INSIDER

Orbán Viktor: Ha az első hullámban tudtunk győzni, akkor a másodikban is sikerülni fog

Orbán Viktor szerint május-július tájékán lehet vakcina a vírus ellen. Többek közt errő beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.
  • Szerző: Ripost

„Az Európai Unió hat nagy gyógyszergyártó céggel kötött szerződést, vakcinaszállítmányokat kötött le, s ha lesz, akkor ebből jut majd az unió, így Magyarország állampolgárainak is” – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel. A kormányfő azt is elmondta, kifele megyünk a vírusból, mögöttünk és előttünk is hét hónap van. Úgy számol, hogy nekünk magyaroknak is addig kell kitartani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor (Fotó: MTI)

„Folyamatosan nézzük, hogy melyik kormány milyen választ ad a járványra. Mi már tavasszal a második hullámra készültünk.. Éppen ezért nyáron felkészültünk politikailag és gazdaságilag a második hullámra” – fejtette ki Orbán Viktor. Hozzátette: Sok országban propellerpénzt adtak, ami egy jó gondolat, de mi másik irányba indultunk. Nekünk az volt a fontos, hogy legyen munka és beruházás.

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán elmondta, Varga Mihály pénzügyminiszter hideg, hűvös pénzügyi szakember, aki két lábbal áll a földön, és akit komolyan lehet venni. „Ha szerinte vannak biztató jelek, akkor az tényleg úgy van. Én is bizakodom, de a következő néhány hónap lesz az igazán fontos tapasztalatokat hozó időszak” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor felidézte, hogy hat–hét hónappal ezelőtt ismeretlen jelenség ütötte fel a fejét, amelyre minden ország valamilyen választ adott erre.

„A mi egészségügyi válaszunk arra irányult, hogy március-áprilisban úgy gondoltuk, nyáron enyhülni fog a helyzet, majd lesz második hullám. A nyarat arra használtuk, hogy felkészítsük az országot, felkészítsük az embereket, megindítsuk az eszközgyártó kapacitásokat, szálljunk be a vakcina-kutatásokba, hozzuk meg a szükséges gazdasági intézkedéseket” – mondta, hozzátéve: a magyar gazdaság más, mint a nyugat-európaiak, nálunk az volt a fontos, hogy legyen munka. Munkahely pedig beruházásból van.

„A gazdasági védekezésünk ezért a beruházásokra fókuszált. Beruházás pedig a vállalkozásoktól és a családoktól jön. A legnagyobb értékű családi beruházás az otthonteremtés. A családi beruházásokat megdobja az öt százalékos lakásáfa. Beindítjuk az otthonteremtési motort” – emelte ki.

„A mi felfogásunkban a legnagyobb gazdasági veszély nem a fogyasztás visszaesése, hanem a kivárás. Mert ha kivárnak a családok és a vállalkozások, megáll a gazdaság, nekünk pedig ez ellen kell tennünk. Az öt százalékos áfa nem csak egy jó döntés, hanem egy válságkezelési elem” – tette hozzá a kormányfő. Hozzátette: „A további tervek között lakásfelújítási kedvezmény, illetve a családoknak még több kedvezmény szerepel, melyek kidolgozásán Novák Katalin miniszter asszony dolgozik”.

Arról, hogy bírni fogja-e a kórház járványhelyzet okozta terhelést, a miniszterelnök elmondta, kétféle módon lehet nézni a világot: pesszimistán és optimistán. Utóbbi felfogás – amelyet a miniszterelnök is oszt –, hogy a lehetőséget kell látni mindenben, a javulást és előrelépést. „Magyarország a legjobban védekező országok között volt, ha egyszer sikerült és tudtunk győzni, akkor a második hullám esetében is fogunk tudni” – jelentette ki. Mint mondta, a győzelem azt jelenti, hogy a szakemberek bírják a terhelést egészen addig, amíg meg nem érkezik a vakcina.

Az orvosi béremelés is szóba került az interjúban. Orbán Viktor szerint olyan időket élünk, amikor nem meglepő, hogy ezt a lépést megszavazta az Országgyűlés, hiszen az utóbbi harminc évben már volt példa hasonlóra. A kormányfő szerint most azért tűnik meglepőnek, mivel a baloldal nemhogy nem segíti a védekezést, de ellene dolgozik és folyamatosan támadja a védekezés kulcsszereplőit. „Kamuvideókat gyártanak, meghamisított videókat gyártanak, hogy azt a látszatot keltsék, hogy mindjárt összeomlik az egészségügyi rendszer” – mutatott rá a miniszterelnök.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?