INSIDER

Otthonról tartják a táncórákat – videó

A többség el sem tudná képzelni, hogy lehet csoportos foglalkozást megoldani home office-ből, de Bakos Melinda megmutatta a Ripost-nak, hogy bármi lehetséges. A koronavírus-járvány miatt bezárták az iskolákat, így a gyerekek a különórákra se tudtak elmenni. Melinda hip-hop oktatóként dolgozik főállásban 6 oktatóval és 250 gyerekkel és felnőttel, akik mind tőle várták a további megoldást. Melinda most a nappalijából tart online órákat élőben a gyerekeknek.

Nem hagyják cserben a gyerekeket

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tánc az életünk, nem adjuk fel!

– mondja Bakos Melinda, a Panic Crew Hip Hop Tánciskola kreatív igazgatója és művészeti vezetője, koreográfusa.

„Március 16-án kellett bezárunk a tánciskolát a koronavírus-járvány miatt, ami a gyerekeket és az oktatókat is nagyon megviselte. Külső helyszíneken foglalkoztatunk körülbelül 250 gyermeket, akik a külön foglalkozásokra se jöhettek el. Így ki kellett találnunk valami más módot.”

Fotó: Sulyok László

Sok gyermek él olyan anyagi körülmények között, hogy nem teheti meg, hogy a számítógép előtt vagy az okostelefon előtt tanuljon

– mesélte tovább.

„Mellettük voltak olyanok is, akik a többi tantárgy mellett nem bírták még a hip-hop oktatást is, mert nagyon le vannak terhelve. Először felmérést készítettünk a szülőkkel, hogy ki az, aki home office-ba is elvállalná, hogy segít a gyermeknek a táncban. A mini csoportjainknál, a 4-5 éveseknél nem válik be az online oktatás, annyira szerteágazó a figyelmük. De a többiek 50-60 százaléka beleegyezett, így kezdhettük is a tanulást!”

A szülők is beállnak táncolni a kamera elé

 

Még mi sem csináltunk ilyet, szóval tesztelés alatt áll ez az egész home office dance

– mosolygott Melinda.

Végül kétfajta oktatást dolgozott ki: az egyik az élő videós tánc, a másik a rögzített.

„Amikor online tartok élő bejelentkezést a Facebookon, az remekül működik. Bár itt nem tudnak beszélni hozzám a gyerekek, de legalább tudnak velem mozogni. A rögzített verziót akkor használjuk, ha „házi feladatot” adok a gyerekeknek. Én rögzítem a mozdulatokat a nappalimban, elküldöm nekik a felvételt, majd otthon nekik is fel kell venniük, amit megtanultak. Ez nagyon bevált, mert több olyan videót is kaptam, amikor a tanítvány mellé beálltak a testvérek és a szülők is. Így hatalmas buli lett belőle a végén.”

Fotó: Sulyok László

Tükrözve oktat mindent

Melinda a bemelegítést sem hagyja ki, mindent ugyanúgy oktat, mint élőben, egy különbséggel: teljesen tükrözve kell mondania mindent.

Mivel a kamerán keresztül a gyerekek másképp látnak, mint a táncteremben, ezért tükrözve kell mondanom mindent

– mesélte.

Fotó: Sulyok László

„Ez új kihívás nekem is, és bevallom, néha én is belezavarodom… Ami szomorú, hogy éppen gálákra, táborokra készültünk. Van egy mini csapatom a Spice Kids, ők éppen versenyeztek, amikor bejelentették, hogy bezárnak mindent… Sírtak nekem az öltözőben, hogy annyit készültek, és most mi lesz a többi versennyel. Ám a jelenlegi helyzet miatt, csak szeptemberben tudunk újra kinyitni, addig tartani kell bennük a lelket, hogy jókedvvel térjünk vissza közösen a tánctermekbe.”

Így több a munka, mint élőben

 

Sokkal több a munkám, mint élőben

– mondta.

Fotó: Sulyok László

„Fontos, hogy az órák akkor legyenek, amikor alapból lennének, hiszen azt már mindenki megszokta. De nekem előtte és utána is rengeteg teendőm van: kidolgozni az új lépéseket, felvenni, megszerkeszteni, megvágni egy program segítségével. Miután elküldtem a gyerekeknek és élőben is oktattam, utána várhatom a videókat. Azokra pedig hosszasan reagálok, tanácsokat adok, hiszen a gyerekeknek fontos a visszacsatolás. Az oktatóimmal havi egyszer egy ingyenes online videót töltünk majd fel azoknak, akik nem tehetik meg, hogy eljöjjenek az óráinkra.”

Ha nagy a baj, munkát kell váltania

Bakos Melindának az élete és a szenvedélye a tánc, de mint mondta: ha a koronavírus miatt megszorul, más állás után kell néznie.

Imádok tanítani és szeretem a tanítványaimat

– mesélte.

Fotó: Sulyok László

„Oktatni mindenképpen fogok, akkor is, ha nagy a baj, de elképzelhető, hogy nem fogom tudni magam így az online oktatásból fenntartani, akkor mást munka után kell nézzek. Ha más nem lesz, még árufeltöltőnek is elmegyek. Ám egyelőre tanulunk tovább a gyerekekkel és várjuk a végét a járványnak.”

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?