Létrehozva: 2021.06.11.

Orbán Viktor komoly bejelentést tett a nyugdíjprémiummal kapcsolatban

Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában számolt be a kormány legújabb döntéseiről.

Ahogy minden pénteken, Orbán Viktor most is a Kossuth Rádió stúdiójában kezdte a napot. A miniszterelnök bővebben beszélt a héten bejelentett gazdasági intézkedésekről és tervezetekről.

A pandémia utáni helyzet lehet sikeres

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy a nyugdíjprémium más, mint az SZJA-visszafizetése. Az utóbbi a keresetek növekedéséhez és a gazdasági növekedéshez van kötve – tette hozzá. Ha az újraindítás sikerül, akkor a nyugdíjprémium is magasabb lesz – mondta. A családok számára visszatérítendő adó azzal függ össze, hogy ők most aktívak. Most még nem megy olyan jól az országnak, de a pandémia utáni helyzet lehet sikeres – mondta a kormányfő.

Hamarosan indul a nemzeti konzultáció

A kormányfő szerint az egy értelmes vita, hogy az esetleges többletnövekedés forrásai kihez jutnak. Van közmegegyezés abban, hogy a válság során a legtöbb terhet a családok vitték, így jogos a nekik visszafizetendő adó.

„Nemzeti konzultációra küldjük ezt a kérdést, hamarosan elindul.”

Orbán Viktor beszámolt a legújabb gazdasági és politikai döntésekről (Fotó: Facebook)

Nagy változások jönnek

Orbán Viktor közölte, hogy abban a koordinátarendszerben kell egyetértés, hogy mi a jó és mi a rossz. Egyetért-e abban az ország, hogy a járvány után nem ugyanaz lesz a gazdaság, mint korábban. Nagy változások lesznek a járvány után – tette hozzá. „Ez a járvány nem az egyetlen volt, hanem lesznek még járványok, mert a járványok és a népvándorlás korát éljük.”

Keményedhet a magyar migrációs álláspont

A kormányfő a migrációról azt mondta, hogy migránshadak dörömbölnek Európa minden ajtaján. Mind a szárazföldi, mind a tengeri útvonalon sokan akarnak jönni. Tavaly 10 ezer, míg idén már 38 ezren akartak bejönni – tette hozzá.

„Elmegy a járvány kérdése, visszajön a migárció kérdése. Magyarország álláspontja világos, sőt keményíteni szeretném a magyar álláspontot.”

„Nemcsak az illegális migrációt, hanem semmilyen migrációt nem engedélyeznék a következő két évben. Az utóbbi szerepelni fog a nemzeti konzultációban.”

Helyben kell segíteni a migránsokon

Orbán Viktor szerint a fő kérdés, hogy lehetünk-e jó emberek, ha nem engedjük be a migránsokat. A migráció eleve rossz dolog, csak rossz migráció van – tette hozzá. Ha valaki nem tud boldogulni, akkor fel kell kerekednie – mondta a kormányfő. Ha segítenünk kell egymásnak valamiben, akkor abban kell segíteni, hogy mindenki ott éljen emberi életet, ahol született – tette hozzá.

„A cél nem az, hogy idejöjjenek, és itt maradjanak.”

Szolidaritás

Elmondta, hogy nem fordítunk elég energiát arra, hogy a bajban lévő országokon segítsünk. Ez a kiindulópont. A kormányfő szólt arról is, hogy nagyon fontos a szolidaritás az emberek között, és számos történelmi eset bizonyítja, hogy a baj nem bezárkózást eredményez, hanem az emberek közötti kapcsolatrendszerek is megváltoznak. A vállalkozók között most valóban van valami, hogy nem egyenként kell boldogulni, hanem segítséget is kell nyújtani.

Nem a vállalkozók belügye

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az MKIK több fontos javaslatot tett. Nem a vállalkozók belügye, hogy milyen típusú segítséget kapnak, mert ők adnak munkát az embereknek. A kormányfő várja az újabb javaslatokat. Most is indul a Kavosz segítségével egy nagy hitelprogram – tette hozzá.

Őket törölhetik a védettségi listáról

Arról is beszélt, hogy mindenki a saját sorsáért felelős. Felvenni az első oltást, és majd nem felvenni a másodikat, nem jó eljárás – tette hozzá. Persze vannak olyanok, akik egyéb betegség miatt nem vették fel az oltást, de a nagy többség nem ilyen. Mindenki vegye fel a második oltást, mert különben lehúzzák a védettségi listáról. A kormánynak nem dolga, hogy az embereket noszogassa – tette hozzá.

Mindenki vegye ki a 10 nap szabadságot

A kormányfő szólt arról is, hogy akik a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vettek, azok nagyon sokat dolgoztak az elmúlt 16 hónapban. Nagyon sokan jóval többet dolgoztak, mint korábban – tette hozzá. „Elfáradtak az emberek, és most megtehetjük, hogy kiadjuk ezt a 10 nap szabadságot, és ezt mindenki vegye ki.”

Őket kell megsegíteni

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy már a korábbi kormányzati ciklusban is nagyot emeltek a minimálbéren, de ez még mindig nem elég. A járvány után a legfontosabb elvárás az lehet a gazdasággal, hogy biztonságot adjon, akkor a családoknak is nagyobb biztonságban kell lenniük.

„A legkevesebbet keresőket kell megerősíteni.”

200 ezer a cél

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kis- és középvállalkozások esetében lehetnek elbocsátások a magasabb minimálbér miatt. Meg kell állapodni a gazdasági szereplőkkel, hogyan lehet kigazdálkodni ezt a magasabb összeget – tette hozzá. Szólt arról is, hogy a 200 ezres minimálbér, amit szeretnének, és most ezen dolgoznak. A garantált bérminimum még ennél is magasabb lesz – tette hozzá.

Nekünk nem kell ezt elhordozni

Elmondta, hogy a labdarúgó-Eb esetében nagy eredmény, hogy ott lehetünk. Nehéz ide bekerülni. Fenyegette a játékot a járvány – tette hozzá. Az ideológiai zűrzavar is fenyegeti a játékot. Az egykori rabszolgatartó társadalmak lelki örökségének az eredménye ez a térdelés. Megértem, hogy egyes országoknak morális terhe van, de ezt nekik kell elhordozniuk – mondta a kormányfő.
Orbán Viktor szerint azért is probléma a letérdeplés, mert idegen a kultúránktól. Állva kell meghalnunk, ha vesztünk is. „Milyen jó, hogy ez a rabszolgatartási probléma elkerült minket” – zárta szavait. A kötelező kvótát érintő kérdésre elmondta, hogy „migránshadak dörömbölnek Európa minden ajtaján, a szárazföldi és a tengeri útvonalat lezáró ajtókon” - mondta a kormányfő. Tavaly az illegális határátlépési kísérletek száma a déli határon 10 ezer volt, ez idén 38 ezerre nőtt.

Orbán Viktor szerint a migrációs nyomás növekszik Európában (Fotó: Facebook)

A migrációs nyomás növekszik Európában – mondta. Magyarország álláspontja világos, sőt, keményíteni szeretném a magyar álláspontot a migráció kérdésében. A kormányfő elmondta, hogy a nemzeti konzultációban szerepelni fog, hogy két évig semmilyen migrációt ne engedjünk meg.

Csak rossz migráció van

Ma még nem a migráció a fő téma, de a migráció kérdéséről továbbra is folyik vita, ami összekapcsolódik a jó emberséggel, tehát kőszívűek vagyunk-e, ha nem engedjük be őket az országunkba? A magyar kormány felfogása szerint nincs jó migráció, csak rossz migráció van. Az ember megszületik valahova, és ha ott, ahova született, nem tud boldogulni, akkor felkerekedik és máshova vonul, esetleg bizonyos okokból menekülni kényszerül. A magyar álláspont az, hogy a bevándorlás támogatása helyett segítse mindenki boldogulását ott, ahova született – mondta Orbán Viktor. Hozzátette,

„természetesen előfordulhat olyan, hogy egy háború vagy egyéb válsághelyzet miatt ezeknek az embereknek el kell hagyniuk otthonukat, de ebben az esetben az átmeneti segítségnyújtásra kell törekedni.”

A migrációs politikának nem a migránsok befogadására kell összpontosítania, hanem átmeneti segítséget nyújtani a bajba kerülteknek. Ezért mondja a magyar kormány, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni. Ebben teljesít most rosszul az Európai Unió – fogalmazott a kormányfő. Nemzeti konzultációt indítunk a gazdaság újraindításáról A kormányfő úgy fogalmazott, felmerül a kérdés, mi legyen azzal a pénzzel, amit a gazdaság az ország normális működéséhez szükséges összegen felül képes előteremteni. Álláspontja szerint a legegyszerűbb visszaadni azoknak, akik megdolgoztak érte, különösen a családosoknak, akik a válság során a legnagyobb terhet viselték. Akinek van gyermeke, hadd kapja vissza azt a pénzt, amiért megdolgozott, és adóként befizetett az átlagjövedelem mértékéig – hangsúlyozta a miniszterelnök. Ez egy igazságos és újszerű gondolat, amelyet konzultációra bocsátanak, mert jó, ha sikerül elnyerni hozzá az emberek egyértelmű támogatását – mondta. Megjegyezte: a nyugdíjprémium arról szól, hogy ha a gazdaság nő, a nyugdíjasok ne maradjanak ki ennek kedvező hatásából, és ha az újraindítás sikeres lesz, akkor a nyugdíjprémium is magasabb lesz. A járványok és a népvándorlások korát éljük Orbán Viktor elmondta: nagy változások lesznek a járvány után, nem ugyanúgy áll helyre a gazdaság. Hangsúlyozta: a járványok és népvándorlások korát éljük, az ebből fakadó kihívásra kell felkészülni, ezért járványügyi, migrációs és gazdasági kérdések lesznek a konzultációban. Úgy fogalmazott, „migránshadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján”, a szárazföldi és a tengeri útvonalat lezáró ajtókon. Tavaly ilyenkor az illegális határátlépési kísérletek száma 10 ezer volt, idén eddig azonban 38 ezer, tehát a migrációs nyomás nő – mondta. Hozzátette: a járvány kérdése elmegy, és visszakerül a migráció az európai politika középpontjába. A miniszterelnök úgy folytatta: keményíteni szeretné a magyar álláspontot. Magyarországnak világos elutasító álláspontja van, de most nemcsak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem a járvány miatt különösen fontos, hogy két évig semmilyen migrációt ne engedjenek – mondta. Megjegyezte: ez is szerepel a nemzeti konzultációban. Közölte: a magyar kormány szerint a migráció eleve rossz dolog, mert mindig arról szól, hogy az ember megszületik valahova és ott nem tud boldogulni, ezért elmegy onnan. Az lenne a jó, ha mindenki ott tudna boldogulni, ahol megszületett, ezért abban kell segíteni, hogy mindenki ott élhessen emberhez méltó életet, ahol született – fejtette ki. Úgy látja, van, amikor el kell menekülniük az embereknek, de a cél akkor is az, hogy átmeneti segítséget adjanak nekik és emberhez méltó körülményeket hozzanak létre ott, ahol születtek. Ebben gyenge Európa, nem fordít eleget az újjáépítésre – értékelt. A járvány után egy biztonságosabb, kevésbé törékeny gazdaságot akarunk Orbán Viktor szerint fontos a szolidaritás az emberek között, és sok történelmi eset bizonyítja, hogy a baj nem bezárkózást, elszigetelődést eredményez, hanem az emberek közötti kapcsolatrendszerek is megváltoznak. A vállalkozók között most valóban van valami, ami arról szól, hogy nem egyenként kell boldogulni, hanem segítséget is kell nyújtani – mondta. Hozzátette: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ragyogó javaslatokat dolgozott ki. A kormányfő arra kérte az embereket, hogy vegyék fel a második oltást. Aki nem így tesz, azt törlik a védettségi listáról. Azt is kérte, hogy az érintettek éljenek a 10 nap rendkívüli szabadsággal. Kifejtette: ha egy biztonságosabb, kevésbé törékeny gazdaságot akarunk látni, akkor a családoknak is nagyobb biztonságban kell lenniük. Mindig a legkevesebbet keresők vannak a legbizonytalanabb helyzetben, ezért a minimálbért meg kell emelni. De ez nem csak akarat kérdése, meg kell találni az összhangot a minimálbér-emelés és a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) versenyképességének megőrzése között – mondta. Közölte: meg kell állapodni a kkv-kkal, hogy ezt ki tudják-e gazdálkodni, milyen segítség kell nekik. Azon dolgoznak, hogy elérhető legyen a 200 ezer forintos határ, a garantált bérminimum pedig még ennél is magasabb lesz, és mindez felfelé nyomja a béreket – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra