Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.09.

Orbán Viktor összefoglalta: így nőnek a bérek

A miniszterelnök friss posztjából pontosan látható, hogy kinek és mennyivel emelkedik a fizetése 2022-ben.

Szerző Ripost

Szombat reggel jó hírrel jelentkezett Orbán Viktor.

2022. január elsejétől így változnak a fizetések: az ápolók bérét 21, a bölcsődei dolgozók és a szociális munkásokét 20, a kulturális szektorban dolgozókét szintén 20 százalékkal emelik meg, a pedagógusokét pedig 10 százalékkal.

A gazdaság gyorsan vissza tudta nyerni azt a növekedési képességét, amellyel a járvány előtt rendelkezett, idén várhatóan 7-7,5 százalékkal, jövőre 5,5-6 százalékkal növekedhet a GDP – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán Budapesten.

A béremelésről beszélt már pénteken is, a szokásos péntek reggeli interjúban a Kossuth rádióban.Elmondta: ha a gazdasági fejlődés lehetővé teszi, a teljes 13.havi nyugdíjat megkapják jövőre a nyugdíjasok, és tárgyalnak a minimálbér emelésről is.

Hozzátette: az uniós átlagnál magasabb – a második negyedévben közel 18 százalékos, az év első felében 7,6 százalékos – volt a növekedés mértéke Magyarországon, így újra felzárkózási pályára került az ország.

Az ország gazdasága meghaladta a 2019. évi kibocsátási szintet, ami abból a szempontból is nagy érdem, hogy a GDP 8-10 százalékát adó turizmus szektor még nem érte el a járvány előtti szintet – jegyezte meg.

Varga Mihály elmondta, hogy négy olyan veszélyforrást látnak, amelyek a gazdaság kilátásait kedvezőtlenül befolyásolhatják, ezek az energiaárak megugrása, az infláció megemelkedése, a vírushelyzet romlása és az alapanyaghiányok.

A monetáris szigorítás az inflációs adatokat látván helyes irány, ugyanakkor figyeli kell arra, hogy ne kövessük el ugyanazt a hibát, mint a 2008-2009-es válságot követően, amikor a monetáris és a fiskális politika „túlságosan gyorsan zárt vissza” – vélekedett a pénzügyminiszter.

A pénzügyi tárca vezetője elmondta, hogy állami oldalról a GDP 6 százalékát költik a beruházások ösztönzésére; a magyarországi beruházási ráta 27,5 százalékon áll, amellyel Magyarország az uniós élmezőnyben szerepel.

A munkaerőpiacról beszélve a miniszter megjegyezte, hogy „gyorsan tudott regenerálódni”, ma már 4,7 millió ember dolgozik az országban, ami egymillióval több a 2010-es szinthez viszonyítva.

A sikeres devizakötvény-kibocsátással a kormány piaci forrásból pótolhatja a kieső uniós forrásokat – mutatott rá Varga Mihály. Megjegyezte, hogy a tárgyalások az Európai Unióval még nem zárultak le a 2500 milliárd forintos programról, az uniós jóváhagyás politikai viták miatt késik. Hozzátette: 13 ország programját már jóváhagyták uniós szinten, „nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemaradjunk a versenyben”.

A felminősítés és a kilátások pozitívra javítása egy lépésben a Moody's hitelminősítő intézmény részéről meglepetés volt a kormány számára – mondta végül a pénzügyminiszter. Még messze van az ország a „tripla A” besorolástól, a gazdasági folyamatok ugyanakkor lehetővé teszik ennek a célnak a kitűzését – tette hozzá.

Újabb 21 százalékkal emelkedik az ápolók fizetése januárban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Azt írták, a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy 2022-ig jelentős mértékben növelje az egészségügyi szakdolgozók jövedelmét.

Az elmúlt években a közszférában nagymértékben nőttek az átlagkeresetek, és az egészségügy volt az első olyan terület, ahol 2010 után béremeléseket hajtott végre a kabinet – jegyezték meg, hozzátéve: 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszer annyit fog keresni, mint a béremelési program előtt.

A pénteken bejelentett ápolói béremelés, a 2019-ben megkezdett béremelési program utolsó lépcsőjének eredményeként jövő januárban az egészségügyi dolgozók átlagban 21 százalékkal keresnek majd többet, mint idén. A béremelési programmal a szakdolgozói alapbérek összesen 72 százalékkal nőnek a 2018-as illetménybázishoz viszonyítva.

Az ápolói béremelési program az eredeti négylépcsős ütemterv szerint zajlik, amely 2019-ben indult el. A januári béremelés a 2018-as illetményalaphoz képest 30 százalékos növekedést jelent.

Az első 8 százalékos béremelés 2019. július 1-jén volt, amikor a területi és iskolavédőnők is bekerültek a szakdolgozói bértábla alá, és már ők is nagyobb fizetést kaptak. Tavaly két lépcsőben nőtt tovább az egészségügyi szakdolgozók alapbére: január 1-jén 14 százalékos, míg november 1-jén újabb 20 százalékos alapbéremelés történt.

A béremelés több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, aki állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású járó- vagy fekvőbeteg-ellátási intézményben, vagy az alapellátásban dolgozik, tehát például rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy az Országos Mentőszolgálatnál.

Az ápolói béremelésre 2016 és 2019 között 143 milliárd, 2020-ban 82 milliárd forintot fordított a kormány – olvasható a közleményben.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

vg.hu

Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

vg.hu

Hadijelentés: megtorolták az ukrán támadásokat az oroszok

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát