Létrehozva: 2021.06.04.

Orbán Viktor: Nem akarunk örökké vesztes nép lenni

Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ismertette a jelenlegi hazai járványügyi és gazdasági helyzetet.

Ahogy azt péntekenként megszokhattuk, Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában beszélget a koronavírus elleni védekezésről, a gazdasági újraindításról, illetve az ország helyzetéről.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy csütörtökön 11 858 embert oltottak be az első adag vakcinával, és több mint 80 ezer ember kapta meg a második oltást. Korábban az első oltások számának a növelése volt a cél – tette hozzá. Ennek köszönhető, hogy a megbetegedések és halálozások száma csökkeni kezdett. 26 ember halt meg tegnap és 269 ember fertőződött meg. 64 ezer aktív fertőzött volt.

Az emberek nem rohamozzák meg a háziorvosokat és oltópontokat, ezért nincs sok elő oltás. Az év végéig tovább fog nőni az itthoni vakcinák száma. Közel 17 millió adag vakcinánk lesz az év végéig.

„Oltásbiztonságban vagyunk”

- mondta Orbán Viktor.

Jön a készenléti oltási rend

„Legalább kétszer be tudunk oltani mindenkit, ha erre szükség lesz. A teljes népesség 54 százaléka kapta meg az első, míg a 38 százalék a másodikat” – mondta a kormányfő. Mi van azzal a 2,5 millió emberrel, aki nem kért oltást? Áttérünk a készenléti oltásra a mostani kötelező oltási állapotból. Aki nem a későbbi oltási rendben akar részt venni, az oltassa be magát most – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy az egész vírushelyzetben nehéz tudományosan tisztán látni, mivel minden érvényes tudományos kijelentéshez időre van szükség. Ami tavaly érvényes volt, az ma már nem az – tette hozzá.

„Az óvatosabbak közé tartozom a gyerekek oltását tekintve, de nem akarjuk elzárni a szülőket attól, hogy a gyermeküket beoltassák. Oltási kampányt sem indítunk egyelőre a 12-15 évesek körében.”

A kormányfő szerint a magyar tudományos közösségben a nyár vége felé juthat nyugvópontra ez a vita. Most a kiskorú gyermekeket a szülők bárohová elvihetik magukkal – tette hozzá.

Előrébb járunk mint Nyugat-Európa

Orbán Viktor közölte, hogy az uniós oltási igazolvány július 1-től lép életbe, de nem tudjuk, hogy működni fog-e. A magyar oltási igazolvány uniós szinten is nagyon modern, ráadásul előrébb tartunk mint a nyugati országok – tette hozzá. Amikor az európai helyzetről beszélünk, akkor fontos említést tenni arról, hogy ott sok országban még kijárási tilalom van – mondta a kormányfő. Nemzeti alapon kellett meghatározni az utazási szabadságot, és ezt biztosítja a magyar védettségi igazolvány. „Ha belép az uniós kártya, akkor a nemzeti hatóságoknak kell kibocsátania a kártyákat.” Június 15-ig be kell fejezni az uniós kártya kifejlesztését, és onnantól kezdve a magyar elektronikus digitális kártyán lévő adatok szinkronban lesznek más uniós országok kártyáival – tette hozzá.

Középpontban az egyéni felelősség

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mostantól kezdve egyéni felelősség van az oltások tekintetében. Az állam eddig mindent megtett, hogy minél többen oltakozzanak – tette hozzá. A magyar egészségügy uniós szinten is kiválóan teljesített. Amit a közösségi felelősség tekintetében meg tudtunk tenni, azt megtettük – mondta a kormányfő.

Ismét lehetnek képviselő-testületi ülések

Szólt arról is, hogy lassan nem emlékszünk a korábbi rossz időszakra, és szinte törli is ezeket az emlékeket. „Én járom a világot, és sok helyen depressziós nyomás alatt vannak az emberek. A veszélyhelyzet fennmarad, és folyamatosan töröljük el a korlátozásokat. Hamarosan döntés lesz arról, hogyan állhat helyre az önkormányzatok korábbi működési rendje.” Péntek délután lesz döntés erről – tette hozzá. Míg mások nem szabadok, addig mi azok vagyunk” – tette hozzá.

Gazdasági konferencia a jövő héten

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy lassan visszatér a gazdaság a normális menetrendbe. „Lesz egy gazdasági konferencia a jövő héten, és akkor az újraindítás újabb lépéseiről egyeztetnek majd. Én is azt szeretném, hogy előzzük meg a nyugati országokat” – tette hozzá.

Hosszú ideje vitáznak a pedofilellenes törvényről

A pedofilellenes törvényről azt mondta, hogy több mint egy éve vitáznak róla. Nagyon keskeny mesgyén járunk, és kifinomult jogi szabályozás kell – tette hozzá. Ésszel kell eljárnunk. A gyerek bizalommal fordul a felnőttek felé, ezért ezzel visszaélni a legalja dolog – mondta a kormányfő. A legtöbb pedofil bűncselekmény a virtuális térben történik – hangsúlyozta a kormányfő. „Ennek a lehatárolása nehéz munka, de ezt meg fogjuk tenni.”

„Nem akarunk örökké vesztes nép lenni”

Orbán Viktor a 101 évvel ezelőtt aláírt trianoni diktátumról azt mondta, hogy a nemzeti összetartozást tekintve jobban állunk mint 11 éve. Az országvesztés napjából a nemzeti összetartozás napját próbáltunk csinálni – tette hozzá. „Akiket elszakítottak tőlünk, azok lélekben velünk maradtak. A nemzeti összetartozás gondolata erősebb, mint a korábbi évtizedekben. Nem akarunk úgy élni, hogy örökre vesztésre ítélt nép legyünk”mondta Orbán Viktor.

Mi nem ellenfeleket, hanem barátokat gyűjtünk

„Kiderült, hogy a szomszédaink is a sikert és erőt respektálják, és mióta megerősödtünk, azóta sikerült javítani a kapcsolatainkat a többi néppel. Minden kárpát-medencei népnek kalkulálnia kell a magyarokkal” – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy a jó a szerbekkel, a horvátokkal, a szlovénekkel, a szlovákokkal a kapcsolatunk.

„Mi nem ellenfeleket, hanem barátokat gyűjtünk, de az utóbbi sem könnyű.”

Magyarországon is lesz vizsgálat

Itthon is kivizsgálják, hogy milyen hatása lehet a dán-német-amerikai lehallgatási botránynak. A kormányfő szerint a modern nemzetközi rendszerben nem arra kell törekedni, hogy egyik vagy másik hatalom mellé álljon az ország. A barátságokat gazdasági együttműködésre kell változtatni, és lehetőséget kell adni a magyar cégeknek.” Ha elszigetelődünk, akkor annak csak negatív hatásai lehetnek – tette hozzá. A világgazdaságban való részvétel nagy eredményeket hozhat.
A labdarúgó Eb esélyeiről
„Végre felemelkedett egy magyar csillag a labdarúgásban, és most kiderült, hogy vissza kellett utaznia Németországba. Most egy rosszkedvűbb állapotban vagyunk a labdarúgó Eb-t illetően” – mondta Orbán Viktor. Minden játékosnak sok sikert kívánok – tette hozzá. „Mi győzünk, és mi vesztünk. A magyar ember közösségi ember, úgy fogja fel az életét, hogy az belefonódik egy közös sorsba”mondta a kormányfő.

„Nagyszerű EB-re számítok”

- zárta szavait.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

A világ legjobb focistájának totális csődje és egy nagyképű 11-es végezte ki a Manchester Cityt

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

mandiner.hu

Követelőző fekete migránsokkal telt meg a híres New York-i City Hall Park

ripost.hu

Stana Alexandra a szerelmi életéről vallott, mindenkit meglepett

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra