INSIDER

Sokkoló: Ötször annyi a migráns, mint a helyi a vajdasági falvakban

A szerb parlamentben is téma volt szerdán, hogy mekkora gondot okoznak a Vajdaságnak a migránsokat magyar határra szállító taxisok. Jelenleg ötször annyi a migráns, mint a helyi vajdasági falvakban.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) igyekszik a parlamentben napirenden tartani a főként a Vajdaságot érintő migránshelyzetet, ami nem csoda: jelenleg a helyiekhez képest ötször annyi migráns él a vajdasági falvakban, mint a helyiek. Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője szerdai felszólalásában kitér arra is, hogy a különböző taxiszolgáltatást végző cégek a migránsok segítségére vannak abban, hogy elhagyják a befogadóközpontokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ötször annyi a migráns a vajdasági falvakban

Fremond Árpád, a VMSZ képviselője

A témáról a Fremond felszólalásának napján közölt egy helyszíni riportot a Vajdaságból, ebből szintén az derül ki, hogy a szerb taxisok virágzó üzletet építettek a migránsokra. Stábunk a zombori, nyílt befogadóközpont előtt forgatott, ahol majdnem akkora volt a taxiforgalom, mint a Keleti pályaudvarnál.

A VMSZ-es képviselő arról beszélt, hogy a vajdasági, határ menti településeken élők rettegésben és félelemben élik mindennapjaikat. Településeiken már rendszeresek a betörések, gyújtogatások.

ötször annyi migráns a vadasági falvakban

A képviselő a szerb taxisok üzletéről is beszélt

„Nehéz a biztonságról beszélni úgy, hogy naponta történnek betörések a házakba és annak padlásaira, mind az üres házakba, mind a lakottakba. Ahol tüzet gyújtanak, majd több esetben emiatt az egész épület a tűz martalékává válik. Felgyújtották az egyházaskéri vadásztársaság otthonát is, hála az ott élőknek, szerencsére időben észrevették, és nem égett le teljesen. Nehéz úgy beszélni a biztonságról, hogy mindennaposak a betörések, akár a futballklub öltözőjébe, akár a művelődési egyesületek épületeibe Majdányon és Rábén. Lopások történnek a házak környékén, a gyümölcsösökben, az udvarokban, s nem csak a privát, az állami vagyon megrongálása is mindennapos” – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a bevándorlók már az áramot is lopják, ezért felhívta az áramszolgáltatók figyelmét is, és hathatósabb ellenőrzésre kérte őket.

„Ha nem tudunk az egyén biztonságáról beszélni, akkor nem tudunk a települések, így az ország biztonságáról sem. Így szabadságról és emberségességről sem lehet beszélni. Néhány településen több a migráns, mint az ott lakó. Az emberek félnek, nem mernek este az utcára menni, sőt, a boltba sem mernek elmenni. Főleg idősek élnek ezekben a falvakban, ahol folyamatosan 500 migráns tartózkodik. Úgy véljük, az állapot tarthatatlan, egyben megengedhetetlen és elfogadhatatlan” – fogalmazott Fremond. A politikus szerint a probléma megoldásához a különböző intézkedések összességére és a törvények betartatására, nagyobb rendőri és katonai jelenlétre, nemzetközi rendőrcsapatokra, és a migránsok határ menti településekről történő folyamatos elszállítására van szükség.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?