INSIDER

Összefogdossák és felpróbálják az utcán árult maszkokat – fertőtlenítsd, mielőtt felveszed!-videó

Botrányos és egyben rendkívül felelőtlen jeleneteknek voltak tanúi a Ripost munkatársai. Egy budapesti metrómegállóban koronavírus elleni maszkokat árultak, melyet rengetegen megtapogattak, sőt volt, aki fel is próbált néhányat.
  • Szerző: Ripost

Összefogdossák és felpróbálják! Minden higiéniai előírást megszegve árusítanak koronavírus elleni maszkokat a Puskás Ferenc Stadion metró megállójában és az aluljáróban – tudta meg a .

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A mosható maszkoknak darabja 1000 forintba kerül, ami csábító lehet, de itt a legfontosabb kérdés, hogy vajon ennél többet ér-e az egészségünk. Ugyanis, az arra járók, szinte az összeset megfogják, felpróbálják, majd ha még sincs szükségük rá, visszarakják a többi közé, ami miatt akár több embernek is átadhatják a fertőzést.

Fotó: Ripost

Lapunk munkatársai megkeresték dr. Bense Tamás családorvost, aki szerint nem is árusíthatnák ilyen formában a maszkokat.

A fertőzést az összefogdosott áruval ugyanúgy tovább lehet vinni mint cseppfertőzéssel

– kezdte az orvos.

Gondoljunk csak arra, ha kifújta valaki az orrát, majd utána nem fertőtlenítette a kezét, és így fogdossa össze például a zöldséget, vagy a gyümölcsöt, ugyanúgy tovább adhatja a kórokozókat másoknak. Az lenne a célszerű, ha a maszkok darabonként be lennének csomagolva védőfóliába. Egyébként ez egy drágább üzletben el is várható, de az utcán árulóknak is kötelező lenne, hiszen emiatt rengetegen megbetegedhetnek

– hívta fel a figyelmet a családorvos.

Ha nem lehet becsomagolni, akkor folyamatosan ott kell lenni egy árusnak, aki gumikesztyűt húz és átadja a vásárló kezébe a maszkot. Ám azt ki is kell fizetnie, hiszen onnantól, hogy megfogta, már nem kerülhet vissza a többi közé! Arról már nem is beszélve, hogy alapból az, hogy a metróban, ahol folyamatosan por van és rengeteg ember megfordul, nem is szabadna árulni ilyen dolgokat

– tette hozzá dr Bense Tamás.

Fotó: Ripost

Naponta mosni kell a textílmaszkokat!

Most, hogy újra felfutóban van a koronavírus terjedése, nem lehet elégszer hangsúlyozni a maszkhasználattal kapcsolatos tudnivalókat. Akik orvosi maszkot használnak, azoknak naponta cserélniük kell azt, hiszen a nevében is benne van, hogy egyszer használatos.

Fotó: Ripost

Azok, akik textilből készült maszkot választanak, azt naponta ki kell mosniuk 60 fokon. Így tanácsos ebből többet is beszerezni.

A maszkot helyesen viseljük, vagyis teljesen takarja el a szánkat és húzzuk az orrunkra is.

Üzletekben vásárolva, ahol nagyon sokan megtapogatják ugyanazt a ruhát, cipőt, vagy egyéb termékeket, hasznos kesztyűt is viselni a fertőzés elkerülése érdekében.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?