Létrehozva: 2021.10.01.

Parasztnak állt az egyetemi tanár

Sipos Mihály egyetemi oktató volt, nemzetközi konferenciákon, külföldi katedrákon tartott előadásokat. 2010 telén ott hagyta sikeres karrierjét és feleségével leköltöztek egy Cegléd melletti tanyára. Álmuk egy önellátó családi gazdaság volt, a valóság azonban ennél sokkal többet tartogatott számukra. 

Sipos Mihály a gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát agrármérnökként, majd a karrierje fényesen ívelt felfelé. A központi tangazdaság igazgatója lett, PhD-t írt, tanított az egyetemen, hívták nemzetközi konferenciákra és külföldi katedrákra. Felesége, Ruszkai Krisztina díjugratóként hazai színekben versenyzett az Európai Bajnokságon. Hiába a siker, mindketten másra vágytak…

Mihály már egyetemistaként vágyott rá, hogy solymászhasson, de akkori életformája ezt nem tette lehetővé. A tanyán viszont hódolhat kedvenc időtöltésének. (Fotó Sipos Mihály)

Önellátó gazdaságról álmodtak, saját lovakkal

Felesége, Krisztina szabadidomítást oktat, ismeri és érti az állatok nyelvét. (Fotó Sipos Mihály)

„Szerettem volna a biotermelés felé elmenni, de rájöttem, hogy az még jobb, ha saját magunknak állítjuk elő az élelmiszert. Krisztina pedig arra vágyott, hogy a lovait saját istállóban tarthassa, és ha kinéz az ablakon, lássa őket. Szerettük volna az életünket kisebb ökológiai lábnyommal élni, amihez hozzátartozik az is, hogy egészségesebben élünk és fizikai munkát végzünk az állatokkal és a kerttel” – idézi fel Mihály a kezdeteket.

Egy apró, komfort nélküli présházban kezdték

Miután 2010-ben házasságot kötött a fiatal pár, Mihály hátrahagyta az egyetemi katedrát. A Cegléd és Nagykőrös között lévő Tulipános Tanyára költöztek.

„Krisztina fizetéséből éltünk és semmit sem hoztunk magunkkal otthonról. Anyagi segítség nélkül kezdtük a közös életünket egy kéthektáros területen, 45 négyzetméteres kis présházban. A gyermekeink is ide születtek, Julianna 2012-ben, Bojtorján 2014-ben. Az első két év embert próbáló volt, még befűteni sem tudtam rendesen, de minél több nehézség adódott, annál inkább összekovácsolt minket és hajtott a vágy, hogy ezt meg lehet és mi meg is fogjuk csinálni”– mesél a kihívásokkal teli évekről a családapa. Hozzáteszi, a nehézségek leküzdésében segítette őket a hitük is. „Azt láttuk, hogy ha átadjuk a gyeplőt Istennek, akkor egyre nagyobb lépésekkel haladunk, nincs helyben toporgás”.

Kevés barát maradt csak mellettük

Tóth Tamás állatorvos, kutató, tudományos fokozata van, ő az egyik legjobb szakember, akit ismerek, de ha kell, akkor kéményt rak, gyümölcsfát ültet vagy disznót vág velünk, ultrahanggal vizsgálja a teheneket vagy éppen császármetszést végez – mondja barátjáról Mihály
(Fotó: Sipos Mihály)

„Az elején sokan eljöttek hozzánk, azt hitték, kacsalábon forgó palotát vásároltunk, aztán szembesültek a valósággal. Sokan gondolják úgy, hogy ahogy élünk, az visszalépés. A szüleinknek is nagyon nehéz napjai és évei voltak emiatt, a régi barátok pedig lemorzsolódtak. Csak ketten maradtak mellettünk. Egyikük Tóth Tamás állatorvos, őt még én vettem fel a tangazdaságba, aztán a munkakapcsolatból szoros barátság lett”.

Az első évben csak 80 csirkét tudtak vásárolni a tanyára, de a következő évben ezekből már 800 lett és lassanként benépesült a tanya a többi állattal is.

„A 6-7. évben értük el, hogy a tanya önellátó lett, emellett létrehoztuk a Kapcsolat Alapú Lóhozállás Lovasiskoláját. Ezáltal a tanya önfenntartó is. Most már mindketten főállásban itt gazdálkodunk, illetve Kriszta szabadidomítást oktat”.

A tanyasi életformát próbálja megmenteni

„Arra buzdítom az embereket, hogy ezt a végnapjait élő, egyébként a hungarikumlistán szereplő életformát, amit egy alföldi tanya nyújt, minél többen válasszuk, próbáljuk megmenteni. Hiszen egy évezredek alatt felhalmozott tudás éli végnapjait. Ebből a kultúrából már sok minden elveszett, mi kis morzsákból rakjuk össze a képet” – mondja Mihály, aki elégedett embernek tartja magát.

„Úgy érzem, mindenem megvan. Ez a tanya úgy épült ki Isten csodáinak sorozata révén, hogy az a legmerészebb álmaimat is meghaladja”.

Felesége segíti át a mélypontokon

Mihály nagyra értékeli a feleségét és mindazt, amit a családjukért tesz.

„Egy tanyasi háztartás nem úgy néz ki, mint egy városi vagy falusi, itt a gyógynövények és gombák szárításától az ételek zsírban lesütésig mindennel foglalkozni kell. Krisztina számára ezek mindennapos tevékenységek. Nemcsak meleg ételt tesz az asztalra, elteszi a befőtteket és a savanyúságokat, hanem például a gyógynövények gyűjtése is az ő reszortja. Egy tanyasi feleség és anya szerepe tehát nagyon összetett – vallja Mihály. „Az évek alatt voltak mélypontjaink, de azért is jó a házasság, mert ezek a mélypontok soha nem egyszerre vannak. És amikor valamelyikünk mélyponton van, akkor a másik túllendíti azon”.

Könyveket írt, közösséget alapított

Mihályék júliusban rendezték meg a második Tanyasiak Konferenciát, ahol termékkóstolót is tartottak (Fotó: Sipos Mihály) „Egy éve kialakult körülöttünk egy 42 tanyából álló ökoközösség, a Tanya Közösség, amelynek valamennyi tagja tanyán újrakezdő. Ez a 42 tanya már három, kis önellátó közösségből áll” – árulta el Mihály, aki egy karitatív Fenntartható visszafejlődés néven futó Youtube csatornát is létrehozott, ahol a tanyára kiköltöző családok bemutatkozhatnak.

Benépesíti a tanyát a rengeteg állat. A lovak mellett szarvasmarhát, juhot, baromfit, sertést is tartanak és a Tanya közösség részére is termelnek élelmiszert.

Fotó Sipos Mihály
Fotó: Sipos Mihály

Ha egyéb érdekes és megdöbbentő cikkeket olvasnál, keresd a Ripost7 legfrissebb, kedden, vagyis szeptember 28-án megjelent számát az újságosoknál és egyéb árusítóhelyeken!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Világháborús üzenetet küldött Amerika

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

„Pótolhatatlan űrt hagyott az életünkben” – 4 éves kislány hunyt el az esti horrorbalesetben

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Nyilatkozott az orosz mesterlövész, miután megadták magukat az ukránok + videó

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

INSIDER

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

INSIDER

Most érkezett: Beszorult világháborús gránátot találtak, azonnal rohantak a tűzszerészek

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén