INSIDER

Összebilincselve, meztelenül alázták a rabokat a magyar börtönben

Szörnyû állapotok uralkodnak a márianosztrai börtönben. Sokkoló, amit a vizsgálat kiderített.
  • Szerző: Ripost

Hatalmas zsúfoltság, megalázott rabok - ezek fogadták a Helsinki Bizottság munkatársait a márianosztrai börtönben.

Számos rab el is mondta, milyen az élet a rácsok mögött. Egybehangzóan beszéltek például arról, hogy gyakori a biztonsági elkülönítést szolgáló "dühöngőben" végrehajtott bántalmazás.

A panaszok szerint a meztelenre vetkőztetést követően – olykor fizikai bántalmazás után – órákon át összebilincselt lábakkal és kezekkel hagyják magukra a fogvatartottakat.

A rabok arra is panaszkodtak, hogy a munkáltatás előtt és után végzett motozás során rendszeresen gúnyolódnak és megalázzák őket az intézetben folyamatosan jelenlévő speciális egység sötét kámzsát viselő (börtönszlengben "nindzsáknak" nevezett) tagjai.

Egyetlen olyan zárka sincs, amelyben lenne különszellőzésű WC. 36 zárkában van fallal leválasztva a mellékhelyiség, a többiben még ilyen elkülönítés sincs.

Az intézet teljes előírt befogadóképessége 481 fő, a látogatás első napján mégis 713 főt tartottak fogva a börtönben. Ez 148 százalékos túlzsúfoltságot jelent.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága ígérte, megvizsgálják az ügyet és igyekeznek változtatni - írta az abcug.hu.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?