Létrehozva: 2020.12.06.

Országos tisztifőorvos: a mostani időszakban alapozzuk meg, tudunk-e családi körben ünnepelni

A koronavírussal fertőzöttek számának növekedése nem tűnik exponenciálisnak; bár a napi növekmény tartósan magas, remélhetőleg bekövetkezik a „platózás” – mondta az országos tisztifőorvos a közmédiának vasárnap.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy türelmesnek kell lenni, annak ellenére, hogy már sok van mögöttünk, így egyre nehezebb elfogadni a helyzetet, betartani a szabályokat.

Az intézkedések bevezetése után három-négy héttel jelennek meg az eredményeik, a halálozások esetében pedig ez az időszak még hosszabb lehet. Csupán a fertőzésszám csökkenése utáni harmadik-negyedik hétre várják azt, hogy az elhunytak számában is javulás mutatkozik – tette hozzá.


MTI/Vasvári Tamás
Fotó: MTI

Hétfőn döntést hoz a kormány a karácsonyi szabályokról – közölte az országos tisztifőorvos, kiemelve: nagyon rossz irány, hogy tömve vannak a bevásárlóközpontok. Természetes, hogy az emberek meg akarják ajándékozni a szeretteiket, de ezt inkább fegyelemmel, a másikra figyeléssel célszerű megtenni, mert így egészséget lehet adni – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a mostani időszakban alapozza meg a lakosság azt, hogy tud-e majd családi körben ünnepelni. A vásárlásokat lehetőség szerint mindenki intézze online, ha pedig valaki mégis üzletbe szeretne menni, akkor ezt céltudatosan tegye, a lehető legrövidebb időt töltve a boltban, maszkot viselve és kézfertőtlenítőt használva.

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy jó ötlet segíteni a karanténban lévőkön, akár ételt juttatva nekik, akár csupán telefonon érdeklődve felőlük.

Az országos tisztifőorvos jelezte, hogy hétfőtől több embert tesztelnek: azokat a közszolgálati dolgozókat is bevonják, akik közvetlenül ügyfelekkel foglalkoznak. Ez a mintavétel térítésmentes és önkéntes, de arra kérte az érintetteket, hogy éljenek a lehetőséggel. Az eredményekről hetente beszámolnak majd – mondta.

Meghaladta a 60 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban. Az elmúlt nap 564 beteg halt meg, míg egy nappal korábban még 662 áldozata volt a betegségnek. Napok óta először emelkedett az aktív fertőzöttek száma, egy nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Olaszországban az egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint az áldozatok száma 60 078 volt. Az elmúlt egy nap alatt 564 beteg halt meg, egy nappal korábban 662. Csütörtök óta fokozatosan csökken a halottak napi száma, miután december 3-án 993-an haltak meg, ami a legmagasabb szám volt a járvány kezdete óta. A fertőzöttek száma február óta túllépte az 1,7 milliót. A fertőzöttek és halottak aránya 3,47, ami a második legmagasabb arány Európában a Nagy Britanniában mért 3,55-ös adat után. Egy nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttek regisztráltak az egy nappal korábbi több mint 21 ezerhez képest, de harmincezerrel kevesebb teszteléssel. Napok óta először emelkedett az aktív fertőzöttek száma, továbbra is meghaladja 755 ezret. Kórházban több mint 30 ezren vannak, és 3454-re csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma. A legtöbb fertőzöttet továbbra is az északi Venetóban és Lombardiában, valamint a déli Pugliában szűrik. Vasárnaptól csak Abruzzo tartomány számít vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes régiónak, de hétfőtől már ez a tartomány is narancssárga jelzést kap. Az ország többi részén már enyhítették a korlátozásokat, de a tartományok többsége még narancssárgának, közepesen veszélyesnek számít. December 21-től január 6-ig megtiltják a régiók közötti közlekedést, ami miatt megugrott a december 21. előtti helyfoglalások száma az északról délre tartó repülőjáratokon. Becslések szerint a szicíliai Palermo repülőterén napi ezer utas érkezését várják az utazási tilalom életbe lépése előtti napokban. Ez viszont ismét a járvány terjedésének erősödéséhez vezethet. A mostani hosszú hétvégének számít a szeplőtelen fogantatás ünnepe miatt, kedden piros betűs munkaszüneti nap Olaszországban. A kereskedelmi központok szerdáig zárva tartanak a vásárlói roham elkerülése végett. A belügyminiszter bejelentése szerint az ünnepek alatt 70 ezer katona és rendőr felügyeli majd a járványintézkedések betartását. December 7-én – a Milánó városát oltalmazó Szent Ambrus ünnepén – elmarad a március 8-tól zárva tartó Scala operaház évadnyitó premierje. A második világháború óta nem történt ilyen, kivéve amikor restaurálták a színházat. A Scala internetes előadással készül, amely az operaház történetét mutatja majd be. A kormány kijelölte a januárban várt első vakcina-szállítmányok raktározási helyszínét. A kontinens egyik legnagyobb, nyolcszázharminc hektáros katonai repülőterén, a Róma közeli Pratica di Mare bázisán lesz az oltóanyag központi raktárállomása, ahol megfelelő tárolási feltételeket és védelmet tudnak biztosítani.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A börtönt, ahol nincsenek őrök, a rabok pedig szabadon mozoghatnak és szexelhetnek

origo.hu

Borzasztó felfedezés: megtalálták az első vámpírbaktériumokat, embervért esznek

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

hirtv.hu

Magyar Péter bohócnak nevezte a FIDESZ kommunikációs igazgatóját + videó

origo.hu

Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra

INSIDER

Járványveszély: a kormány megvédi a perrel támadott gyermekorvosokat

INSIDER

Úgy szálltak ki, mint egy tankból: gyermekes apuka karambolozott Érden - Fotók