INSIDER

Ormányos medve is előkerült egy illegális szaporítótelepről

Több mint 127 állatot mentettek ki az állatmentők egy gödi házból, ahol bejelentés alapján egy illegális szaporító telepet számoltak fel a rendőrség és a hatósági állatorvos segítségével.

„Én ennyi legyet még életemben nem láttam és olyan bűzt nem éreztem, mint ami abból a lakásból eredt. Az egész házban, a pincétől a padlásig, szaporító boxok, vemhes és tüzelő szukák, kanok voltak. Volt köztük ormányos medve, amit nem is szabad tartani. Az egyik vemhes kutya épp a mentés közben, az egyik állatmentő karjaiban kezdte meg a szülést„ – mondta el a nak Somogyi Zoltán, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány elnöke.

 

A legtöbb állat sérült és beteg volt, ráadásul nem volt sem chipjük, sem kiskönyvük. A chipelést egyik szabadnapos állatorvos vállalta el az asszisztensével, napidíj és kiszállási díj nélkül.

„Ezek az állatok később örökbe fogadhatóak lesznek, de amíg tart az ügy, lefoglalt állatnak számítanak” – tette hozzá Somogyi Zoltán. Az is kiderült, hogy sokkal több állat volt a helyszínen, mint ahogy gondolták.

„Az előző ügyek tapasztalatai alapján egy ilyen ügy egy évig is elhúzódhat, addig pedig az állatmentő szervezetek gondoskodnak az állatokról, ők állják az állatorvosi költségeket is„ – mondta lapunknak Somogyi Zoltán. Mint megtudtuk: nem csak pénzzel lehet segíteni ezeknek a szervezeteknek, jó minőségű élelmiszer, pléd, tisztítószer is hatalmas segítség lehet. A költségeket, ha a büntető eljárás során rá is terhelik a szaporítóra, a tapasztalatok alapján azt általában nem tudja kifizetni.

Ezt az ormányos medvét is lefoglalták.

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány elnöke arra biztat mindenkit, ha tudomására jut ilyen tevékenység mindenképp jelentse az állatok érdekében.

„Lehet név nélkül is bejelentést tenni, a dokumentálás a fontos. Mindenképp készítsünk fényképet, amin látszanak a körülmények, melyek a vizsgálatot indokolják ”– fogalmazott Somogyi Zoltán, aki szerint még sok hasonló telep lehet az országban.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?