INSIDER

Óriási siker: Magyarországon gyártják a koronavírust megsemmisítő légtisztítót

A Ripost megtudta: Magyarországon kifejlesztettek egy olyan légtisztító berendezést, ami képes kimutatni a COVID-19 vírus jelenlétét a levegőben és el is pusztítja azt.
  • Szerző: Ripost

Amikor májusban megkezdődött a magyar lélegeztetőgépek gyártása, azzal egy időben a Miskolci Egyetemmel kötött kutatás-fejlesztési és innovációs megállapodás alapján megkezdődött a hazai COVID-19 vírusvédelmi eszközök, egyedi légtisztító berendezések hazai gyártásának előkészítése is – tudta meg a .

Fotó: Fórizs Zoltán

Hat készüléket már felszereltek

A Kontaset Kft. ügyvezetője, Fórizs Zoltán lapunknak elmondta: eddig hat berendezés készült el Magyarországon, ezek 99,9 százalékos biztossággal képesek elpusztítani a koronavírust a levegőben.

A magyar fejlesztéseknek köszönhetően a világon egyedülálló módon a rendszer nemcsak elpusztítja, de jelzi is, ha vírust észlel, sőt automatikusan fertőtlenít – tette hozzá az igazgató. – Az elsőt a lélegeztetőgép gyártócsarnokában szereltük fel. A tervek szerint hamarosan mentőautókba és buszokba is beszerelhetjük.

 

A hő és az UVC-lámpa öli meg a vírust

 

A készülék minden olyan szűrő és védelmi rendszerrel rendelkezik, amit egy klasszikus és professzionális légtisztító berendezés tud. Megszűri a szállóport, a durvább és a finomabb szennyeződéseket, baktériumokat, gombaspórákat, atkákat, a vírus elleni védelemhez pedig UVC lámpát és 60 fokra felhevített szűrőréteget használnak. Mint köztudott, 60 fokon elpusztul a koronavírus.

„A plazmaszűrő, amin átnyomjuk a levegőt, képes igazoltan elpusztítani a COVID-19 vírust és azon felül bármilyen vírust a levegőben” – magyarázta Fórizs Zoltán.

 

Távolról is működtethető

 

„A készüléket távolról is lehet figyelni és működtetni tablettel, telefonnal, okoseszközzel, 24 órán keresztül. Ellenőrizhető, hogy a készülék milyen szennyeződéseket fogott meg. A vírust azonnal jelzi is. Ez a rész a magyar fejlesztés, valamint az O3 jelzéssel ellátott, beleépített fertőtlenítő rendszer, mely a vírusos helyiséget azonnal, automatikusan sterilizálja. Ennek a funkciónak a szerepe főleg a közösségi terekben, az orvosi várókban, tömegközlekedési eszközökön lehet fontos”.

Fórizs Zoltán Fotó: Böszörményi Lilla

 

Már készül a járművekbe szerelhető változat

A készülék kizárólagos forgalmazója a fejlesztéseket követően a gyártást olyan helyre szeretné vinni, ahol a koronavírus miatt sokan elveszítették a munkájukat, így esett a választás az Észak-Magyarország régióra.

„Az első gép ott teljesít szolgálatot, ahol a magyar lélegeztetőgépeket gyártják, biztosítja a 99,9 százalékban vírusmentes környezetet. Felkérést kaptunk, hogy egy teljes mértékben magyar fejlesztésű buszba a világon elsőként építsünk be olyan légtisztító oszlopot, amely a közösségi közlekedési eszközökön és mentőkben is tudja biztosítani a vírus jelzését és a vírusmentes környezetet”

Jelentősen csökkentheti a járvány terjedését

A készüléket alkalmazhatnák a kórházakban, orvosi rendelőkben, de akár mozikban, színházakban, koncerttermekben, irodákban is. Így a közösségi terek vírusmentesítésével jelentősen csökkenthető a járvány terjedése egy esetleges második hullám esetén, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen készülékre óriási kereslet lesz a világon.

Munkahelyeket is teremt a gyártás

Az intelligens vírusölő levegőtisztító berendezés gyártását legkésőbb augusztus 3-áig szeretné megkezdeni a cég, amivel egyúttal munkahelyeket is teremt.

„A gyártó elkészítette a projekt ütemezését és megküldte az érintettek számára. Eszerint június végén bemutatjuk a sorozatgyártással érintett magyar Covid-19 légtisztító berendezéseket, július első hetében pedig a közösségi közlekedési eszközökön elhelyezhető berendezéseket. Folyamatos az egyeztetés, hogy augusztus 3-án megkezdődhessen a berendezések sorozatgyártása olyan helyen, ahol csoportos létszámleépítések ellensúlyozásaként folytatólagos foglalkoztatást lehet biztosítani a munkavállalók számára” – ismertette terveiket Fórizs Zoltán.

 

Támogató nyilatkozat

A koronavírust elpusztító légtisztító berendezés előkészítése során megismertem a Kontaset Kft. fejlesztési céljait. A cég elképzelései társíthatóak a térség fejlesztés- és foglalkoztatáspolitikai elképzelései közé. Az alkalmazott gyártási folyamatok illeszthetőek a helyi munkakultúrához, az emberek által már korábbról ismert és használt technológiához.

Riz Gábor

ITM fejlesztési miniszteri biztos

országgyűlési képviselő

 

Kínai berendezést fejlesztettek tovább

A KONTASET C19, valamint a fertőtlenítő berendezéssel kombinált C19O3 típus a nagy kínai klímagyártó, a Tosot fejlesztési alapjaira épül. Tőlük vették át a berendezéseket és ezeket alakították át az igényeknek megfelelően.

„Amikor a vírus megjelent Magyarországon, a kínai partnerünkkel azon gondolkodtunk, milyen védekezést lehet kialakítani. Nekik már voltak tapasztalataik e téren, már februárjában elindították a fejlesztést és február végén élesben tesztelték a járványkórházakban. A vuhani járványkórházban is bevetették. Ezután kaptuk meg a tanúsítványokat, és ezek alapján kezdtük el mi is a fejlesztést. Megerősítést kaptunk arra vonatkozólag, hogy a COVID-19 vírust meg lehet semmisíteni, és a gyakorlatban is működő eszköz” mondta el a kezdetekről lapunknak Fórizs Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?