INSIDER

Óriási változás jön az autósok életében, minden más lesz a benzinkúton

Október közepétől új kódokkal jelölhetik az üzemanyagokat a benzinkúton. E és B jelzést fognak használni, de meglepő módon nem a B jelzésû töltőpisztolyból jön majd a benzin! Mutatjuk az új kódolást.
  • Szerző: Ripost

Megváltoznak a már jól megszokott üzemanyag jelölések az Európai Unióban, valamint Szerbiában, Svájcban, Törökországban, Norvégiában, Izlandon és Lichtensteinben. Október 12-től ugyanis más az üzemanyagok címkézési rendszere. A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli majd, a dízelt pedig egy négyzetben elhelyezett B betű. Az egyéb üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbóluma. A címkék pedig fekete-fehérek lesznek.

Az új üzemanyagjelzéseket feltüntetik majd az újonnan gyártott autók tankjánál, a kézikönyvekben, az autószalonokban és természetesen a benzinkutakon. A benzinnél az E5 (95-ös vagy 98-as oktánszám és legtöbb 5% etanol), E10 (95-ös vagy 98-as oktánszám és legtöbb 10% etanol) és E85 (85% etanol, az ilyen típusú üzemanyaggal működő járműveknek) jelzéseket fogják használni, a dízelnél pedig B betű jelzi majd a megfelelő töltőpisztolyt.

Többen felvetették már, hogy a hazai benzinkutakon a B jelzésű gázolaj megkavarhatja majd az autósokat, de szerencsére jó ideig meghagyják a kutakon a régi jelzéseket is.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?