INSIDER

Óriási csípésekkel támadnak itthon is az ázsiai szúnyogok

Robbanásszerû szúnyoginvázió történt az elmúlt hetek esős időjárásának hatására hazánkban. Három, tíz éve betelepült ázsiai faj évek óta lerakott petéi ugyanis egyszerre keltek most ki. Ezek a csípőszúnyogok akár tízszer nagyobb duzzanatot okozhatnak, mint a hagyományos szúnyogok.
  • Szerző: Ripost

Durván indult a nyári szünet: hatalmas szúnyogcsípésekkel vannak tele a gyerekek. A szülők a játszótéren és a közösségi oldalakon is az óriás szúnyogcsípésekről beszélnek. Sokan megijedtek a nagy csípéstől, többen pókra vagy kullancsra gyanakodnak.


A lányomat megcsípte egy szúnyog, másnapra hat centis lett a csípés, sárga volt a közepe és duzzadt. Ilyet még nem láttam, nagyon megijedtem

– mondta a %%-nak Ócsai Éva.

„Az én fiamnak az arcán, fülén jelentek meg brutálisan nagy és piros csípésnyomok” – közölte lapunkkal Hirsch Veronika.

„8-9 csípés van a középsős lányomon, Katán és mind nagyon csúnya. Kalciumot kapott és fenistillel kenem, de egy nap után sem javult semmit. Az egyik csípés ráadásul bedagadt, kemény és sárga a közepe. Nem gondoltam, hogy szúnyogcsípéssel fogok ügyeletre menni!” – fakadt ki Horváth Noémi.


Egy másik szülő szintén ijesztő képet tett ki, a következő szöveggel:

Az éjszaka így csipkedte meg a kisfiunkat a szúnyog. Semmit nem ér a szúnyogirtó, a szúnyogriasztó spray, se a kenőcs…


„Össze se számoltam, hány szúnyogcsípés csúfítja a hatévesünk testét. Bennünket is csípnek, de nem ennyire. A szúnyogháló se sokat ér, ki-be járkálnak a gyerekek kertbe, a szúnyogok meg bejönnek. 17 óra után már ki se lehet menni, annyira támadnak a vérszívók. A napokban jelentették be a szervezett szúnyogirtást, már csak abban bízhatunk” – árulta el a %Ripost%-nak az édesanya.


Az idei esős május nagyon kedvezett a szúnyogoknak, hiszen elég meleg is volt

– mondta el a %%-nak dr. Soltész Zoltán biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa. A szakember szerint az utóbbi tíz évben három új csípőszúnyog faj – a zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog – jelent meg Magyarországon, ezekkel együtt 53 fajta csípőszúnyog van hazánkban. Magyarországon ma közel 2000 szúnyogfaj él, ebből 53 csípőszúnyog, és ezek közül is csak a nőstények szívják a vérünket.

„Az, hogy mennyire lesz nagy a szúnyogcsípés, az egyéni érzékenységen múlik. Amikor megcsíp egy szúnyog, a nyála egy részét a bőr alá juttatja. Ez fehérjéket tartalmaz, ami ott marad a bőrben, s erre reagál az ember immunrendszere, ezért viszket és pirosodik” – magyarázta a szakember.

 

Hogy miként érdemes védekezni a szúnyogcsípések ellen – akár a kutyáknál is, s milyen természetes módszerek segíthetnek enyhíteni az embernél a kínt, ha már megtörtént a baj, kiderül a hétfői napilapból. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?