INSIDER

Orbán Viktor: most zárni kell ahhoz, hogy húsvét környékén nyithassunk

Csütörtökön bejelentették Magyarország két hétre szóló lezárását. A részletekről a miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt.
  • Szerző: Ripost

A fokozodó harmadik hullám miatt ugrásszerűen nőtt a napi új fertőzöttek száma. A kormány szakértőkkel két napon keresztül ülésezett, hogy megvitassák a járványhelyzetet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csütörtökön Gulyás Gergely jelentette be a Kormányinfón, hogy milyen szigorítások várnak ránk március 8-tól. Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában további tájékoztatást is adott.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban

A miniszterelnök ismertette a legfrissebb járványügyi információkat
Fotó: MTI

Mint mondta, március 15-ig megvárják a Nemzeti Konzultáció eredményeit, majd az utána való héten ülnek össze megtárgyalni a fokozatos nyitást. A kormányfő a mostani zárás kapcsán idézte a járványi szakembereket:

Tragédia lesz, ha nem lépünk.”

Orbán Viktor kiemelte, hogy a harmadik hullám valószínűleg erősebb lesz a másodiknál. Ezért nem volt más választásuk, mint a szigorítás. Azt is megfontolták, hogy a bölcsődéket is bezárják, de ott még alacsony a fertőzöttség, így egyelőre azok nyitva maradhatnak.

A virágboltok hétfőn még nyitva lehetnek

Az élelmiszerboltok és a tavaszi kertészkedéshez szükséges boltok nyitva maradhatnak, de a műszaki áruházakat, éttermeket, kaszinókat és szállodákat be kell zárni. Nőnapon, hétfőn még nyitva maradhatnak a virágosok, de utána nekik is be kell zárniuk – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A bértámogatást és adókedvezményt minden ágazatra kibővítik, akiket érint a járványhelyzet, és nemcsak a lezárás idejére, hanem egész márciusra. A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra.

A keleti vakcinák jó ütemben érkeznek Magyarországra

A miniszterelnök elmondta, hogy az oltások körül van némi technikai zavar, de a teljes terv jól halad. Már több mint 2,8 millióan regisztráltak oltásra, és április elejére már 2,5 millió beoltott ember lesz.

Fotó: MTI

6389 új fertőzött van, 143 ember meghalt, és 6877 ember van jelenleg kórházban, és ez a szám felmehet 20 ezerre is – ismertette a kormányfő, de hozzátette: lesz elegendő ágy és lélegeztető is. A magánegészségügyben dolgozókat is mozgósíthatják.

Orbán Viktor elmondta, hogy a kínai vakcinának egyelőre semmilyen mellékhatása nem volt az ő esetében. A keleti vakcinák szállítása rendben és akadálytalanul zajlik. Az uniós vakcinák szállítása akadozik.

A miniszterelnök arról is szólt, hogy jogász szemmel is megnézte, hogy milyen szerződéseket kötött az Európai Bizottság a gyógyszergyártókkal. Azt vette észre, hogy ezek a szerződések nem kikényszeríthetők.

Szakemberek is vitatják még az újranyitás lehetőségét

Orbán Viktor elmondta, hogy a szakemberek sem látnak előre pontosan a vírus lefolyását illetően. Nagyon sokféle vélemény van a nyitás kapcsán.

„A mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe. Hiszek abban, hogy két hét múlva megkezdhetjük a fokozatos nyitást” – zárta szavait a kormányfő.

Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília hozzátette: rendkívüli kihívást jelent a fertőzöttek számának csökkentése, ezért is lépnek életbe hétfőtől a kontaktusok számának csökkentését célzó korlátozások.
Elmondta: jelenleg 105 371 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, az új fertőzéseket jelentős számban a vírus angol mutációja okozza. Emlékeztetett: egy-két héttel korábban az aktív fertőzöttek száma 80 ezer körül volt, ezért kell szigorítani a higiéniai szabályokon és gyorsítani a védelem kialakítását.
Beszámolt arról, hogy rendben folyik a regisztrált idősek oltása, ők 1,5 millióan vannak, és a legidősebbek közül 432 ezer embernél már befejezték az oltást, közülük 432 száz évnél is idősebb kapta már meg az oltást. Müller Cecília közölte azt is, hogy a favipiravir hatóanyagú készítményt már a járóbeteg-ellátásban is használhatják az orvosok, amitől azt várják, hogy a gyógyszert a fertőzés korai szakaszában alkalmazva nem alakul ki súlyos szövődmény, és kevesebben kerülnek kórházba
Bejelentette azt is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) telephelyén – központi és európai uniós forrásból – új, úgynevezett BSL-4-es szintű nemzeti biztonsági laboratórium épül. Jelezte, már van egy ilyen besorolású laboratóriuma az NNK-nak, azonban az új létesítményben a legkorszerűbb technológiát és infrastruktúrát alkalmazva képesek lesznek a legveszélyesebb kórokozók azonosítására, kutatására.
Az országos tisztifőorvos kiemelte, az elmúlt héten 9 százalékkal nőtt Európában a koronavírus-fertőzöttek száma, az emelkedés Magyarországon is megfigyelhető. Kórházban 6867 embert ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen. Csütörtökön 143-an hunytak el a betegség következtében, a legfiatalabb 29, a legidősebb 95 éves volt.
Jó hírnek nevezte a szakember, hogy nő az oltási kedv, míg egy decemberi felmérés szerint országosan 15 százalékos volt az oltási hajlandóság, ez az elmúlt héten 42 százalékra emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?