériumának feleltek meg, de ezekben a vizsgálatokban a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatékonynak bizonyultak. Ezek alapján az OGYÉI március végén engedélyezte a favipiravir indikáción kívüli használatát a Covid-19-fertőzöttek kezelésére. A másik lehetőség, amikor egy ismert gyógyszert új indikációban szeretnénk használni: ez az úgynevezett indikációkiterjesztés. Ebben az esetben azonban a készítmény hatékonyságát szigorúan vett kritériumok alapján összeállított klinikai vizsgálatban kell bizonyítani. Japánban volt már ilyen sikeres vizsgálat, de Európában még nem. A Pécsi Tudományegyetem által vezetett HECRIN konzorcium arra vállalkozott, hogy egy ilyen tudományos igényességű, országos kiterjedtségű klinikai vizsgálatban is igazoljuk a favipiravir hatékonyságát a Covid-betegek kezelésére.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast