Létrehozva: 2021.01.03.

Orbán Viktor: Magyarország technikailag készen áll a tömeges és gyors oltásra

A kormányfő a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában többek között a vakcináról beszélt.

„Már 5 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, most 80 ezer vakcina áll rendelkezésre. Van egy oltási terv, amely arról szó, ha nincs mindenkinek vakcina, akkor ki mikor kapja meg először azt” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, hozzátéve, hogy az egészségügyi dolgozók vannak az első helyen, és jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcina áll rendelkezésre.

Fotó: Facebook

Magyarországon sok ezer számítógépes végpont van, ha sokakat kell egyszerre beoltani, akkor azokon a számítógépes végpontokon, ahol máskor szavazni szoktak az emberek, ott rendeznénk be a kórházon kívüli oltási pontokat – tette hozzá Orbán. Mint mondja, ennek ellenére egyszerre nem fog sok millió vakcina érkezni.

„Egyben rendelünk oltóanyagot, aztán Brüsszel osztja szét az adagokat a tagállamok között. Izraelben például hamarabb elérhetővé váltak az oltások. A nyugati mellett a keleti fejlesztésű vakcinákat is figyelemmel kísérjük. Jó az orosz vakcina, de kevés lesz belőle, a kínai is jó, és abból várhatóan jóval több anyag fog érkezni. A végső döntést majd a magyar szakembereknek kell meghozni, hogy elfogadják-e a kínai oltóanyagot„ – mondta a kormányfő.

Közösen is rendeltünk nyugatról a gyógyszergyártóktól, de közben az uniós kvótán felül külön lehet megállapodásokat kötni, ezt vizsgálják a magyar ügynökök, akiktől változó információk érkeznek: a gyártók nem tudják megmondani a pontos számokat és a dátumokat az oltóanyag gyártását illetően. Az a kérdés, van-e vakcina? Ha itt van, oltunk. Ha sok van, sokat oltunk, ha kevés érkezik, keveset oltunk, de féket kell szabjunk a fantáziánknak, hogy mi lenne jó. Nincs kapacitáskorlátja Magyarországon a tömeges oltásnak, csak a vakcina szabhat határt – tette hozzá Orbán Viktor.

A vírus kitörése után sok ország felismerte, hogy saját kapacitásokkal kell rendelkezni. Az első hullámban megtanultuk, hogy békeidőben ez veszteséges, de járvány idején életeket menthet. Magyar vakcinakísérletek is zajlanak, hogy akár saját oltóanyagunk is legyen – habár a Pfizer vakcinája tulajdonképpen magyar, sok magyar szakember dolgozott rajta.

A magyar egészségügyet sokszor becsmérlik, mégis sokkal jobban helytállt, mint sok, magasabban minősített ország egészségügye. A magyar orvosok, ápolónők, rezidensek mind rendkívül jól helytálltak. Sok százezer munkahely azért maradt meg, mert a tanárok vállalták a digitális oktatást, így a szülők dolgozhattak. Ha baj van, erős az összefogás a magyar emberekben. Jó okunk van arra, hogy büszkék legyünk, mert a gazdaságban sok ország szintjét meghaladó ütemű bérfejlesztést hajtottunk végre – fogalmazott a miniszterelnök.

A munkanélküliségi statisztikában a magyarok harmadik helyen állnak Európában, a munkahelyeket sikerült megőrizni, visszaszorítani a munkanélküliséget – írja a hirado.hu.

„Visszavezetjük időben a 13. havi nyugdíjat, meg tudtuk indítani Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremtési programját. 2010 és 2020 év az elmúlt 100 év legsikeresebb évtizede volt, ezt közgazdászok nem vitatják. A következő tíz év még jobb lehet.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?